Доступність посилання

ТОП новини

ЄС проявив добру волю, тепер справа за Україною – експерт


У Брюсселі Україна і Європейський Союз у п’ятницю парафували Угоду про асоціацію. Технічна процедура ставлення підпису на кожній сторінці угоди спершу була запланована на грудень минулого року, але її відклали через незгоду ЄС із політичними переслідуваннями опозиційних лідерів.

А самі підписання та ратифікація угоди, за словами європейських очільників, залежатимуть від того, як розвиватимуться політичні події в Україні, та, передусім, як пройдуть парламентські вибори восени. На цьому у розмові з Радіо Свобода наголосив речник комісара ЄС із розширення Петер Стано.

«Парафування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС – це лише перший технічний процедурний крок. Важливішими кроками, які дійсно мають значення для набуття чинності цієї угоди про асоціацію, будуть підписання і ратифікація. Але ці кроки залежать від результатів України в галузях верховенства права і роботи судів», – заявив речник комісара ЄС із розширення.

Якщо йдеться про суто технічне питання, то що дає нинішнє парафування для України? З цим запитанням Радіо Свобода звернулася до українського політолога в Брюсселі, експерта Фонду Карнеґі Ольги Шумило-Тапіоли.


– Сьогоднішнє парафування дає для України багато. Тому що після парафування може відбутися підписання договору і його ратифікація. Звичайно, підписання і ратифікація залежатиме, насамперед, від української сторони.

Мене здивувало, що вже по українській пресі пройшло, що європейці затягують, європейці не зацікавлені. Європейці якраз парафуванням і підтвердили те, що вони зацікавлені в поглибленні співпраці з Україною, що вони готові до подальших кроків. Єдине, що вони говорять, що Україна має виконати всі зобов’язання, про які говорили під час грудневого саміту і обговорювали з Президентом та іншими керівниками України представники з ЄС.

– Якраз під час грудневого саміту спочатку було заплановано парафування цієї угоди, а потім відкладено. Фактично нічого кращого з того часу, з точки зору Європейського Союзу, в Україні не відбулося. Ті претензії, які ЄС висував до України щодо переслідування опозиції, хіба що поглибилися за цей час. Чому було вирішено цю угоду все ж таки парафувати, незважаючи на те, що ці претензії не задоволили, і який сигнал посилає цим Євросоюз у Київ?

– Справа в тому, що європейці говорили на саміті, що парафування відбудеться, і це той крок, знову ж таки, доброї волі з боку ЄС. Це сигнал українському суспільству про те, що європейці відкриті до співпраці з Україною, і це означає, що текст документа є готовий для підписання.

Європейці, зі свого боку, зробили все, що можливо на сьогодні. Далі підписання залежатиме від української сторони, від уряду. Як Ви сказали, дійсно, нічого не було зроблено з тих вимог, які висували європейці, тому питання про підписання зараз не стоїть.

Але знову ж таки, хочу наголосити, що затримки йдуть не з європейської сторони. Європейська сторона зробила пропозицію у вигляді угоди, європейська сторона пішла на парафування, вона готова до співпраці.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG