Доступність посилання

ТОП новини

Сподіватися на правові рішення російських судів щодо Надії Савченко марно – правозахисник


Надія Савченко, український пілот
Надія Савченко, український пілот

Сьогодні Воронезький обласний суд Росії розглядатиме скаргу української льотчиці Надії Савченко на її арешт до 30 серпня. Сестра офіцера ЗСУ Віра каже: треба негайно міняти тій адвоката. Правозахисники ж роблять невтішний прогноз щодо майбутніх рішень російських судів у цій справі. Адже після того, як Савченко захопили в полон бойовики ЛНР, її незаконно вивезли в Росію й обвинуватили в причетності до вбивства.

Сестра Надії Савченко, Віра поки перебуває в Луганській області. Скоро збирається до Києва – щоб спілкуватися з потенційними новими адвокатами Надії. Потім з ними планує їхати до Воронежа. Адже нинішнього – державного адвоката треба терміново міняти, каже Віра.

Він же призначений РФ як державний адвокат. Це умовність. Технічний адвокат. Ну, призначила «Мать Россия» якогось…
Віра Савченко

«Шульженко Микола Іванович. Він же призначений РФ як державний адвокат. Це умовність. Технічний адвокат. Ну, призначила «Мать Россия» якогось… Взагалі ситуація абсурдна! Український офіцер армії вивезений незаконно, Росія нам війну не оголошувала. Вивезений потай, по суті викрадена людина! І їй назначила Росія адвоката. То, як ви вважаєте варто залишати цього адвоката? Я сподіваюся поїхати у Вороніж з консулом чи якимось дипломатичними особами», – сказала вона Радіо Свобода.

Якщо її незаконно перевезли через кордон, то будуть і інші незаконні дії

Сподіватися на правові рішення російських судів – марно. Однак пройти усі юридичні процедури на національному рівні просто необхідно, щоб мати перспективу для звернення в європейський суд з прав людини. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав правозахисник Андрій Діденко. Тому й відбувається переписка з державними структурами у вигляді позовів, заяв і оскаржень, впевнений він.

Сподіваємося, що доля буде лагідною до нашої героїні, і вона повернеться живою на Батьківщину
Андрій Діденко

«Якщо її незаконно арештували, перевезли через кордон незаконно, утримують під вартою незаконно. Зрозуміло, що будуть відбуватися незаконні дії і далі. Можливо тортури, катування і все що завгодно, щоб людину змусити визнати щось, або просто знівелювати її права, свободи і почуття власної гідності. Сподіваємося, що доля буде лагідною до нашої героїні, і вона повернеться живою на Батьківщину», – говорить Діденко.

Рідні ув’язненої сподіваються і на міжнародний тиск та допомогу громадських організацій. Україна вже звернулася до міжнародного співтовариства із закликом допомогти звільнити Надію Савченко. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський.

Сам факт цього випадку (викрадення людини) є фактом цинічним, варварським, блюзнірським
Данило Лубківський

«Сам факт цього випадку (викрадення людини) є фактом цинічним, варварським, блюзнірським, який не лише порушує норми міжнародного права – це за межею моралі», – сказав Лубківський.

За словами дипломата, Савченко вивезли до Росії «у зухвалий, немислимий спосіб». В Адміністрації президента України теж уже пообіцяли залучити міжнародні інстанції для повернення льотчиці Тим часом росіяни стверджують, що затримали Савченко, коли вона «під виглядом біженки» нелегально пройшла на територію Росії. Там військову обвинувачують «в причетності до вбивства журналістів ВДТРК поблизу Луганська».

Льотчиці висунули звинувачення у «пособництві у вбивстві двох і більше осіб у зв’язку із здійсненням службової діяльності, суспільно небезпечним способом, з мотивів політичної ненависті, вчинене групою осіб». Про це заявив керівник управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни Росії Володимир Маркін.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів біля міста Щастя під Луганськом 18 чи 19 червня.

Розгляд скарги на арешт до 30 серпня проходитиме в закритому режимі – Савченко відповідатиме на запитання судді, перебуваючи в СІЗО – через відео-міст.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG