Доступність посилання

ТОП новини

Міські ради у Великій Британії визнають український Голодомор геноцидом


Лондон – Цими днями міські ради двох британських міст – Брадфорда та Болтона – одностайно визнали Голодомор 1932–33 років в Україні актом геноциду проти українського народу. Їхній голос додався до інших двох рад, які визнали Голодомор геноцидом наприкінці минулого року. Великих зусиль для такого визнання доклали українські громади цих міст.

Міські ради двох міст на півночі Англії – Брадфорда та Болтона – практично одночасно ухвалили кілька днів тому постанови, якими Голодомор в Україні було визнано актом геноциду.

Цими рішеннями ради Брадфорда і Болтона приєдналися до переліку муніципалітетів, що першими визнали український штучний голод як геноцид.

Найпершою це зробила рада невеликого сусіда Брадфорда - міста Кіхлея, а слідом за нею - рада міста Рочдейла, що, до речі, є побратимом Львова.

В усіх чотирьох містах на таке визнання наполегливо працювали українські громади та їхні визначні представники.

Зокрема, у Кіхлеї справу визнання разом із іншими активно просував колишній заступник мера міста, член Союзу українців у Великій Британії (СУБ) Микола Лайщук. У Рочдейлі справу представляла перед депутатами ради Анна Кецик – член Ради СУБ, у Брадфорді лобіювання активно здійснювала голова відділу СУБ у цьому місті Орися Химера, а у Болтоні місцевий голова СУБ, що також є генеральним секретарем Європейського конгресу українців, Любомир Мазур та активіст СУБ Ярослав Тимчишин.

Нинішня офіційна позиція уряду Британії дещо інша

Визнання Голодомору геноцидом місцевими радами не зовсім відповідає офіційній позиції щодо Голодомору британського уряду.

Генеральний секретар Союзу українців Федір Курляк зазначає: «Це рішення до певної міри суперечить позиції Британії як держави, але, з іншого боку, воно, можливо, і підтримує ті наміри Великої Британії, що їх торік було підписано у спільному меморандумі британського прем’єра Ґордона Брауна і Президента Віктора Ющенка. Там зазначалося, що Британія робитиме все, щоб пропагувати вшанування Голодомору й піднімати рівень знань про нього. У такому плані Британія готова допомогти Україні, поширюючи знання про Голодомор на міжнародній арені. Як українська громада в Британії, ми прагнемо також поширювати знання про Голодомор у британському суспільстві і закликати британський уряд, щоб він пішов назустріч торішній постанові Європейського Парламенту, в якій Голодомор 1932–33 років було визнано злочином проти українського народу і проти людяності».

У цьому плані визнання Голодомору геноцидом на рівні міських рад може стати певним поштовхом і для британського уряду у цій справі.

Зусилля української громади для досягнення визнання Голодомору двома першими британськими радами – міст Кіхлея та Рочдейла – вже відзначені Україною. Президент Віктор Ющенко нагородив згаданих Миколу Лайщука та Анну Кецик орденами «За заслуги».

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG