Доступність посилання

ТОП новини

«Перезавантаження» між США та Росією завершилося?


Василь Зілгалов, Gregory Feifer

Прага – Запровадження держдепартаментом США санкцій проти кількох десятків російських офіційних осіб, причетних до смерті правника фонду HermitageCapital Сергія Магнітського, а також доручення президента Росії Дмитра Медведєва російському МЗС скласти список американських громадян, в’їзд яким у Росію буде заборонений у відповідь, змушує запитати: а що, «перезавантаження» у стосунках Москви та Вашингтона закінчилося?

Ми вже наводили думки відомих американських експертів із Фонду «Спадщина» (The Heritage Foundation) Арієля Коена та Стівена Бланка, які соромляться результатами «перезавантаження» стосунків США з Росією і вважають, що воно вимагало насамперед величезної ціни від Вашингтона «за мізерні результати і потребує негайної переоцінки».

Ці експерти також закликають США без жодної скромності вимагати від Росії поваги до пріоритетів і цінностей Заходу, а за необхідності поводитися щодо Кремля «твердо і рішуче».

Чимало експертів каже, що так звані «чорні списки» США стали для Москви доволі неочікуваними. Але аналітики сумніваються в такому швидкому завершенні «перезавантаження» між США та Росією.

Так, Маша Ліпман із московського Центру Карнеґі вважає, що такі дії Вашингтона є викликом російському політичному істеблішменту, який боляче сприймає, коли не може захистити «своїх» від покарання закордоном.

«На сьогодні відмова у візах для російських офіційних осіб – це відчутний удар, коли до цього може приєднатисяй Європа, яка, мабуть, є ще важливішою для російських чільників», – каже вона.

Російські правозахисники привітали дії Вашингтона

«Чорні списки» Вашингтона для російських можновладців привітали російські правозахисники і опозиція в Росії, які стурбовані тим, що США пожертвували підтримкою західних цінностей на користь кращих стосунків із Кремлем.

Але більшість експертів вважає, що конфлікт із «чорними списками» не зачепить найважливіші ділянки співпраці США й Росії. Кремлівський аналітик і редактор московського видання «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов переконаний, що «чорні списки» не змінять природу стосунків двох країн.

«Звичайно, це не додасть кращого до стосунків, але я не думаю, що це дуже зашкодить, бо в галузях, де Росія і США співпрацюють тепер, як щодо Афганістану, ядерного роззброєння, навіть щодо Ірану, обидві сторони зацікавлені у цьому й надалі», – вважає він.

Федір Лук’янов також каже, що сьогодні відносини залишаються на тому ж рівні, бо російські та американські політики вже зосереджені на президентських виборах у себе наступного року, а тому не зроблять жодних суттєвих кроків до 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG