Доступність посилання

ТОП новини

6 років тюрми для Павла Гриба. Правозахисники вимагають переговорів


Кілька разів під час судового процесу до Павла Гриба (на фото) приїжджала швидка
Кілька разів під час судового процесу до Павла Гриба (на фото) приїжджала швидка

Суд у Ростові-на-Дону виніс вирок у справі 20-річного українця Павла Гриба – 6 років позбавлення волі. Хлопця викрали у білоруському Гомелі і перевезли до Росії, де слідство звинуватило його у підготовці терористичного акту. Повідомляється, що Гриб оголосив голодування.

У російському суді завершили розгляд справи Павла Гриба, затриманого влітку 2017-го. Із присуджених йому шести років ув’язнення вирахують час, який українець вже провів у СІЗО. Сам підсудний провину не визнає.

Сьогодні він оголосив голодування. Адвокат Гриба Марина Дубровіна у коментарі Громадському уточнила, що основна вимога її підзахисного – надання йому медичної допомоги.

Це голодування пов’язане не з вироком, а саме з його станом здоров’я
Марина Дубровіна

«Насправді це голодування пов’язане не з вироком, а саме з його станом здоров’я. Лікар, який вчора заходив – такий дуже емоційний – до зали судового засідання, сказав дуже важливу фразу: «Ви не даєте мені його госпіталізувати». Насправді я думаю, що було б правильним рішенням, враховуючи такий дуже напружений судовий процес, відвезти Павла до тюремної лікарні», – сказала Дубровіна.

Марина Дубровіна
Марина Дубровіна

Раніше Павло неодноразово скаржився на свій стан, кілька разів швидка приїжджала до нього під час засідань у Північнокавказькому окружному військовому суді. Окрім того, адвокати українця намагалися домогтися для нього адекватної медичної допомоги через Європейський суд з прав людини

Хірург Василь Притула, що їздив у Ростов і свідчив на суді Гриба про стан його здоров’я, називає рішення про голодування «​самогубством»​: у Павла Гриба портальна гіпертензія – синдром підвищеного тиску в системі ворітної вени, який супроводжується збільшенням селезінки, печінковою недостатністю, проблемами з кровообігом у стінках стравоходу і шлунку.

В українському МЗС заявили про «російське кафкіанське судочинство»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін також відреагував на вирок Павлу Грибу, закликавши до тиску на Росію з вимогою якнайшвидшого звільнення українського бранця.

«Замість медичної допомоги та операції, якої він критично потребує, Павлу в кращих сталінських традиціях виписали 6 років колонії. Так працює російське кафкіанське судочинство», – написав він у Facebook.

Також вже з’явилися перші реакції із-за кордону. Зокрема, із критикою рішення російського суду виступив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус.

«Ще один політв’язень Кремля: громадянин України Павло Гриб був засуджений до 6 років ув'язнення за абсурдними звинуваченнями. Це плачевно. Стан Павла погіршується, його треба звільнити», – написав литовський дипломат у Twitter.

Окрім того, із подібною заявою і вимогою допустити до Павла Гриба українських лікарів виступили представники ЄС.

«Європейський союз очікує, що пан Гриб буде негайно звільнений і отримає доступ до спеціальних медичних послуг, які йому потрібні. А доки він залишається у в’язниці, українським лікарям необхідно дозволити побачити його, як того вимагає рішення Європейського суду з прав людини», – ідеться в заяві речника зовнішньополітичної служби ЄС, опублікованій на офіційному сайті.

#MustBeLiberated

Тим часом, правозахисники вже кілька років наголошують на необхідності створення поряд із Тристоронньою робочою групою у Мінську, де обговорюють врегулювання конфлікту на Донбасі, окремого переговорного майданчика, де на найвищому рівні могли би обговорюватися обмін і звільнення українців, ув’язнених у Росії з політичних мотивів. Якогось конкретного результату ці заклики, однак, не мають.

Українська гельсінська спілка з прав людини днями розпочала інформаційну кампанію під хештегом #MustBeLiberated про міжнародну практику обміну та звільнення полонених, заручників і політв’язнів.

​Співкоординаторка «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак нагадала, що нещодавно полоненому українському моряку Василю Сороці у Росії зробили операцію – після того, як в Україні прооперували росіянина Олексія Сєдікова, що воював на боці сепаратистів і відбуває в Україні покарання за статтею про тероризм.

Марія Томак
Марія Томак

За даними правозахисниці, в одному з недавніх інтерв’ю утримуваний в одному з українських СІЗО під час судового процесу росіянин Євген Мефьодов, що брав участь у масових сутичках 2 травня 2014 року в Одесі на боці антимайданівців, заявляв, що також потребує термінової медичної допомоги.

Якщо вдалося із Сєдіковим та Сорокою, то чи може вдатися із Мефьодовим і Грибом?
Марія Томак

«От тепер питання: якщо вдалося із Сєдіковим та Сорокою, то чи може вдатися із Мефьодовим і Грибом? Я розумію, що Україна зобов'язана була б надати Мефьодову допомогу і без того. Я розумію, що це не правозахисний підхід зовсім – пропонувати ідеї отаких от обмінів, ну але ж це працює, правда? І от тепер питання номер два: хто про це домовлятиметься? Де ці незалежні, дієві, неполітизовані перемовники?» – написала Томак у Facebook.

За даними громадської організації «Медійна ініціатива за права людини», дотепер незаконно позбавлені волі 73 громадян України, яких утримують в окупованому Криму та території Росії з політичних мотивів; 118 заручників та де-факто військовополонених на непідконтрольній території Донецької і Луганської областей, та 24 військовополонених українських моряків.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG