Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачення Тимошенко чекає допиту Ющенка


Cпівробітники міліції намагаються заважати зйомкам під час перерв у засіданнях суду у справі Юлії Тимошенко (стопкадр), Київ, 16 серпня 2011 року
Cпівробітники міліції намагаються заважати зйомкам під час перерв у засіданнях суду у справі Юлії Тимошенко (стопкадр), Київ, 16 серпня 2011 року

Київ – Державне обвинувачення очікує допиту Віктора Ющенка у газовій справі Юлії Тимошенко у середу. Про це заявила прокурор Лілія Фролова. А у вівторок суд отримав свідчення глави Міністерства енергетики Юрія Бойка та колишнього міністра регіонального розвитку Василя Куйбіди. Крім того, суддя Родіон Кірєєв відхилив чергове клопотання захисту про звільнення Юлії Тимошенко з-під варти.

Видача директив «Нафтогазу» в умовах газової кризи 2009 року тодішнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко була доречною. Про це під час допиту у Печерському суді сказав колишній міністр регіонального розвитку Василь Куйбіда.

Він також висловив особисту думку про те, що Кабмін міг давати відповідні директиви «Нафтогазу». Колишній міністр також нагадав, що в січні 2009 року країни Європи «здійснювали тиск на Україну».

Газові угоди були підписані під тиском Росії – Бойко

У свою чергу, під час допиту в суді глава Міненерго Юрій Бойко категорично заперечив свою причетність до компанії «РосУкрЕнерго». У відповідь на це Юлія Тимошенко нагадала Бойку, що свого часу він брав участь у засновницьких зборах компанії «РосУкрЕнерго» і Central gas.

Суддя Родіон Кірєєв намагався зняти це питання, однак зрештою Бойко відповів, що документи, які нібито підтверджують його участь у цій зустрічі, не викликають у нього довіри. Він також заявив, що не вважає присутність посередника «РосУкрЕнерго» згубним для газового ринку та економіки України. Юрій Бойко вкотре заявив, що Тимошенко підписала невигідні контракти під тиском Росії в обмін на погашення боргів ЄЕСУ.

«Коли я вперше прийшов до «Нафтогазу України», перші документи, що лягли до мене на стіл, це була вимога російського уряду повернути 400 мільйонів доларів з боку корпорації ЄЕСУ до Міністерства оборони Росії. Тому я вважаю, що підписання контракту попереднім керівником уряду відбувалося під тиском цієї ситуації. Вважаю, що ключовим моментом який змусив підписати цю угоду, була саме наявність заборгованості корпорації ЄЕСУ, керівником якої свого часу була пані Тимошенко», ­– сказав Бойко.

Свобода і життя моєї мами залежать від цього суду – Карр

Адвокат Юлії Тимошенко Юрій Сухов попросив долучити до попередніх заяв про взяття Тимошенко на поруки ще кілька нових. Утім, суддя Родіон Кірєєв всьоме відмовився звільнити підсудну. Головуючий у справі не зважив на аргументи наведені захистом. Зокрема, щодо негативної реакції міжнародної спільноти на арешт опозиційного лідера, про що нагадала Юлія Тимошенко.

«Продовжуються публічні й недопустимі для України, для її іміджу, речі, які викликають заяви міжнародної спільноти. Я говорю про те, що треба зупинитися в цьому процесі і зробити крок назад, тому що удари, які завдаються Україні, не непорівнянні з тим, що тут відбувається», – заявила Тимошенко.

Родіон Кірєєв не відреагував і на прохання захисника Юлії Тимошенко, її доньки Євгенії Карр.

«Сьогодні свобода, життя моєї мами залежать від цього суду, від ваших рішень. Тому я прошу суд та пана головуючого вирішити клопотання та задовольнити його на користь моєї мами. Хочу додати, що сподіваюся на справедливість суду і сподіваюся на те, що світ та Україна побачать, що цей суд працює у рамках норм про права та свободи людини», – наголосила Карр.

Тим часом стало відомо, що лідера партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко запросили на щорічний Економічний форум до Польщі, який має відбутися на початку вересня. Їй запропонували взяти участь у пленарній сесії разом із президентом Європарламенту Єжи Бузеком.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG