Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: тервиборчкоми безпідставно «відфутболили» кандидатів


Київ – Легітимність місцевих виборів в Україні опинилася під загрозою. Про це йшлося на прес-конференції заступників голови Центральної виборчої комісії Жанни Усенко-Чорної та Андрія Магери. За їхніми словами, масовими стали випадки безпідставної відмови в реєстрації кандидатам. Крім місцевих виборів, у членів ЦВК є сумніви й щодо наступних парламентських виборів.

Заступники голови Центральної виборчої комісії стверджують, що територіальні виборчі комісії допускали масові безпідставні відмови реєстрації кандидатів на посади депутатів місцевих рад та сільських, селищних і міських голів.

«Найбільш масове порушення – це штучне створення умов для відмови в реєстрації кандидатів, – стверджує Жанна Усенко-Чорна. – Є приклади, коли суд декілька разів виносить рішення про реєстрацію, але в комісіях кандидати все одно не реєструються».

За словами Андрія Магери, часто причини відмови в реєстрації виглядали абсурдно. «Наприклад, така надумана підстава, як неточна назва виборчої комісії, куди подається заява, – каже він. – Ну, вибачте, для виборчої комісії так важливо як її назвали: умовно кажучи, ялтинська міська чи міська ялтинська?! Яке головне призначення комісії: захищати виборчі права громадян чи створювати перешкоди для реалізації цих прав?!»

Місцеві вибори перекочують у Європейський суд з прав людини?


Андрій Магера заявив, що не розуміє, чому суди при розгляді скарг на такі рішення тервиборчкомів у багатьох випадках, визнавши порушення, відмовлялися зобов'язати комісії зареєструвати кандидатів. У зв’язку з цим Андрій Магера не виключає позовів до Європейського суду з прав людини в питаннях, пов'язаних із місцевими виборами в Україні.

За словами Жанни Усенко-Чорної, більшість людей, яким територіальні виборчі комісії відмовили в реєстрації, належать до партій «Батьківщина», «Свобода» та «Сильна Україна». Подібні факти зареєстровано в усіх регіонах України.

Андрій Магера
Відповідаючи на запитання, чому Центрвиборчком не може вплинути на ситуацію, заступники голови ЦВК відзначили два аспекти: лояльну до влади більшість у ЦВК та недосконалість виборчого законодавства. «Закон про місцеві вибори виписаний таким чином, що ЦВК може реагувати лише на бездіяльність, – зазначив Андрій Магера. – Тобто, коли комісія не приймає жодної постанови».

Між тим, влада заперечує втручання у виборчий процес. За словами глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, Президент робить все для того, щоб вибори відбулися чесно і прозоро.

«Президентом підписаний указ про те, що вибори мають відбуватися чесні і прозорі, – зазначив він. – І якщо хтось буде зловживати адміністративним ресурсом, він буде звільнений з посади».

У ЦВК готуються до парламентських виборів у 2011-му

Ще одна проблема пов’язана із датою наступних парламентських виборів. У Верховній Раді дотримуються думки, що вибори мають відбутися восени 2012 року. Проте, за словами Андрія Магери, згідно з чинною нині редакцією Конституції, вибори мають відбутися в березні наступного року.

«Якщо хтось хоче висмикувати окремі положення і трактувати, що одні діють, а інші – ні, то, я думаю, це глибоко помилкова позиція, – зазначив він. – Конституція діє в повному обсязі, на всій території України і щодо всіх суб’єктів правовідносин».

Члени ЦВК зазначили, що норма Конституції про дату виборів має пряму дію. Тож Центрвиборчком вже у листопаді має намір розпочати підготовку до їх проведення. Утім, Андрій Магера припустив, що ЦВК звернеться з цього приводу до Конституційного Суду за роз’ясненням.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG