Доступність посилання

ТОП новини

Напруженість між Грузією і Росією знову наростає


Грузія -- Озброєна охорона президентів Міхаела Саакашвілі та Леха Качинського під час їх візиту до кордону з Південною Осетією, 23 листопада 2008 р.
Грузія -- Озброєна охорона президентів Міхаела Саакашвілі та Леха Качинського під час їх візиту до кордону з Південною Осетією, 23 листопада 2008 р.

Прага – Напруженість у стосунках між Грузією і Росією знову наростає. У неділю, коли в Тбілісі святкували п’яту річницю Трояндової революції, Грузія звинуватила Росію у спробі замаху на президента Міхеїла Саакашвілі та його гостя, президента Польщі Леха Качинського. Москва відкидає звинувачення.

Коли кортеж, в якому їхали президент Саакашвілі і президент Качинський, проїжджав повз фактичний кордон між Грузією та Південною Осетію, пролунали постріли.
За словами президента Грузії, постріли пролунали з боку диспозиції російських військ на території сепаратистської республіки. «Ми мали «приємність», в лапках, звичайно, побачити на власні очі, як інтервенти та окупанти 21-го століття встановили кордон посеред грузинської території. Як ми розуміємо, вони не дуже хотіли бачити нашого гостя, чи мене, і вони виразили свої почуття у такий дикий спосіб», – заявив Саакашвілі.
Зі свого боку Лех Качинський заявив, що було незрозуміло, чи постріли були у повітря, чи були націлені у кортеж. Але як би то не було, на думку Качинського, міжнародна спільнота повинна почати діяти.
«Звичайно, це підтвердження, що заяви про те, буцім план із 6-ти пунктів було виконано, є помилковими. Я хочу звідси звернутися до наших друзів із Європейського Союзу, Сполучених Штатів, інших країн НАТО, які не є членами Європейського Союзу, звернути увагу на те, що сталося, і зробити висновки, поки ще не пізно», – зазначив Качинський.
Під час інциденту, що стався в день святкування 5-ї річниці Трояндової революції, ніхто не постраждав. Але він посилив тертя, які не зменшуються, між Москвою і Тбілісі.

У Кремлі кажуть, що це «провокація» Тбілісі

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відкидає будь-яку відповідальність і називає звинувачення з боку Тбілісі «провокацією», спрямовану на дискредитацію Росії та її союзника, Південну Осетію.
«Це сталося не вперше, вони самі це все організовують і потім звинувачують російську чи осетинську сторону», – заявив Лавров під час візиту до Перу. «Хіба запросити польського президента на прогулянку по території іншої країни не є провокацією?», – риторично запитав російський міністр.
Інцидент стався поблизу району Ахалґорі, який був під контролем Тбілісі до серпневої війни. На переконання Тбілісі, перебування російських та осетинських військових у цьому районі порушує договір про припинення вогню, які підписала Москва і Тбілісі за посередництва Франції.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG