Доступність посилання

ТОП новини

Люди по дві години в черзі стояли, щоб повернутися в Донецьк – активіст


Київ ­– Уряд планує встановити державну допомогу вимушеним переселенцям – до 2400 гривень на родину, заявив прем’єр Арсеній Яценюк. Водночас, громадські активісти заявляють, що частина людей, які виїхали із зони конфлікту, але не змогли влаштуватися на новому місці, повертається назад – і не завжди у звільнені міста.

Жителька Семенівки на Донеччині Галина Антошкіна нещодавно повернулася додому із Харківської області, куди тікала від обстрілів. Селище розташоване біля Слов’янська і під час бойових дій зазнало значних руйнувань. За словами жінки, будинок її родини виявився майже повністю знищеним, а в комин літньої кухні потрапила міна, що дивом не вибухнула.

«Сьогодні дзвонила у міськвиконком, там сказали: машина шиферу пішла на Семенівку. Як будуть його роздавати, я не знаю, бо у нас там три будинки двохповерхові розбиті і три будинки за територією психлікарні також зруйновані, там теж потрібен шифер. Я не знаю, як вони будуть його роздавати, по скільки вони будуть його роздавати, але машина – це мізер», – розповідає пані Галина.

У Семенівці вона живе у знайомих, працює у тамтешній психіатричній лікарні. Розповідає, що їм виділили інший корпус замість зруйнованого, і тепер весь персонал власноруч робить там ремонт.

У Донецьку область повернулось близько шістдесяти тисяч осіб, говорить учасник ініціативної групи «Комітет вимушених переселенців» Геннадій Кобзар. За його словами, після оголошення перемир’я люди почали повертатись, і не завжди – у звільнені міста. Зокрема, активіст говорить про автомобільні черги на в’їзді у Донецьк.

60 тисяч – це люди, які їхали туди жити, із таким наміром, у всякому разі
Геннадій Кобзар

«У перші дні перемир’я годину-півтори-дві люди чекали. Зрозуміло, половина їхала за речами. Але ось я сказав 60 тисяч – це люди, які їхали туди жити, із таким наміром, у всякому разі», – зазначає Кобзар.

Водночас, Донецька облдержадміністрація повідомляє про продовження артилерійських обстрілів окремих будівель, які здійснюють сепаратисти. Зокрема, за їхніми даними, у середу снаряд вибухнув за п’ять метрів від приміщення однієї зі шкіл, де в той момент перебували люди, четверо загинули.

Крім того, як повідомили в ОДА, снаряд системи залпового вогню «ДНР» потрапив у маршрутне таксі . Загинули шестеро людей, один отримав поранення.

На Донбасі хочуть побудувати таку собі мілітарно-соціалістичну республіку – Єрмолаєв

Наразі відбувається третя хвиля переселення з Донбасу, зауважує директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв. За його словами, перша хвиля переселенців виїхала, коли відбувалися мітинги за відокремлення цих областей від України, друга – на початку літа, коли бойові дії тільки почалися. Третя хвиля розгорнулась у серпні, коли люди почали голодувати і втрачати домівки, каже експерт. Він прогнозує, однак, ще четверту хвилю – найскладнішу.

Там буде спроба створити таку собі мілітарно-соціалістичну республіку. І люди будуть думати, чи хочуть вони жити у цьому новому так званому суспільстві
Андрій Єрмолаєв

«Територія, що лишилася під контролем сепаратистів, буде інакше організована, там людям пропонуватимуться інші політичні практики, – пояснює експерт. – Програма, що пропонується цьому регіону, зовсім не буде пов’язана із виборами самоврядування у грудні, а з рішеннями у листопаді, до якого Київ не готовий. Там буде спроба створити таку собі мілітарно-соціалістичну республіку. І люди будуть думати, чи хочуть вони жити у цьому новому так званому суспільстві».

За даними уряду, із Донбасу на інші українські території на сьогодні виїхало близько 350 тисяч людей. Прем’єр Арсеній Яценюк заявив про намір встановити державну допомогу на наступні півроку для людей, що виїхали із зони конфлікту на Донбасі. Йдеться про 442 гривні на людину, яка працює, та 884 – на непрацездатну, однак, за його словами, загальна сума на родину не буде перевищувати 2 400 гривень.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG