Доступність посилання

ТОП новини

Гречана лихоманка


Гречана крупа, яка останні роки була однією з найдешевших, нині набуває неабиякої популярності. Ціни на гречку злетіли майже вдвічі. Розібратися з подорожчанням уже доручив Президент України Віктор Янукович. Однак поки ситуація не налагодилася: гречки у крамницях або немає, або вона занадто дорога – до 16 гривень за кілограм. В уряді запевняють: ніякого дефіциту гречаної крупи немає. Чому ж тоді деякі фахівці радять уряду імпортувати цю культуру якнайшвидше?

У Міністерстві аграрної політики України ажіотаж довкола цін на гречану крупу називають штучним. Цього року врожай гречки буде навіть більшим за попередній, повідомляє начальник відділу зернових та технічних культур департаменту ринків рослинництва Мінагрополітики Петро Пасічник.

«У нас до збирання – понад 200 тисяч гектарів гречки. На сьогодні зібрано тільки 60% і вже є намолочено 110 тисяч тон гречки. Ще бути йти обмолот і гречка буде поступати. Якщо ми дамо можливість вивезти в Росію те, що в себе зберемо, то в нас буде дефіцит», - розповів Петро Пасічник.

Щороку в Україні скорочуються посівні площі під гречку

Водночас експерти аграрного сектору констатують, що за останні кілька років врожайність гречки значно знизилась. Як наслідок – аграрії щороку скорочують посівні площі під цю культуру, а економісти фіксують зменшення врожаю.

Посівні площі під гречку скоротили й на Львівщині та Тернопільщині, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода. Гречка в цих регіонах почала дорожчати від початку року в середньому на одну-дві гривні, а різкий стрибок ціни стався кілька тижнів тому.

Однією з причин такого дефіциту крупи і зростання цін експерти називають низьку врожайність, а також зменшення посівів цієї культури з року в рік. Наприклад, минулого року на Тернопільщині, яка віддавна славиться своєю гречкою, засіяли близько 17 тисяч гектарів, а цього року – майже на 6 тисяч гектарів менше.

В області сіють гречку селяни і здають, як правило, її гуртом. Але через збитки, які люди понесли минулого року, цього року вони вже не засівали поля цією культурою. Оскільки знали, що держава не відшкодує їм жодної копійки.

Відколи ціни на крупу зросли, не працює і єдиний в області виробник фасованої гречки «ЕКОР», продукція якого користувалася попитом як на Тернопільщині, так і на Львівщині.

На сьогодні дрібні підприємці продають крупу ще з минулорічних запасів. Ймовірно, що гречку доведеться купувати, наголосив у розмові експерт з аграрних питань Іван Стефанишин. «Думаю, що Україна вперше за останні роки буде імпортувати», - сказав він.

Фахівці припускають, що одна з причин подорожчання гречки у серпні – закінчення минулорічних запасів цієї культури. Проте вже у вересні до продажу має надійти крупа нового врожаю. Таким чином, експерти радять споживачам очікувати зменшення ціни на гречку до 10 гривень за кілограм.

Китай – єдина країна, яка нарощує обсяги виробництва гречки

Президент України Віктор Янукович доручив уряду відрегулювати ціну на гречану крупу. Проте держава може не впоратися зі стрибком цін, припускає керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«У держрезерві гречки немає. Держава має імпортувати її з Китаю, тому що це єдина країна, яка останніми роками нарощували виробництво. Гречка вже наприкінці вересня буде з нового врожаю. Але враховуючи весь маркетинговий рік (до вересня наступного року), якщо її не імпортувати, у нас буде дефіцит гречки», - пояснила Марія Колесник.

Водночас інший експерт, заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський імпорт гречки не підтримує. За його словами, будь-яке рішення про пільгове ввезення на територію України гречки, в першу чергу, дуже вдарить по вітчизняному виробництву.

«А це стовідсотково вплине на обсяги посівних площ наступного року. А, відповідно, навмисно чи ненавмисно, ситуацію можна погіршити. Тим більше, неправильно починати імпорт зараз, під час збирання врожаю та його масовій реалізації», - каже Олександр Ярославський.

Гречана крупа популярна переважно серед споживачів України, Білорусі та Росії. У країнах, наприклад, Західної Європи гречку не вирощують і майже не споживають.

Хоча дієтологи зауважують: гречка містить багато клітковини, вітамінів та мінералів і вважається одним з найкращих дієтичних продуктів. Окрім того, гречана крупа має лікувально-профілактичне значення для людини. Її рекомендують при захворюваннях печінки та шлунково-кишкового тракту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG