Доступність посилання

ТОП новини

Азаров хоче зіпсувати підлеглим «приробіток»


Микола Азаров
Микола Азаров

Київ – Уряд має намір ліквідувати підприємства, які створені при міністерствах та відомствах, і надають платні послуги. Про це в середу заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів. Між тим, експерти зазначають, що ця ініціатива може наштовхнутися на саботаж з боку чиновництва.

Микола Азаров висловив невдоволення з того приводу, що замість чиновників певні послуги надають підприємства, що функціонують при держустановах. «Звучали критичні зауваження про створення різного роду підприємств при різних органах виконавчої влади, – зазначив він. – На них перекладено надання таких послуг, які насправді є функціями певних органів влади. А ми ж з вами домовилися про ліквідацію таких підприємств».

У зв'язку з цим прем’єр дав доручення міністрові Кабінету міністрів Анатолію Толстоухову: «Терміново організувати перевірку всіх міністерств, комітетів, відомств, регіональних адміністрацій, щоб об'єктивно встановити, де що настворювали. У тижневий термін повний список таких підприємств із переліком платних послуг, які вони надають, має бути покладений на стіл Прем'єр-міністру».

Тут є поле для серйозного зловживання – екс-міністр Зварич

У підприємця Павла, який попросив не називати його прізвища, залишилися погані враження після того, як він отримав за допомогою підприємства, що діє при одній із державних установ, будівельну ліцензію.

«Попри те, що за роботу їм було офіційно сплачено чималі кошти, не вдалося обійтись без мзди, – каже він. – Причому, сума цієї мзди майже дорівнювала офіційному платежу. Тільки після цього представник організації почав деяким чином сприяти нам. По-друге, навіть незважаючи на сприяння, ми отримали мінімум корисної для нас інформації. За сплачені двічі – офіційно та неофіційно – кошти, нам просто перестали заважати».

Діяльність фірм при держустановах, перелік їхніх послуг та тарифи регулюють самі відомства.

Роман Зварич
«Нема якогось окремого нормативного акту, навіть на підзаконному рівні, яким усе це регулюється, – каже колишній міністр юстиції, а нині міністр кабінету міністрів опозиційного тіньового уряду, депутат-нашоукраїнець Роман Зварич. – І, звичайно, тут є поле для серйозного зловживання всілякими цими послугами».

Урядовці не віддадуть свої «годівнички»?


Один із авторів концепції адміністративної реформи, депутат кількох попередніх скликань Ігор Коліушко каже, що бізнес при міністерствах створювали з метою вирішення проблеми недостатнього бюджетного фінансування.

Ігор Коліушко
«Це була видумка самого держапарату, – зауважує експерт-правник. – Вони придумали і узаконили через постанови Кабінету Міністрів переліки платних послуг, за які гроші беруться і йдуть, як правило, на дофінансування самих органів влади».

Ігор Коліушко висловив переконання, що сам принцип самофінансування держапарату є хибним. «Ну, що значить, недофінансування?! – зазначає він. – У державному апараті немає проблеми недофінансування: він працює рівно стільки, скільки він отримує грошей».

Утім, на думку експертів, держапарат буде невдоволений такою ініціативою Кабміну і може саботувати її реалізацію. Адже часто такими фірмами керують близькі до урядовців люди.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG