Доступність посилання

ТОП новини

Майор міліції стала майстринею з вишивки


Харків – У Харкові відкрили виставку робіт майора міліції у відставці, яка тепер займається вишивкою. У міському Будинку вчених можна побачити вишиті нею портрети японок, індіанок, француженок, африканок, єгиптянок, гречанок… Колишній міліціонер Лариса Сидненко каже, що взялася за нову справу заради своєї онуки.

Лариса Сидненко в різні роки правоохоронної служби працювала інспектором з дізнання, очолювала штаб Фрунзенського районного відділку міліції міста Харкова. Робота нервова, як каже сама Лариса, чоловіча, і потребувала віддушини. Зрештою розслабитись їй допомогла вишивка. Замість суворого міліцейського життя настало творче, заповнене яскравими барвами вишивки, задумами про майбутні сюжети картин і вихованням онуки, заради якої вона і бере в руки голку та нитку.

«Ми з моєю онукою Алісою, як ниточка з голочкою. Ти – голочка, – каже на мене Аліса, а я ниточка. Вона до речі теж почала вишивати», – розповідає Лариса Сидненко.

На першій персональній виставці майор у відставці представила вишиті ікони, рушники, картини з дитячими сюжетами. Звірі, зокрема, вовки – це особлива тема для вишивальниці. Чоловіки, що приходять до експозиційної зали, звертають увагу на серію робіт з умовною назвою «Жінки світу».

«Жінки світу, яких я вишиваю, відображають національну культуру певної країни. І це відображено в національних костюмах», ­– зазначає вишивальниця.

«У цих дівчат такі яскраві сукні»

Японію представляє портрет гейші. Жіночий силует, обрамлений національними орнаментами та ієрогліфами. На нього звертає увагу мистецтвознавець Ольга Тилипська. Водночас вона виділяє інші твори Лариси Сидненко.

«Я б обрала африканок, бо вони притягують до себе контрастом кольорів. Вони зображені на полотні кавового кольору, а от їхня шкіра такого коричневого, шоколадного кольору. У цих дівчат такі яскраві сукні. Ця гра кольорів захоплює. Авторка картини передала рух, танці африканок», – ділиться враженнями мистецтвознавець.

Вишиваючи дівчат зі Сходу, Лариса Сидненко робить наголос на очах – зелених, бірюзових. Поряд на вишитих картинах – француженки, індіанки, арабські танцівниці з віялом. «Вишивання картин із українськими дівчатами ще попереду», – переконує Лариса Сидненко. Кореспондентові Радіо Свобода колишній міліціонер обіцяє вишити портрет Роксолани або Анни Ярославівни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG