Доступність посилання

ТОП новини

Колишній президент Європарламенту критикує Україну


Бузек: «Внаслідок судового переслідування Тимошенко багато зусиль було просто зіпсовано»
Бузек: «Внаслідок судового переслідування Тимошенко багато зусиль було просто зіпсовано»
Прага – Євродепутат від Польщі Єжи Бузек, який раніше цього тижня відійшов із посади президента Європарламенту з обранням там нового голови, соціал-демократичного депутата від Німеччини Мартіна Шульца, критикує владу України та Білорусі, оцінює політику ЄС у царині «Східного партнерства» і підводить деякі підсумки свого президентства у Європейському парламенті.

Єжи Бузек, колишній польський прем’єр, який завершив своє головування в Європарламенті 17 січня, каже, що судове переслідування в Україні колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко загальмувало стосунки між Києвом і Брюсселем.

У розмові з Радіо Свобода він наголосив, що політизована судова справа проти Юлії Тимошенко призвела до втрати Києвом можливості тіснішої інтеграції з ЄС: «Я вважаю, що спочатку була можливість впливати на ситуацію в Україні щодо покращення співпраці з Європейським Союзом. Але внаслідок судового переслідування колишнього Прем’єр-міністра (Юлії Тимошенко) багато зусиль у цьому напрямку було просто зіпсовано».

Бузек, котрий став першим президентом Європарламенту від країн колишнього Варшавського пакту, також гостро розкритикував ситуацію в Білорусі: «У Білорусі ситуація є ще гіршою і тому маємо наголосити, що це єдина європейська країна, котра не є членом Ради Європи й ігнорує будь-які демократичні засади. І ми не можемо довіряти ніяким рішенням влади, не бачимо також ніякої справедливості у судочинстві цієї держави. Таким чином дуже важко сьогодні починати серйозну співпрацю з Білоруссю».

Бузек: «Для країн «Східного партнерства» дуже важливо мати тісну співпрацю з Росією»

Вступаючи на посаду президента Європарламенту у червні 2009 року, Єжи Бузек зобов’язався покращувати ситуацію з правами людини й зміцнювати нещодавно створену програму ЄС «Східне партнерство», яку він визначив своїм головним пріоритетом. Проект «Східного партнерства» – форум, котрий намагається поліпшувати політичні й економічні стосунки ЄС з 6 колишніми радянськими республіками: Україною, Білоруссю, Вірменією, Грузією, Азербайджаном та Молдовою.

Після оцінки ситуації в Україні й Білорусі Єжи Бузек наголосив на важливості тісної співпраці країн «Східного партнерства» з Росією: «Для країн «Східного партнерства» також дуже важливо мати тісну співпрацю з Росією. Це не суперечність, коли разом із зближенням з ЄС та добрими стосунками з ним, мати добрі відносини, особливо економічні, з Росією, тому що ця держава є найближча до них. Таким чином досить природно, що вони бажають співпрацювати з Росією».

Єжи Бузек також вважає важливим для ЄС подолання глухого кута з ситуацією в Придністров’ї, вирішення проблеми Нагірного Карабаху, зняття напруженості довкола Абхазії та Південної Осетії.

Вже колишній президент Європарламенту вважає також, що його заслугою на цій посаді є створення кодексу поведінки членів Європарламенту, котрий підвищує рівень прозорості цього органу і дозволяє уникати зловживань службовим становищем у майбутньому.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG