Доступність посилання

ТОП новини

Чи викличе суд Путіна, щоб той зізнався, як обдурив Тимошенко? (Європейська преса)


Прага – Ситуація довкола суду над Тимошенко, як зауважують відомі західні оглядачі, вже «набрала химерного і комічного характеру», коли відомі у Європі інтелектуали вже прямо вимагають від Президента Віктора Януковича звільнення з-під арешту лідера «Батьківщини». Впливові європейські видання цитують висловлювання низки політиків Німеччини, котрі вважають, що у зв’язку з арештом Тимошенко та низки інших опозиційних політиків в Україні під загрозою нині є сама угода про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС та Україною. Оглядачі також продовжують висвітлювати наростання політичного та економічного тиску Москви на Київ з метою змусити Україну приєднатися до Митного союзу під контролем Росії і здати українські стратегічно важливі енергетичні об’єкти під управління російських менеджерів.

Німецька «Зюддойче Цайтунґ» вважає, що Президент Янукович веде війну «проти половини власного народу», котра голосувала проти нього на минулих президентських виборах. І це, на думку автора статті Томаса Урбана, проявляється у системному захопленні людьми Януковича всіх владних, комерційних структур в Україні та репресивному наступі на українську культуру і ментальність, особливо на Заході України. Не дивно, що при цьому, зауважує Томас Урбан, Віктор Янукович тисне на опозицію із використанням «підконтрольної державі прокуратури», коли чільникам опозиції висунуті «очевидно сфабриковані звинувачення, як і Юлії Тимошенко». Із судом проти лідера «Батьківщини», як зауважує німецький оглядач, від самого початку склалася гротескна ситуація. «Невже суд дійсно викличе для надання свідчень прем’єра Росії Володимира Путіна, тодішнього партнера України на газових переговорах, і попросить його зізнатися в тому, як він тоді обвів довкола пальця Тимошенко?» – запитує Томас Урбан. Він вважає, що Москва задоволена діями Януковича, котрий таким чином сам себе компрометує перед світом, і Путін, на його думку, вже готовий «показати Януковичу, що лише він готовий позбавити його ізоляції».

Французька «Нувель Обсерватер» оприлюднила відкритий лист до Президента України Віктора Януковича діячів науки, літератури Франції. Під посланням підписалися, зокрема, письменники Жак де Декер, Жак Сожшер, кінорежисер Александер Жарден, науковець і правозахисник Анні Сюжьє та чимало інших відомих осіб. У цьому листі французькі інтелектуали вимагають від влади у Києві негайного звільнення з-під арешту Юлії Тимошенко з метою припинення свавілля прокуратури та дотримання європейських цінностей з боку України. Автори листа не згодні з тим, що Віктор Янукович нібито проповідує «розподіл функцій влади» і не втручається у роботу суду й інших незалежних інституцій, та нагадали Президенту України про його указ від 12 липня 2010 року. «На догоду Вашим особистим культурно-ідеологічним інтересам змінили склад престижного комітету премії імені Тараса Шевченка…, котрий щорічно нагороджує ваших кращих артистів і письменників, серед котрих такі всесвітньо відомі імена, як Микола Гоголь, Михайло Булгаков і Сергій Прокоф’єв», – сказано у листі. Далі автори звернення закликають Президента Януковича скасувати «пародію на правосуддя», чим став, на їхню думку, процес Юлії Тимошенко, і покластися при цьому на «єдиний вагомий суд» – суд совісті».

Німецький часопис «Шпіґель» попереджає, що «угода між Україною та ЄС у небезпеці», маючи на увазі наростання серед політиків у США, Європі та Німеччині занепокоєння судом та арештом Юлії Тимошенко, коли у Європі переконуються в ігноруванні владою Президента Януковича демократичних традицій правосуддя. Видання наводить думки держсекретаря Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Гаральда Брауна, голови зовнішньополітичного комітету Бундестагу Руперта Поленца та інших впливових німецьких політиків різних політичних спрямувань, котрі висловлюють свої сумніви у завершенні, підписанні та подальшій ратифікації угоди про зону вільної торгівлі між ЄС і Україною в обстановці нагнітанні політичних переслідувань у Києві, що схоже на розпочате «полювання на відьом».

Російське видання «Комерсант» вважає, що Кремль намагається «дотиснути Київ скидками для Мінська», коли у газових переговорах із Україною використовують білоруський аргумент. Білорусь увійшла до Єдиного економічного простору під командою Росії і до такого ж Митного союзу. Нині Путін обіцяє Мінську нижчі ціни на російський газ із 2012 року в разі повного «продажу» Москві акцій «Белтрансзгазу» (Росії вже належать 50 відсотків акцій), тобто після встановлення повного контролю над енергетикою Білорусі. Таку ж пропозицію – приєднання до Митного союзу і здачу Росії «Нафтогазу» та української газової транзитної системи – Москва вже вкотре озвучує перед Києвом, як варіанти для перегляду газових контрактів. Експерти не виключають, що опір Києва таким методам Кремля скінчиться цієї зими новою «газовою війною» між Росією та Україною.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG