Доступність посилання

ТОП новини

Україна у Брюсселі отримає «домашнє завдання» для безвізового режиму


Брюссель – Сьогодні у Брюсселі Україні мають надати План дій для майбутнього скасування короткотермінових шенгенських віз. Цей стратегічний політичний крок назустріч Києву буде зроблений протягом українсько-європейського саміту за участю лідерів обох сторін. Тим часом, дипломатичні кола Євросоюзу спостерігатимуть за переговорами на найвищому рівні з особливою увагою. Чому?

Ще напередодні саміту «Україна-ЄС» голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу підтвердив намір співдружності надати Києву «дорожню карту» для переходу до безвізового режиму. Про такий позитивний сигнал із боку об’єднаної Європи заявив також і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, що має головувати на саміті, який проходитиме у брюссельському замку 13 століття «Валь Дюшес».

«Це буде найважливіший сигнал сьогоднішнього саміту, – пояснює речник Європейської ради Хесус Кармона у інтерв’ю Радіо Свобода. – План дій (для скасування візового режиму) включатиме основні елементи, які Україна повинна для цього здійснити. Йдеться про безпеку документів, біометричні паспорти, елементи, пов’язані з посиленням контролю кордонів. Це план роботи на визначений період, втілення якого на практиці Євросоюз буде перевіряти. Важливо, що «дорожня карта» готова й стане сьогодні гарною новиною».

З огляду на те, що у низці європейських столиць все ще існують сумніви щодо справжніх планів Президента Віктора Януковича, на сьогоднішньому саміті ще раз, так би мовити, «тестуватимуть проєвропейськість» нинішньої української влади.

Власне, у цьому українські лідери й спробують переконати Європу.

«Сигналом номер один буде, попри всі чутки та домисли, рух України в бік інтеграції до ЄС залишається незмінним, – каже посол України при Євросоюзі Костянтин Єлісєєв. – З огляду на заяви, що Україна повертається до моделі колишнього Радянського Союзу, – всі ці твердження хибні».

Український дипломат додає, що українська влада на брюссельському саміті має намір чітко довести, що зближення з Росією – тільки на користь українсько-європейським відносинам.

Основні свободи й демократія – теж у меню саміту

Проте, як стверджує європейське інтернет-видання EurActiv, нещодавні конституційні зміни в Україні нерідко сприймаються місцевими аналітиками як «демарш Президента Януковича з метою припинення демократичних реформ, досягнутих за останні 6 років».

Хесус Кармона підтвердив наміри голови Європейської ради підняти на сьогоднішньому саміті питання про згортання української демократії, верховенство права та особливо – свободу преси.

Лідери євроустанов на саміті з керівництвом України також визначать подальші кроки переговорів щодо угоди про асоціацію та її невід’ємну частину – угоду про встановлення між Євросоюзом та Україною поглибленої й всеосяжної зони вільної торгівлі.

На сьогоднішньому саміті «Україна-ЄС», до того ж, має бути підписаний протокол, що надає українцям право участі у численних програмах Євросоюзу. Маються на увазі такі програми, моніторингові центри, агенства, що працюють у сфері фінансового контролю, співпраці митних і податкових органів, у сфері захисту прав споживачів, фундаментальних прав і юстиції, галузі інновацій, боротьбі з тероризмом та інші програми, відкриті для участі третіх країн.

Нарешті, важливим пунктом зустрічей на найвищому рівні мають стати енергетичні питання, зокрема, проблеми прозорості українського енергоринку, необхідного для залучення у цей сектор європейських інвестиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG