Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат пропонує, щоб ЄС більше співпрацював з регіоном Чорного моря


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Недавні хвилі розширення Євросоюзу, включно зі вступом до європейської родини Болгарії та Румунії, наблизили кордони ЄС до Чорного моря і до України. Тепер Євросоюз повинен бути більше залученим до співпраці з чорноморськими країнами і опікуватися конкретними проектами. Такий заклик зробила румунська депутатка Європарламенту Роберта-Альма Анастасе, яка презентувала на Комітеті у закордонних справах Європарламенту доповідь зі співпраці ЄС і Чорного моря.

Нині Євросоюз має стати головним гравцем у стратегічно важливому чорноморському регіоні, вважає євродепутатка.

“Те, що ми проводимо сьогодні дебати, свідчить – ми усвідомлюємо важливість Чорного моря, де Євросоюз має зміцнити свої позиції”,- сказала Анастасе.

У квітні Єврокомісія вже запропонувала збільшити співпрацю з Чорним морем. Водночас, на думку європарламентарки, слід упроваджувати більше конкретних проектів з чорноморськими країнами, які поки що не входять до ЄС – з Україною, Молдовою, Росією та іншими.

Роберта-Альма Анастасе вказує, що головною проблемою безпеки в цьому регіоні є заморожені конфлікти в Абхазії, Нагорному Карабаху, Південній Осетії і Придністров’ї. На її думку, Євросоюз повинен активніше допомагати розв’язувати ці конфлікти. Євродепутатка вважає викликом для всього чорноморського регіону такі явища як торгівля людьми, контрабанда й організована злочинність. Вона зазначає в доповіді, що співпраця ЄС з країнами Чорного моря мусить взяти за мету створити в регіоні непорушну демократію.

Євросоюз, переконана румунська євродепутатка, повинен започатковувати з чорноморськими країнами регіональні проекти, щоб інфраструктури і транспортні шляхи стали кращими.

Депутатка вказує, що слід підтримувати ринкові реформи в регіоні Чорного моря, створювати там конкуренцію, а також передбачувані і прозорі ринки енергетики.

Європарламентар пропонує збільшити торговельну і економічну співпрацю Євросоюзу з чорноморськими країнами, збільшувати обміни між студентами і між університетами. Анастасе каже, що Греція, Болгарія і Румунія, як чорноморські країни ЄС, повинні відігравати керівну роль у співпраці з чорноморськими країнами, які не входять до Євросоюзу.

Всі, хто слухав доповідь - євродепутати і присутні на засіданні експерти - погоджувалися з важливістю регіону Чорного моря для Євросоюзу і з тим, що там існує великий простір для співпраці. Голова делегації Європарламенту у зв’язках з Грузією, Вірменією і Азербайджаном, французька євродепутатка Марі-Анн Іслер-Бегін сказала, що якби таку саму підтримку, як Балканам, Євросоюз надавав би трьом кавказьким республікам, тоді вони б могли розраховувати колись на вступ до ЄС. А литовський європарламентар Юстас-Вінсас Палецкіс вважає, що особливу увагу слід звернути на співпрацю України і Туреччини:

“Я думаю, що якщо Туреччина буде спроможною досить успішно співпрацювати з Україною, це було б свого роду противагою такій дуже потужній владі як Росія. Я б хотів привернути особливу увагу на співпрацю цих двох справді могутніх країн, які мають великий потенціал у цьому регіоні, Туреччини та України”.

Матеріали до теми:

• Інтеграція України в Європу очима європарламентарів • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • Директор Європейського інституту міжнародних відносин: «Вибори можуть дати Україні кращий шанс на кандидатство у ЄС» • Євродепутат готує доповідь про економічні відносини України та ЄС • Євросоюз сподівається на демократичні вибори в Україні • Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС
XS
SM
MD
LG