Доступність посилання

ТОП новини

Родичі репресованих учасників Євромайдану об’єднуються


Київ – Заради порятунку заарештованих від несправедливого суду після зіткнення з міліцією на Банковій 1 грудня об’єднуються їхні родичі та близькі. Вони стверджують, що вже після сутички бійці «Беркуту» затримували невинуватих, а потім знущалися з них. Учасників мирного протесту звинувачують в організації заворушень, за що Кримінальний кодекс передбачає покарання у вигляді ув’язнення терміном від 5 до 8 років. Утім, їхні родичі розповідають, що суд не долучив до справи відео, яке доводить неправомірність дій «беркутівців», і не дав можливості адвокатам надати свідчення.

Шевченківський районний суд, який ухвалив рішення про арешт на 2 місяці дев’ятьох учасників мирного протесту, не взяв до уваги свідчення підозрюваних щодо поведінки бійців «Беркуту», каже Радіо Свобода Світлана Превір, мати одного із затриманих.

Після короткої зустрічі із сином Єгором Превіром жінка переповіла: «Його жорстоко били, його роздягли, на ньому стояли «беркутівці». На руках та на ногах, хоч він не чинив опору, заважаючи йому навіть піднятися. Йому було дуже холодно – на вулиці було близько нуля. Кілька годин він пролежав на асфальті під черевиками «беркутівців», які знущалися, фотографували його, ображали, били. До «швидкої допомоги» його доправили лише о 10-й годині ранку в понеділок, тобто більше ніж через 12 годин після затримання».

До затриманих не допускали адвокатів – наречена учасника протесту

Як бійці «Беркуту» знущалися над затриманими вже після закінчення сутички з демонстрантами можна побачити на відео, яке набуло поширення в інтернеті. Утім, це відео суд відхилив як доказ у справі. Крім того, суд відмовив адвокатам у можливості надати свідчення з боку захисту. А до судового засідання міліція перешкоджала доступу адвокатів до затриманих, коли ті перебували у лікарні після побиття, розповіла Радіо Свобода Яна Степанова, наречена затриманого Миколи Лазаревського.

«Ми поїхали до лікарні швидкої допомоги, коли ми зайшли на другий поверх, побачили там залізні двері. Туди стукали, питали, чи є Лазаревський, нам не відповідали, але лікарі сказали, що він поступив. Приїхав наш адвокат. Його також не пускали. Коли він намагався зайти, його просто міліція відштовхнула звідти. Він навіть вдарився об стіну, бо його просто не пускали», – каже Степанова.
Затриманих під АП катували – родичі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:16 0:00

Затримані зазнали знущань і тортур з боку міліції – дружина ув’язненого

З огляду на те, як відбувалися затримання, а потім судове засідання, родичі та близькі затриманих припускають, що і подальші дії судової системи будуть далекими від законності та справедливості. Тому, вони вирішили об’єднати зусилля у захисті заарештованих учасників мирного протесту, повідомила Радіо Свобода Ніна Болотова, дружина затриманого Юрія Болотова.

«До кримінальної відповідальності притягнули людей, які зазнали знущань і тортур з боку співробітників міліції. Завдання одне – приховати злочин «Беркуту». Сховати тих, хто дійсно провокував зіткнення, і посадити замість них інших, невинних. А також якомога швидше відзвітувати перед першими особами держави, про виконану роботу. У цій ситуації надія лише на нас – на родичів і близьких людей. Нам необхідно об’єднатися, розробити план дій і координувати наші зусилля. Разом нам буде легше добитися справедливості», – закликає Болотова.
У МВС летіли яйця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

У Києві тепер своя «Болотна справа» – правозахисник

Скоординувати дії родичам і близьким затриманих на Банковій допомагає російський правозахисник Дмитро Макаров. На його думку, у цій кримінальній справі є багато спільного з «Болотною справою», яку порушили у травні цього року проти учасників мирного протесту у Москві.

«Явна паралель, адже там і там хапали людей, які не мали стосунку до насильницьких дій. Там і там фігурує стаття «масові заворушення», склад якої зовсім не визначений з правової точки зору. Але є і різниця. Оцінки Болотного процесу, який відбувається у Москві, дуже різкі, щодо кількості порушень у процесі. Тож є надія, що в Україні не дійде до судового процесу з такою кількістю порушень», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Макаров.

Міліціонери організовано звернулися по медичну допомогу

У повідомленні прокуратури Києва стверджують, що усі 9 заарештованих за підозрою в участі у заворушеннях 1 грудня використовували гумові кийки, палиці та сльозогінний газ. За твердженням правоохоронців, «для вчинення заворушень та нападу на працівників міліції зловмисники заздалегідь підготували екіпіровку для власного захисту, а саме бронежилети, шоломи та захисні щитки».

Водночас, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, бійку під адміністрацією президента вчинили провокатори. Вони будуть покарані, запевнив Пшонка.

У свою чергу начальник Центрального госпіталю МВС України Ганна Коваленко повідомляє, що за медичною допомогою до них звернулося понад 150 працівників міліції, з них – 91 правоохоронець госпіталізований у стаціонар із різними травмами важкості – від легких, середніх і до важких черепно-мозкових.

Азаров провокаторами називає студентів

Крім того, з моменту спроби силового розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада цього року по медичну допомогу звернулися 305 потерпілих, із яких 120 отримали допомогу в стаціонарних умовах. Про це заявив директор департаменту охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації Віталій Мохорєв.

Тим часом ні міліція, ні прокуратура не повідомляли, що їм вдалося встановити особи бійців «Беркуту», які жорстко побили студентів на майдані Незалежності. І хоч фото та відео цієї події широко розійшлися інтернетом, а користувачі соцмереж вже дізналися, хто бив студентів, прем’єр-міністр Микола Азаров стверджує, що в ту ніч на майдані Незалежності ніяких студентів не було.

«Ми зіткнулися з відвертою провокацією. На майдані не було студентів. Там були добре підготовані провокатори», – запевняє Азаров.

Начальника київської міліції допитали у прокуратурі

У справі щодо побиття студентів у ніч на 30 грудня нині у Генпрокуратурі допитали лише начальника столичного управління міліції Валерія Коряка. Про це повідомив сам Коряк після допиту у слідчого. За його словами, слідство буде визначати, буде він проходити у справі як свідок чи як обвинувачений. Утім, Микола Азаров винних у зіткненнях уже визначив.

«Влада демонструє незастосування сили, а опозиція застосовує силу», – заявляє очільник уряду.

Загалом, від 30 листопада по 3 грудня 2013 року міліція порушила 53 кримінальні провадження проти учасників мирного протесу проти дій влади. Про це повідомляє головне слідче управління МВС на сторінці відомства у Facebook. Правоохоронці переконують, що всі правопорушення відбувалися біля адміністративних будівель.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG