Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз має зайнятися «РосУкрЕнерго» – британський експерт


Прага – Наразі неясно, чи нинішній газовий конфлікт між Україною і Росією поховає, чи збереже на українському ринку компанію посередника у торгівлі газом «РосУкрЕнерго». Британська громадська організація «Global Witness» у 2006 році почала з’ясовувати, для чого створили цю структуру, але досі так і не змогла зрозуміти, за що посередник отримує багатомільйонні прибутки. За офіційними даними, співвласниками «РосУкрЕнерго» з одного боку є російський «Газпром», а з іншого – двоє українських підприємців. Експерт «Global Witness» Томас Мейн сподівається, що Європейський Союз, як сторона, що потерпає від газової суперечки, домагатиметься, щоб Україна і Росія відтепер мали прозорі відносини в енергетиці, без тіньових схем. Про це він сказав у розмові з Радіо Свобода по телефону з Лондона.

– Російські керівники тепер говорять про компанію «РосУкрЕнерго» як про доказ корупції в Україні. Чи Ви повірили прем’єрові Росії Володимиру Путіну, коли він сказав минулого тижня, що не знає, хто з українського боку є співвласниками компанії і додав, що в «очі не бачив» Дмитра Фірташа?
– Тут багато суперечливих заяв. Якби не було Росії і «Газпрому», то компанія «РосУкрЕнерго» не могла б існувати. Минулого року, коли Прем’єр Юлія Тимошенко домагалася усунення цього посередника, то Росія цього не допустила, пославшись на контракт. Ми знаємо, наскільки впливовим є «Газпром». Якби «Газпром» не хотів, щоб компанія-посередник працювала, то він би легко міг її позбутися. Виглядає, що з обох боків є люди, які хочуть, щоб ця компанія вижила.
– Існує думка, що представники компанії «РосУкрЕнерго» тісно пов’язані зі владними структурами. Чи Ви під час дослідження діяльності «РосУкрЕнерго» змогли з’ясувати, які конкретно високопосадовці пов’язані з цією таємничою фірмою?
– Це важке запитання, і в ЗМІ є багато припущень щодо цього. За даними нашого дослідження, в Україні є певна група урядовців і політиків, котрі, як виглядає, підтримують дружні стосунки з паном Фірташем. Наприклад, (народний депутат) Юрій Бойко, який в уряді Януковича був міністром палива та енергетики. Він сам казав, що є близьким другом пана Фірташа. (Народний депутат) Сергій Льовочкін, радник Віктора Януковича, також говорив про близькі стосунки з паном Фірташем. Чи це впливає на те, що компанія «РосУкрЕнерго» далі займається газовим бізнесом ,– це звісно припущення, але ясно, що в Україні існує певна група людей, наближених до цих бізнесменів.
– Деякі українські оглядачі стверджують, що співвласник «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ фінансує політичні проекти Президента Віктора Ющенка. Банкова це рішуче заперечує. Чи Вам щось про це відомо?
– У нас такої інформації немає, але помітно, що Президент Ющенко досить мовчазний, коли доходить до справи «РосУкрЕнерго». У 2006 році він казав, що не знає, хто є акціонерами компанії, але тепер очевидно, що він це знає. Але він не виступав так рішуче проти «РосУкрЕнерго», як пані Тимошенко. Ми закликаємо пана Ющенка чітко висловитися щодо «РосУкрЕнерго» і пояснити, чи ця компанія, на його думку, приносить користь Україні.
– Як саме Європейський Союз може подбати про те, щоб Україна і Росія будували прозорі відносини в енергетиці?
– Раніше Європа була цілком задоволеною, коли просто отримувала нафту і газ, і не дуже дивилася на те, хто їх постачає. Тепер, з огляду на останню кризу, треба уважніше вивчати, хто є власниками енергетичних компаній. Ми маємо знати, що вони виконують контракти легітимно і прозоро. Європейський Союз має вдатися до регуляторних заходів, щоб запевнитися, що компанії, які торгують на його ринку і використовують його фінансову систему, виконували суворі норми щодо прозорості своєї діяльності. А тому, що ЄС є найбільшим донором у світі, ми також можемо чинити тиск за допомогою цього важеля.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG