Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає кошти МВФ, якщо виконає всі умови – екс-міністр Пинзеник


Київ – Міжнародний валютний фонд виділить черговий транш кредиту stand-by лише тоді, як Україна виконає його умови. Сьогодні ж Україні надзвичайно потрібні ці кошти, оскільки внутрішні позики є дуже дорогими. І головним чином, кошти МВФ підуть на латання бюджетних дірок. Так вважає колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.

– Підвищення соціальних стандартів знову стає каменем спотикання на шляху України до отримання четвертої черги позики МВФ. Утім, траплялося, що Фонд закривав очі на невиконання Україною взятих на себе зобов’язань. Скажімо, підвищення вартості газу для населення та ТЕК. Чи може нова влада переконати МВФ видати кредит без відмови від підвищення соціальних стандартів?

– Наркотиків більше не буде. Кошти будуть виділені у випадку лікування. Країна має величезну дірку у бюджеті. Дірку, масштабів якої країна не знала з 90-их років. Повторення минулого року не буде. Тому: країна мусить зменшити дірку. Це потрібно не МВФ, це потрібно Україні. Дорога у борг ніколи ні до чого доброго не приводила. Життя з великим дефіцитом закінчується погано.

– Наскільки Україні зараз потрібен цей кредит?

– Є проста проблема. Що таке дефіцит бюджету? Це невідповідність доходів і видатків. Невідповідність минулого року становила 100 мільярдів. Чим їх фінансувати? Це дірка від бублика. Країна мусить закривати цю дірку. Вона не може її закрити за один рік. Вона має старі борги. Вона не може позичити ніде кошти. Позичання на внутрішньому ринку надзвичайно дороге – 22-28%. Як наслідок, сплата відсотків по боргу лише цього року 22 мільярди гривень. Тому, співпраця потрібна. Але ця співпраця має бути за принципом: не наркотик наркоману, а ліки від наркоманії.

– Якщо Україна отримає кредит МВФ, то цими коштами будуть закриті бюджетні дірки?


– Є дефіцит, його потрібно чимось закривати. А тому потрібно шукати джерела. Приватизація зараз не дасть істотних прибутків. Позичати на внутрішньому ринку дуже дорого. Тож, МВФ – це єдиний інститут, який дає дуже дешеві кошти.

– Пане Пинзеник, які ваші плани на майбутнє, чи не збираєтеся Ви знову повернутися у владу?

– У мене немає такої проблеми. Я не ставлю собі це як самоціль. Проблема мого перебування у владі – це проблема запиту на зміни. А просто обіймати посаду для мене немає інтересу.

– А чи отримували Ви пропозиції від нової влади?

– Ні, не отримував.

Від редакції. Зараз в Україні перебувають експерти Міжнародного валютного фонду. Впродовж тижня вони вестимуть консультації, зокрема з приводу формування бюджету. Раніше українська влада виступила з ініціативою поновити співпрацю з МВФ, заморожену наприкінці минулого року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG