Доступність посилання

ТОП новини

Коли сепаратисти визволяли «своїх», міліція Одеси залишалась бездіяльною


Одеса – Другий день жалоби за загиблими у протистоянні між Євромайданом і «антимайданом» позначився новими сутичками у місті. Сепаратисти напередодні зранку зібрались під міським управлінням міліції, де знаходились затримані після подій 2 травня, і вимагали звільнення своїх соратників. Після кількагодинного протистояння ворота відчинили і запустили пікетувальників всередину, затриманих звільнили. Спроба сепаратистів захопити зброю до успіху не призвела. Ці події викликали відповідну реакцію Євромайдану, що оголосив мобілізацію та збирався давати відсіч провокаторам.

Провокації почались з самого ранку у неділю, коли стали з’являтись новини про те, що сепаратисти розтягнули російський прапор на Будинку профспілок. Тоді обурені одесити зібрались на віче біля пам’ятника Дюку, попри рішення оргкомітету Євромайдану про скасування всіх акцій через триденну жалобу.

Впродовж дня інформація постійно змінювалась, і терпець одеситів увірвався, коли стало відомо про те, що сепаратисти все ж таки змусили місцеву владу віддати їм своїх соратників.

Міліція залишається осторонь, прокуратура відпускає заколотників

За старою традицією, правоохоронці не брали участі у врегулюванні ситуації, і в якийсь момент дозволили протестувальникам зайти всередину будівлі. Окрім звільнення своїх колег, проросійські активісти збиралися винести з приміщення зброю, але ця спроба була безуспішною.

На вимогу мітингувальників було звільнено 67 осіб, затриманих органами внутрішніх справ Одещини за участь у масових заворушеннях 2 травня в Одесі.
Спершу міліція заявила, що це було рішення прокуратури, але місцеві прокурори це спростували, поклавши відповідальність на керівництво одеської міліції.

Чи ефективні кадрові ротації?

Головою одеського обласного УВС було призначено Івана Катеринчука, знайомитись з яким одесити пошли великою ходою з-під пам’ятника Дюку. Під будівлею управління внутрішніх справ обурені люди вимагали видати їм попереднього керівника обласної УМВС, Дмитра Фучеджи, якого звинувачують у неспроможності впоратись зі своїми професійними обов’язками.

Поспілкувавшись із новим головою УМВС, натовп вирішив не чекати й не вірити словам нового головного міліціонера, та вирушив на Куликове поле підіймати український прапор. Представників «антимайдану» в цей час на Куликовому полі вже не було, тож цього разу все обійшлось мирно.

Хлопці з «Правого сектора» тим часом оточили всі «меморіали», присвячені загиблим під час протистояння 2 травня. Під час пожежі в Будинку профспілок і сутичок в Одесі тоді загинули понад 40 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG