Доступність посилання

ТОП новини

Під «опікою» Януковича знищили головний пологовий будинок у Львові


Янукович у Львові залишив жінок без пологового будинку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Янукович у Львові залишив жінок без пологового будинку

Львів – Дев’ять місяців знадобилось чиновникам, щоб перетворити у руїну перший в Україні Львівський обласний перинатальний центр, який працював від 1990 року. У рік тут народжувалось близько 3,5 тисяч немовлят. Ремонт лікарні розпочали з ініціативи тодішнього президента Віктора Януковича. Втім центр, де мали рятували життя жінок і новонароджених, знищили.

Торік у жовтні близько півтисячі медичних працівників перинатального центру погодились тимчасово не працювати, отримуючи 2/3 зарплати через простій, щоб у грудні 2014 увійти у сучасну лікарню з комфортними умовами для вагітних, породіль і новонароджених. На ремонт передбачалось близько 100 мільйонів гривень з державного бюджету. Так принаймі обіцяли посадовці у рамках національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства», яким опікувався Віктор Янукович і на цьому піарився. Була проведена інформаційна кампанія про відкриття перинатальних центрів у регіонах.

Міністерство охорони здоров’я, очолюване Раїсою Богатирьовою, також обіцяло «принципово іншу організацію схем допомоги жінкам».

Грибок отруюватиме новонароджених

У січні цього року ремонтні роботи у львівському центрі припинили через відсутність грошей. Нині медичний заклад нагадує руїну – демонтовано все медичне обладнання, яке вивезли на склади, нова техніка лежить просто неба, приміщення без даху і через зиму 90% стін покрив грибок і пліснява. У панельних стінах зумисно роблять дірки, щоб звідти витікала вода…

Заступник головного лікаря перинатального центру Орест Блащак не уявляє як можна цілком у приміщенні ліквідувати грибок, який після ремонту, за оцінками фахівців, становитиме небезпеку для новонароджених, оскільки у дітей можуть розвиватись численні захворювання. Провести навіть 15 хвилин у приміщенні було дуже важко. Чи варто продовжувати ремонт у будівлі, просякнутій грибком, виділяючи ще мільйони гривень, чи розумніше збудувати нове, щоб убезпечити новонароджених від небезпеки? Своє слово мали б сказати фахівці. Зрозуміло, що працівники центру хочуть якнайшвидше повернутись до своєї роботи, відтак і заробітків.

Бачите руйнацію перинатального центру, сирість, грибок, як буде…не знаю
Орест Блащак

«Бачите руйнацію перинатального центру, сирість, грибок, як буде…не знаю. Немає фінансування, а ці кошти, які були виділені виконавцю – фірмі «Аеробуд», нині не освоєні і роботи проведені неякісно», – говорить лікар Блащак.

Виконавцем робіт займуться органи

На руйнування центру до кінця 2013 року витрачено майже 7 мільйонів гривень з держбюджету. Правоохоронні органи і прокуратури перевірять використання державних грошей виконавцем – київською фірмою «Аеробуд», наголосив Радіо Свобода заступник голови Львівської обладміністрації Юрій Підлісний. Зокрема, перевірять, чи були задіяні корупційні схеми.

Депутати Львівської облради звернулись у Кабмін з проханням виділити гроші на завершення ремонту медичного закладу.

«Наші службовці поїдуть у Київ і працюватимуть з міністерством охорони здоров’я і фінансів», – пообіцяв чиновник.

До слова, у Волинські області, на відміну від Львівської, адміністрація знайшла гроші для завершення ремонту у схожому медичному закладі.

Пологові будинки у Львові – переповнені

Всі пологові будинки у Львові переповнені, жінки лежать по коридорах, їх швидко виписують, про яку якісну допомогу жінці і дитині можна говорити?
Зоряна, львів'янка

Львів’янка Зоряна планувала народжувати другу дитину у перинатальному центрі у грудні. Сьогодні жінка – у відчаї. «Всі пологові будинки у Львові переповнені, жінки лежать по коридорах, їх швидко виписують, про яку якісну допомогу жінці і дитині можна говорити?», – говорить жінка.

Лікарі наголошують, що за дев’ять місяців, відколи не працює перинатальний центр, на Львівщині зросла смертність серед новонароджених і породіль.

Із 27 медичних закладів у рамках проекту «Нове життя» реконструювали 18. Львівському пощастило найменше, бо його не лише не відремонтували, але й зруйнували заклад, який працював майже 25 років.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG