Доступність посилання

ТОП новини

Військові Росії вперше увійшли в Україну як Червоний Хрест (світова преса)


«Зараз так само вантажимо хлопців у машину з гуманітарною допомогою і відправляємо» – російський офіцер

Світові ЗМІ обговорюють інтерв’ю відставного офіцера російської армії, який допомагає відправляти ветеранів із Росії воювати в Україну. Чеські видання, тим часом, обговорюють антиукраїнські висловлювання свого президента Мілоша Земана. Деякі західні ЗМІ також говорять про зміну російської тактики в Україні, де Кремль наразі, буцімто, надає перевагу переговорам.

Американський тижневик Newsweek пише про те, як росіяни вирушають в Україну воювати. Ця інформація базується на інтерв’ю єкатеринбурзького сайту новин із відставним офіцером російської армії Володимиром Єфимовим, який допомагає відправляти в Україну ветеранів із Росії воювати там. Хоча він і називає цих бійців добровольцями, за його словами, вони отримують платню – рядові бійці близько 1000 доларів на місяць, а офіцери – від 2000 до 4000 доларів. Хто платить військовим? Єфимов на це так і не відповів.

Відставний офіцер також розповів, як російські «добровольці» потрапляли на територію України. «Вперше їхали під виглядом Червоного Хреста. Отримували від місцевого відділення папери, що ми супровід. Коли доїхали, люди там залишилися. Їм дали зброю і дали бойові завдання. Зараз так само вантажимо хлопців у машину з гуманітарною допомогою і відправляємо. Їдуть в середньому на місяць», – сказав Єфимов.

З інтерв’ю також стає відомо, що офіцер написав офіційним структурам проханням – надати військовим офіційний статус, на що йому відповіли листом зі словами: «На даний момент розгляд ініціативи не є можливим. Спасибі за ваш патріотичний порив!». Єфимов також розповів, що втрати серед російських добровольців офіційно не відомі. «Робота з відправлення ніким не координується централізовано, немає загального збірного пункту, тому й статистики немає, як і розуміння масштабів», – сказав він.

Чеська газета Lidové noviny публікує інтерв’ю з істориком, який обговорює позицію чеського президента Мілоша Земана щодо України. Наприклад, 4 січня в інтерв’ю Чеському радіо Земан порівняв Степана Бандеру з німецьким нацистом Рейнгардом Гейдріхом.

На думку історика Давіда Свободи, чеський президент дотримується таких радикальних поглядів перш за все тому, що є технократом і через це не може критично впоратися з інформацією в царині гуманітарних наук. «Правий Мілош Земан лише у тому, що Київ є в Україні», – каже історик. На його думку, чеський лідер поводиться, як «інтернетовий троль» і порушує публічні дебати висловами, які повертають дискусії в інший напрямок.

Однак, у словах Земана чеський історик бачить дещо більше. «Йдеться про глибокий занепад у чеському суспільстві, де набирають сили відверто антидемократичні тони, а у найкращому випадку – апатія з приводу всього. Тому, навіть коли після Земана прийде новий президент, це не означає, що щось зміниться на краще», – сказав Свобода.

Некомерційний аналітичний центр Institute of Modern Russia пише, що за останні три місяці Кремль, здається, змінив свою тактику в Україні. Замість того, щоб намагатися досягнути своїх цілей військовим тиском, Росія спробує зробити це за допомогою переговорів. Проте, цілі Кремля залишаються тими самими – утримати Україну від приєднання до будь-яких західних структур, перебудувати, на їхню думку, несправедливий міжнародний порядок та не дати росіянам підхопити ідею власного Майдану, пише центр на своєму сайті.

На зміну тактики Росії вплинула, по-перше, вартість конфлікту. По-друге, якщо Кремль продовжуватиме проводити переговори, а не воювати, Захід може послабити санкції проти Росії. По-третє, йдеться у статті, російському президенту Володимиру Путіну стає дедалі складніше зберігати баланс сил всередині керівництва, адже багато російських олігархів втратили чимало через західні санкції.

«Таким чином, 2015 рік стане перевіркою, чи має російський президент достатньо політичних навичок, підтримки та готовності, які йому потрібні, щоб продовжувати свою військову авантюру в Україні, або його змусять шукати зближення з Заходом, яке може полегшити економічні проблеми Росії», – підсумовує Institute of Modern Russia.

Міжнародна агенція новин Bloomberg опублікувала статтю, в якій розповідає про життя та роботу міністра економічного розвитку та торгівлі України Айвараса Абромавічуса, на якого автор статті покладає надії врятувати українську економіку. Уряду країни потрібні забезпечені люди. Це гарантуватиме те, що їх залучатимуть до влади з правильних міркувань.

Агенція пише, що Абромавічус, серед іншого, планує урізати урядові витрати. Він хоче скоротити штаб власного міністерства на 20 відсотків – з 24 департаментів до 15. Міністр сподівається, що колеги в уряді наслідуватимуть його приклад.

Абромавічус пообіцяв перші реформи вже впродовж місяця. «Нам не варто марнувати цю кризу. Це унікальний шанс для реформ», – сказав міністр.

Міжнародна некомерційна медіа-організація Project Syndicate опублікувала статтю керівника фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, де вона закликає Захід посилити свої зусилля у протистоянні планам Росії щодо України, адже на кону не лише Україна – Путін загрожував і іншим державам, зокрема, Казахстанові та країнам Балтії.

«Відповіді на питання, чи буде Україна перетворена на напівсуверенну буферну державу, і чи можна безкарно використовувати право грубої сили на планеті, залежать тільки від розуміння світовими лідерами того, що політика умиротворення породжує тільки подальшу агресію», – пише Тимошенко. Якщо Захід цього не зрозуміє, застерігає вона, 2015 рік запам’ятається поверненням похмурого європейського та світового порядку, який, здавалося, назавжди перемогли 70 років тому.

Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах
Антивоєнний заклик, поширений у соцмережах

На тему вивезення до Росії «вантажу-200»:

Телебачення Росії не може пояснити обвал рубля і «вантаж-200» з України – помічник держсекретаря США

Росія вже втратила на Донбасі більше солдатів, ніж США в Іраку за 12 років (світова преса)

Росія: у Ростові 250 призовників відмовилися їхати воювати на Донбас

Державна таємниця Росії. Загиблі на Донбасі російські десантники

Аеропорт Донецька намагалися взяти до дня народження Путіна – Васильєва

На Донбасі воює 75% «ополченців» із Росії – друг 18-річного загиблого юнака

Втрати російської армії на Донбасі сягають до 4360 осіб – Васильєва

У Росії в СІЗО помістили 73-річну правозахисницю, яка розслідувала справи про загибель солдатів

Російські вояки на Донбасі. Наказано брехати

Зниклі безвісти вояки Росії на Донбасі

Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу

Російські вояки повертаються у трунах зі «смертельної відпустки»

У російському Брянську «афганці» проти війни в Україні

Секрети «таємної війни Путіна»

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG