Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Парижі шукає підтримку і «збалансовує дипломатію»


Віктор Янукович та Ніколя Саркозі, Париж, 7 жовтня 2010 року
Віктор Янукович та Ніколя Саркозі, Париж, 7 жовтня 2010 року

Брюссель – Знайти у Франції підтримку нинішнього політичного курсу та залагодити деякі двосторонні і українсько-європейські економічні проблеми – ці теми перебувають у центрі уваги першого дводенного офіційного візиту Президента України до Парижа. Однак, як євроінтеграційні намагання, так і спроби економічно наблизитися до Франції, затьмарилися погіршенням демократичного клімату в Україні від часів лідерства Віктора Януковича.

Програму майже дводенного перебування українського президента у Франції відкрила в четвер спільна робоча вечеря з її лідером Ніколя Саркозі. Як напівжартома зауважують місцеві експерти, у обох голів держав останнім часом з’явилися деякі спільні риси: намагання тримати пресу в полі зору та прагнення більших повноважень.

Проте для Ніколя Саркозі Україна все ж представляє дещо другорядний пріоритет, особливо з огляду на слабкі економічні обміни та інвестиції. Очевидно, що і протягом запланованих на п’ятницю зустрічей з французьким прем’єр-міністром Франсуа Фійоном, сенаторами та дипломатами Віктор Янукович намагатиметься розвіяти скептицизм щодо питання наближення України до європейської співдружності.

«Французи позицій не змінять» – експерт

Проте переконувати лідерів Франції, що разом з Німеччиною є своєрідним двигуном ЄС, нинішньому українському Президенту стало ще складніше, каже французький політолог та спеціаліст зі стосунків з країнами Східної Європи, Анн де Тенґі.

«Політична ситуація в Україні розвивається у руслі, якого не хоче Євросоюз, – пояснює політолог. – Процес демократизації, що був наріжним каменем помаранчевих років і вже давав деякі паростки, припинився.Від часу приходу Януковича до влади ним були ухвалені численні рішення, котрі спрямовані на одну мету: контроль політичного поля України».

При цьому Анн де Тенґі переконана, що на зміну позиції Франції у питанні політичного наближення України та Європи, особливо зараз, сподіватися не слід.

Янукович також прибув до Парижа з надією на розблокування переговорів щодо зони вільної торгівлі з ЄС. Україна не погоджується з деякими умовами європейців, зокрема стосовно продукції сільського господарства, де Франція також має свої національні інтереси.

Речник міністерства закордонних справ Франції Бернар Валеро
Але на двосторонньому рівні французи пред’являють українському лідеру деякі претензії. Зокрема, щодо сигналів про бажання повернути у власність держави металургійний комбінат, що належить компанії Arcelor Mittal, у якій є і французька частка.

«Ми б хотіли поглиблення економічних стосунків із Україною, але є один пункт, на якому ми насамперед хочемо зосередити увагу Президента Януковича, – каже речник міністерства закордонних справ Франції Бернар Валеро. – Це питання, що стосується адміністративного середовища та правової безпеки французьких підприємств, які діють в Україні».

«Серйозно про ЄС говорити ще рано» – дипломат

Представник французького зовнішньополітичного відомства Бернар Валеро зауважує, що особливо це стосується комбінату «Arcelor Mittal Кривий Ріг».

А от щодо європейської інтеграції, то Бернар Валеро був досить категоричним. «Слід бути готовими, щоб претендувати на наближення до ЄС, – зауважив він. – Тобто, провести адміністративні реформи, покращити управління та саму економіку, побороти корупцію й поважати та охороняти середовище свободи. Це робота, яку Україна має провести. І тільки після цього ми зможемо серйозно говорити про Європейський Союз».

У п’ятницю, попри підписання низки незначних двосторонніх угод та ритуальне покладання квітів до могили Невідомого солдата під Тріумфальною аркою, Президент Янукович виступить з промовою на конференції «Нові горизонти зовнішньої політики України» у Французькому інституті зовнішніх відносин.

«Насамперед я поцікавлюся у Президента Януковича його стратегією національної безпеки та його позицією щодо НАТО й Росії, – ділиться планами представник цього впливового аналітичного центру, експерт з питань східної політики Домінік Фін. – А також маю намір дізнатися про зусилля України в розв’язанні конфлікту в Придністров’ї».

Ще один штрих паризького візиту Віктора Януковича відзначила французька газета Le Figaro. На думку її оглядачів, у Франції Президент України намагається збалансувати свою дещо односторонню дипломатію, спрямовану насамперед у бік Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG