Доступність посилання

ТОП новини

«Проблема Тимошенко» – «все пропало»?


Київ – Депутати-регіонали, не отримавши відмашки з Банкової, зривають вирішення «питання Тимошенко». На цьому наполягають парламентарі від опозиції. Натомість їхні опоненти від влади перекладають відповідальність на опозиціонерів, яким, мовляв, вигідна «Юля за ґратами». Саме на 13 листопада заплановане позачергове пленарне засідання Верховної Ради, де крім «питання Тимошенко» планували розглянути євроінтеграційні законопроекти. І 13 листопада має відзвітувати місія Європарламенту Кокса-Кваснєвського.

Крім позачергового пленарного засідання Верховної Ради в середу має зібратися робоча групи з підготовки законопроекту про можливість лікування засуджених за кордоном. Про це повідомив Радіо Свобода член цієї групи, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

«У цьому стосунку ми зберігаємо ще можливість зранку попрацювати над законопроектом, якщо опозиція не ставитиме ультиматуми. І ми хотіли б отримати такий законопроект, який би не суперечив вимогам чинної Конституції України», – наголосив Володимир Олійник.

Попередні засідання робочої групи ні до чого не привели. Опозиціонери наполягали на умовно-достроковому звільненні ув'язнених для виїзду за кордон. Регіонали – проти. Зрештою депутати від опозиції зареєстрували ще один законопроект, який міг би дозволити Юлії Тимошенко таки відправитися на лікування за кордон. При цьому ініціатори документа переконують, що вони врахували критику регіоналів і відсікли можливість виїзду засуджених за тяжкий злочин.

Варто було одному із регіоналів відвідати для консультацій Адміністрацію президента…

Один із ініціаторів цього законопроекту і також член робочої групи Геннадій Москаль зазначив Радіо Свобода, що частина його колег по групі від влади розуміє, що далі немає вже куди тягнути – треба нарешті досягати компромісу. І напередодні, на початку засідання робочої групи налаштовані були конструктивно, розповідає парламентар від «Батьківщини». Але варто було одному із регіоналів відвідати для консультацій Адміністрацію президента Віктора Януковича, як про жоден компроміс не могло бути й мови, каже Геннадій Москаль.

Пан має сказати – робіть так! Вони робитимуть. А не скаже пан – вони і не бачать себе в Європейському Союзі
Геннадій Москаль
«Наділи (регіонали – ред.) маски на свої обличчя, почали вішати ярлики. Мовляв, «ваш законопроект – туалетний папір» і так далі. Вибачте, це для них – якась повинність, як на панщині. Тобто, пан має сказати – робіть так! Вони робитимуть. А не скаже пан – вони і не бачать себе в Європейському Союзі», – зауважує Геннадій Москаль.

Кому не потрібна «Юля на волі»?

Зі свого боку, Володимир Олійник наголосив, що регіонали роблять усе можливе для досягнення компромісу у вирішенні «питання Тимошенко». Але декому з опозиціонерів «Юля на волі» не потрібна, стверджує він.

Для окремих лідерів опозиції Юлія Тимошенко вигідна в місцях позбавлення волі, а не на свободі
Володимир Олійник
«Очевидно, що опозиція не хоче ухвалення такого рішення. Тому що для окремих лідерів опозиції Юлія Тимошенко вигідна в місцях позбавлення волі, а не на свободі», – вважає Володимир Олійник.

Тим часом до саміту у Вільнюсі, де могла бути підписана Україною угода про асоціацію з ЄС, лишилися лічені тижні. Саме 13 листопада має представити свій звіт місія Європарламенту Александра Кваснєвського і Пета Кокса, яка вкотре намагалася допомогти врегулювати «проблему Тимошенко».

Те, що шанси на вирішення цієї проблеми є все меншими, а загроза зриву підписання асоціації все більшою, майже гарантованою, констатують не лише деякі українські політики, а й європейські дипломати.

А політтехнолог Сергій Гайдай зауважує, що для Януковича головне питання насправді – не Тимошенко на волі, а максимальне завищення ставок у паралельних торгах з двома сторонами – Путіним та європейськими партнерами.

«Ключове питання – гроші. Ми знаємо (скажімо так) із інсайдерської інформації, що Росія запропонувала свої, дуже великі, гроші. Плюс свої вигідніші ціни на газ. А Європа запропонувала свою допомогу, якщо не помиляюсь, 40 мільярдів кредитів під дуже маленькі відсотки і дуже великий термін виплати», – каже Сергій Гайдай.

Тим часом польська газета Rzeczpospolita наводить думку євродепутата Павла Коваля: якщо Україна не підпише угоду з ЄС нинішнього року, то в наступні три роки цього вже не станеться. Адже у цей період мінятимуться очільники інституцій ЄС, склад Європарламенту і відбудуться вибори президента в Україні. Повернутися до цього питання якщо й взагалі вдасться, то пізніше.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG