Доступність посилання

ТОП новини

Фракція Партії регіонів розкололася?


Київ – Фракція Партії регіонів розділилася у питанні щодо відставки уряду Миколи Азарова. Частина регіоналів переконують, що це може відбутися вже сьогодні, оскільки у парламенті достатньо депутатів готових підтримати таку пропозицію. Натомість перший заступник голови цієї фракції Михайло Чечетов запевняє, що це питання, навіть розглядатися не буде. В опозиції ж нагадують, що крім того наполягають на скасуванні «диктаторських законів», звільненні усіх затриманих учасників протесту та політичних в’язнів, а також на поверненні до Конституції 2004 року.

Верховна Рада має розпочати позачергове пленарне засідання зі скасування законів ухвалених 16 січня цього року, які вже отримали назву «диктаторських», заявляє Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль.

Перший крок – скасувати те, що призвело до загострення конфліктної ситуації і загострення суспільно-політичної ситуації в Україні і за кордоном. А потім вже наші вимоги
Геннадій Москаль
«Перший крок – скасувати те, що призвело до загострення конфліктної ситуації і загострення суспільно-політичної ситуації в Україні і за кордоном. А потім вже наші вимоги, вони незмінні: перезавантаження – усієї влади в Україні», – наголошує Москаль.

У сою чергу народний депутат Інна Богословська, яка вийшла з фракції Партії регіонів заявляє, що регіонали готові лише внести зміни у «диктаторські закони».

Депутати мусили б обговорити створення нового уряду – Лук’янов

Депутати мусили б обговорити ту складну ситуацію, яка склалася у державі. Розглянути шляхи виходу з цієї ситуації
Владислав Лук’янов
Водночас, депутат від Парті регіонів Владислав Лук’янов, в ефірі Радіо Свобода зауважив, що першочерговим завданням парламенту є залагодження кризи шляхом відставки уряду Азарова та призначення нового Кабінету міністрів.

«По-перше, народні депутати мусили б обговорити ту складну ситуацію, яка склалася у державі. Розглянути шляхи виходу з цієї ситуації. Розглянути ті пропозиції , на які стали переговірники и з обох боків. Обговорити ситуацію навколо створення нового уряду», – відзначає Лук’янов.

Утім, за словами першого заступника голови фракції Партії регіонів Михайла Чечетова, відставки уряду не буде, а лише можуть бути змінені деякі міністри.

Ми ліквідовуємо усі закони, які прийняті 16 січня – Балога

Раніше, з’явилося повідомлення про те, що група народних депутатів, на чолі з Володимиром Литвином запропонували Верховній Раді взяти на себе відповідальність за країну і забезпечити відставку Кабміну, скасувати закони, ухвалені 16 січня, та ухвалити рішення про повернення до парламентсько-президентської форми правління. Серед тих, хто підписав заяву називали позафракційного депутата Віктора Балогу. Сам він спростовує, що ставив підпис під таким документом, утім погоджується з висловленими там пропозиціями.

«Прийняття президентом Януковичем політичного рішення про те, що він повністю віддає повністю весь склад уряду під відповідальність опозиції. Ми ліквідовуємо усі закони, які прийняті 16 січня. Ми повертаємося до Конституції 2004 року», – каже Балога.

Віктор Балога також нагадує, що серед вимог опозиції звільнення усіх затриманих протестувальників та політичних в’язнів, у тому числі Юлії Тимошенко.

Для зміни Конституції треба переконати 60 регіоналів – Атрошенко

Серед тих, хто підписав звернення до Верховної Ради називали і члена фракції Партії регіонів Владислава Атрошенка. Він також переконує, що не залишав підпису під заявою групи депутатів. Водночас, Атрошенко запевняє, що частина регіоналів вже готова підтримати як відставку уряду Миколи Азарова, так і скасування «диктаторських законів». Утім, за його словами 300 голосів для повернення до Конституції 2004 року у парламенті немає.

55-60 чоловік треба переконати, що майбутнє України важливіше аніж їхнє майбутнє у Партії регіонів
Владислав Атрошенко
«Загальна тенденція така, що ця більшість буде набиратися найближчім часом.85 членів фракції Партії регіонів, всі позафракційні і решта фракцій повинні проголосувати. З цих 85 гарантовано буде 25-30 вже зараз. Це 55-60 чоловік треба переконати, що майбутнє України важливіше аніж їхнє майбутнє у Партії регіонів», – зазначає Атрошенко.

Тим часом депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко заявила, що прем'єр Микола Азаров спокійно реагує на свою можливу відставку. За її словами, це питання обговорювалося у присутності прем’єра на засіданні фракції. Крім того, Бондаренко переконує , що питання про введення надзвичайного стану на цьому засіданні не розглядалося.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG