Доступність посилання

ТОП новини

Україна підтримує резолюцію ООН щодо Лівії


Київ – Україна підтримує резолюцію Ради безпеки ООН щодо ситуації в Лівії та неухильно її виконуватиме. Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко сьогодні на відкритій лекції Інституту міжнародних відносин у Києві. Головним обов’язком українських дипломатів за умов загострення конфліктів у країнах Магрібу та природних катаклізмів в Японії є захист життів співгромадян, вважає міністр.

Пріоритети зовнішньої політики України, за словами Костянтина Грищенка, залишаються незмінними: це – європейська інтеграція, стратегічне партнерство з Росією та США і розвиток відносин із Китаєм, Індією, Бразилією, іншими державами Азії та Південної Америки. Як стверджує Грищенко, ідеться про розширення присутності України у світі.

«Кардинальна новація Президента України полягає у тому, що ми відмовляємось розглядати себе як фігуру у чужій грі. Віднині Україна грає свою роль. Пульс зовнішньої політики має битися там, де присутні економічні та політичні інтереси української держави. Ми повинні налагоджувати нові зв’язки на нових світових ринках», – каже Грищенко.

Але критики вважають, що це лише загальні слова. На думку експерта Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Ростислава Павленка, «слова сказані правильні, але вони говоряться постійно, за будь-якої влади».

«Натомість треба дивитися на справи. Так, євроінтеграційний напрямок уповільнився, співпраця між Україною та «азійськими тиграми» поки що просувається дуже повільно, Сполучені Штати вичікують, чи подолає українська влада виклики сьогодення…» – звертає увагу експерт.

Врятувати рядових українців

Другим блоком проблем, на яких зупинився міністр, були питання захисту українців, які потрапили в «гарячі точки» планети: Єгипет, Лівія, Японія. На порядку денному – порятунок українців, які нині перебувають у Лівії.

«Наш головний пріоритет незмінний: врятувати українських громадян, більшість з яких виконують у Лівії благородну гуманістичну місію медичної допомоги постраждалим», – сказав міністр.

Від імені уряду України Грищенко закликав лівійців припинити кровопролиття, як того вимагають резолюції Ради безпеки ООН щодо Лівії.

На думку експерта Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова, подібні формулювання свідчать про те, що Україна йде у фарватері світової спільноти у лівійському питанні.

«Офіційна позиція України полягає у максимально безконфліктному зовнішньополітичному курсі, який тут буде підтримувати усі рішення Ради безпеки, особливо якщо на них не накладено вето однієї із сторін», – каже фахівець.

Тим часом Костянтин Грищенко, коментуючи відносини з сусідами, сказав, що Україна зацікавлена у такій співпраці з учасниками Митного союзу СНД, яка не буде перешкоджати вступові України до Європейського Союзу.

Міністр також запевнив, що Україна готова сприяти відновленню діалогу між Білоруссю та ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG