Доступність посилання

ТОП новини

Свято українських моряків було невеселим


Під час святкування
Під час святкування

Чому свято українських моряків було невеселим? Чому українська держава не здатна захистити своїх моряків у Севастополі – ні соціально, ні морально, ні фізично?

Цьогорічне святкування Дня Військово-Морських Сил України, що відзначається у першу неділю липня, ознаменувалося провокацією з боку місцевих російських націоналістичних організацій. У суботу, 5 липня, по обіді близько сотні активістів «Російського блоку», «Російської громади Севастополя», а також міського відділення Прогресивної соціалістичної партії напали на моряків ВМС України, які встановлювали на Графській пристані меморіальну дошку на честь 90-річчя підняття українських прапорів над кораблями Чорноморського флоту Росії.

Розлючений натовп прорвав ланцюг оточення військовослужбовців Служби правопорядку ВМС України, встановлене на верхньому майданчику Графської пристані. На нижньому майданчику російські націоналісти розв’язали бійку з українськими матросами, які монтували бронзову дошку в стіну пристані.

Поблизу місця інциденту перебували 8 працівників міліції, в тому числі старші офіцери, які лише спостерігали за розвитком ситуації. Оскільки правоохоронці жодних дій для наведення ладу не вживали, а військовослужбовці не мають на це права, то, щоб не наражати моряків на небезпеку, морські офіцери наказали підлеглим покинути Графську пристань.

На День ВМС України зірваний банер відновили
Нападники розцінили це як свою перемогу. Вони викрали дошку і скинули спершу в Севастопольську бухту, а потім вивезли її у відкрите море, де втопили.

Кілька осіб кувалдами і металевими балками розбили мармурову основу на стіні Графської пристані, на якій була раніше встановлена меморіальна дошка.

Потім натовп знову піднявся на верхній майданчик, де найбільш агресивні зірвали з Графської пристані банер «Вітаємо з 16-ю річницею ВМС України!» Порвавши його, після цього танцювали і топталися по ньому ногами.

Свято українського флоту все ж відбулося

Наступного дня урочисте відкриття дошки не відбулося, а настрій значної частини моряків був пригнічений.

Втім, усі інші урочисті заходи з нагоди Дня Військово-Морських Сил України відбулися в повному обсязі – стройовий огляд кораблів, демонстрація майстерності бійців роти почесної варти, морських піхотинців та рятувальників, виступ флотських артистів, а потім вечірній концерт майстрів української естради, серед яких були Василь Зінкевич і група «Гайдамаки», та великий феєрверк і салют.

Міністр оборони Юрій Єхануров і командувач ВМС України Ігор Тенюх
Привітати військових моряків до Севастополя прибув міністр оборони Юрій Єхануров і делегації 19 областей України.

Святкуванню в меншій мірі завадила сильна злива, що пройшла у Севастополі зранку в неділю – довелося відкласти його початок на годину. Але ця ж злива розігнала й найбільш затятих представників проросійських сил міста.

Це дало змогу командувачеві Військово-Морських Сил України віце-адміралові Ігорю Тенюхові, відповідаючи на запитання журналістів, чи не погіршив суботній інцидент на Графській пристані настрій українським морякам, заявити, що «жоден недбалий вчинок якихось недбалих людей не завадить морякам і святкувати, і виконувати свої завдання».

Як повідомив ініціатор встановлення меморіальної дошки, голова Військово-історичного товариства імені адмірала Шрамченка, капітан першого рангу запасу Мирослав Мамчак, командування ВМС України – ініціатор встановлення пам’ятного знаку – отримало в законному порядку всі необхідні для цього погодження, у тому числі й Державної служби з питань національної культурної спадщини, і мало всі формальні права встановити знак, навіть попри те, що раніше міська рада Севастополя «рекомендувала» не встановлювати дошку на Графській пристані Севастополя.

Українські моряки мали намір увічнити подію, яка сталася у Севастополі 29 квітня 1918 року. Тоді прапори Української Народної Республіки підняли на переважній більшості кораблів, суден i берегових фортець Чорноморського флоту в Севастополі, Миколаєві, Керчі та в інших місцях базування.

Проросійські сили активізуються, Київ цього не помічає

За словами Мирослава Мамчака, останнім часом у Севастополі значно активізувалася діяльність антиукраїнських сил, у тому числі і через міську раду. Водночас правоохоронні органи не реагують адекватно на прояви екстремістських дій російських націоналістів.

Він нагадав, що проросійські радикали вже нападали на моряків, коли ті на початку травня намагалися встановити цю пам’ятну дошку. У червні стався напад представників тих же сил на членів молодіжної організації «Нашої України». Ні спецслужби, ні міліція на це адекватно не відреагували.

Із Мирославом Мамчаком погоджується колишній військовий журналіст, капітан другого рангу запасу Микола Гук. За його словами, якби держава дбала про свій флот і моряків, то командувач проводив би прийняття не на базі в бухті Омега, а на ракетному крейсері «Україна», який порізали на метал і продали. А в стройовому огляді брали б участь не 6 кораблів, а кілька десятків.

А так за останні роки ВМС України не отримали жодного нового корабля. Лише зараз іде технічне проектування нового сучасного корвета водотоннажністю до 3 тисяч тонн із вертольотом на борту і сучасним обладнанням. Його планували закласти на Миколаївському суднобудівному заводі наступного року. Але, за останньою заявою міністра оборони України, це станеться вже у 2010-му.

Микола Гук каже, що гнітить військовослужбовців і гостре «квартирне питання», і відсутність української державної політики в Севастополі, тоді як росіяни про житло для своїх військових не забувають і проводять «агресивну політику подальшої русифікації Севастополя».

На думку капітана другого рангу запасу, діяльність українських спецслужб у Севастополі також паралізована.

Хто ж покарає зловмисників – влада чи доведеться самим морякам?

Коментуючи напад на моряків, міністр оборони України Юрій Єхануров в ефірі флотської радіостанції «Бриз» висловив сподівання, що правопорядок у місті усе ж буде наведений. «У нас є країна, у нас є влада, і ті, хто спробує якось по-іншому вирішувати питання, зрозуміють, що владу застосувати ми теж уміємо», – наголосив міністр.

Водночас мер Севастополя Сергій Куницин заявив, що Севастопольська міська державна адміністрація дала доручення правоохоронним органам «вжити необхідних для відновлення і підтримки громадського порядку заходів у зв’язку з суботнім інцидентом».

Куницин також повідомив, що правоохоронці затримали двох підозрюваних у нападі на моряків.

За даними Центру громадських зв’язків, за фактом «грубого порушення громадського порядку, що виявилося у протиправних діях, пов’язаних із демонтажем пам’ятної дошки, що супроводжувалося опором представникам влади – військовослужбовцям Військової служби правопорядку ЗС України, які виконували обов’язки з охорони громадського порядку, – слідчим управлінням УМВС України в місті Севастополі порушена кримінальна справа… Створена слідчо-оперативна група, проводяться слідчі та оперативно-розшукові дії щодо встановлення організаторів та активних учасників протиправних дій».

Поки в «українській хаті горить стріха»…

Втім, моряки не вірять, що севастопольські правоохоронці знайдуть і покарають зловмисників. Представник штабу ВМС України заявив Радіо Свобода, що частина керівників севастопольської міліції та управління СБУ налаштовані антиукраїнськи.

Крім того, місцеві правоохоронці стали заручниками боротьби, що точиться між міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком і Секретаріатом Президента України на чолі з Віктором Балогою, а загалом між Прем’єр-міністром і Главою держави.

«У хаті вже стріха горить, а начальство з`ясовує, хто з них головніший. А ті, хто підпалив стріху, намагаються в нас украсти не тільки Севастополь, але й взагалі державність», – вважає офіцер.

За його словами, честі українських моряків «завдано серйозного удару, більшість офіцерів не має наміру це пробачати».

Тож і в Києві, і в Севастополі на це мають зважати. Логічно, що у випадку, коли держава виявиться нездатною захистити своїх моряків, їм доведеться захищатися власними силами і можливостями. Навіть за недостатнього фінансування українського флоту такі можливості у них є.

Попри все, флот боєготовий

Втім, командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх відкидає усі різкі оцінки і каже, що, попри труднощі, флот боєготовий і виконує поставлені перед ним завдання.

Флагман Військово-Морських Сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний» зараз у Середземномор’ї. Тут він бере участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля». Українські моряки проводять догляд усіх підозрілих плавзасобів, закриваючи Європу від різноманітних терористичних проявів. Свою роботу виконують вміло, часто виявляючи мужність і ризикуючи своїм життям.

Проте, попри справжній нагородний зорепад у державі, до Дня ВМС України жоден військовослужбовець ні «Гетьмана Сагайдачного», ні інших підрозділів і частин українського флоту, які в непростих політичних та соціально-економічних умовах чесно служать Україні, жодної державної нагороди не отримав.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG