Доступність посилання

ТОП новини

Президент УКАЗав на аверс «Одеса-Броди», але уряд цього не виконуватиме


Київ – Нафтогін «Одеса-Броди» має працювати в аверсному напрямку. Тобто, транспортувати не російську нафту з Бродів до Одеси, а каспійську у зворотному напрямку. Відповідний указ у четвер підписав Президент Віктор Ющенко. Однак соратники Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко заявляють: уряд його не виконуватиме.

Нафтопровід «Одеса-Броди» вже другий рік є одним із приводів для президентсько-прем’єрського протистояння. Минулого року на засіданні Ради національної безпеки та оборони було ухвалено рішення про перевення «Одеса-Броди» в аверсний режим. Після чого Президент увів у дію рішення РНБО. Утім, уряд не виконав це рішення.

На початку ж травня цього року Віктор Ющенко знову висловив вимогу Кабінету Міністрів терміново забезпечити аверс нафтогону. А в четвер він видав відповідний указ.

Президент вимагає від уряду дати початку аверсу

Своїм указом Віктор Ющенко зобов’язує Кабінет Міністрів визначитися із конкретною датою переведення «Одеса-Броди» в аверсний режим, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. І лише після цього, наголошує пан Соколовський, можуть бути укладені конкретні угоди, як із постачальником, так і зі споживачами каспійської нафти.

«Згода є, і вона вже не один раз підтверджена. А контракти можуть бути підписані лише тоді, коли буде зрозуміло з якого дня, з якого місяця можна уже поставляти нафту. Президент в указі ставить дуже чітке завдання Кабінету Міністрів, коли і в який спосіб він мав би ухвалити рішення про забезпечення використання «Одеса-Броди» в аверсному режимі», – зазначає Богдан Соколовський.

Уряд не зважатиме на президентський указ?

Минулого тижня міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляв, що через відсутність контрактів на споживання та постачання нафти, негайне переведення нафтогону в аверсний режим є проблематичним. Тепер же радник Прем’єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода висловлює упевненість, що уряд не виконуватиме президентського указу. По-перше, каже пан Гудима, тема Одеса-Броди не є компетенцією Президента, а по-друге, таке рішення лише зашкодить Україні.

«Рішення про зміну напрямку транспортування нафти не є предметом компетенції Президента. Я не сумніваюся: Прем’єр скаже, що уряд не ухвалюватиме антиукраїнських рішень. Таке рішення тільки нашкодить стосункам України та Росії і не принесе ніякої користі українській державі у зв’язку з тим, що немає ні нафти, ні споживачів», – зазначив Олександр Гудима.

Сьогодні, каже він, існує низка причин, які унеможливлюють аверс цього нафтогону.

«Немає в достатніх об’ємах нафти для промислового прокачування нафтопроводом «Одеса-Броди». І немає підтверджених, підписаних, оприлюднених рішень щодо завершення будівництва нафтопроводу від Бродів до Європи, куди та нафта і має прямувати», – вважає радник Прем’єр-міністра.

«Велика нафта не обходиться без великої політики»


Утім, на думку директора енергетичних програм центру НОМОС Михайла Гончара, сьогодні немає ані технічних, ані технологічних, ані економічних причин, які б унеможливили переведення нафтопроводу «Одеса-Броди» в аверсний режим. Єдине, чого бракує, – політичної волі.

«Велика нафта не обходиться без великої політики. Потрібна політична воля - і все. Технологічно для того, щоб перевести нафтопровід в аверсний режим, максимум потрібно 6-7 місяців, – зазначає Михайло Гончар. – Ситуація, яка відбувається впродовж останніх років стимулює до того, щоб такий перехід відбувся. І, напевно, це вже буде останній шанс. У разі невдачі і східні, і західні партнери вже не будуть розглядати цей напрямок як потенційно актуальний для них. Думаю, що в уряду існує уявлення, що даний проект є подразником для Росії. Але це більше, ніж ілюзія».

Ідеєю побудови нафтопроводу «Одеса-Броди» було постачання легкої каспійської нафти до Європи. У лютому 2004 року уряд тодішнього Прем’єра Януковича ухвалив рішення про використання нафтогону у прямому, аверсному напрямку. Однак уже в липні Кабінет Міністрів ухвалив іншу постанову, яка зняла визначення конкретного напрямку використання нафтопроводу. Відтоді його використовують для транспортування важкої російської нафти з родовищ концерну «TNK-BP» через Броди до Одеси.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG