Доступність посилання

ТОП новини

Українці їдуть до Польщі. Потрапляють хто дверима, а хто вікном


©Shutterstock
©Shutterstock

Лише кілька осіб, які просили про статус біженця у Польщі, отримали його. Більшість звернень – від переселенців з Луганської та Донецької областей

Варшава – Минулий рік став рекордним за кількістю громадян України, які намагалися незаконно перетнути польсько-український кордон. Стрімко зросла й кількість тих українців, які звернулися до Польщі з проханням надати їм статус біженців. На такі кроки їх штовхають економічні негаразди та війна на сході держави.

1980 громадян України намагалися незаконно перетнути польсько-український кордон у 2014 році. Польська прикордонна служба констатує, що це набагато більше, ніж у попередні роки. Скажімо, в 2013 році таких правопорушників було майже удвічі менше – 1153.

Аґнєшка Ґоліас, речник польської прикордонної служби, звертає увагу на те, що громадяни України – це найчисленніша група серед усіх затриманих на кордоні. Загалом, польські прикордонники протягом 2014 року затримали під час спроби нелегального перетину кордону 4344 громадян різних держав. На другому місці після українців – громадяни Росії (264 затримані особи), на третьому – Білорусі (204 особи).

Як пояснює Аґнєшка Ґоліас, найчастіше незаконність перетину кордону громадянами України полягала в підробці документів для отримання польської візи. Затримані отримували візу на підставі підроблених запрошень від працедавців або від неіснуючих фірм. Були й такі, хто намагався потрапити до Польщі взагалі без жодної візи чи дозволу. Минулого року польські прикордонники затримали 33 громадян України на так званому «зеленому» кордоні. Ґоліас наголошує, що за польським законодавством нелегали, затримані на кордоні, отримують заборону в’їзду на територію Польщі терміном до трьох, а в деяких випадках навіть до пяти років.

Більшість українців, які намагаються отримати статус біженця, – чоловіки

Рекордним 2014 рік був і за кількістю громадян України, які намагалися отримати у Польщі статус біженця. За даними польського Управління у справах іноземців, минулого року кількість таких осіб зросла у 50 разів. Якщо протягом 2013 року статус біженця спробували отримати 46 українських громадян, то в 2014 році охочих було 2318. А впродовж перших двох місяців 2015 року про бажання стати у Польщі біженцем заявили понад 400 громадян України.

Проте, лише кілька осіб, які просили про статус біженця, отримали дозвіл на перебування в Польщі. Розгляд переважної більшості таких звернень у Польщі припинили, або ж дали на них негативну відповідь. Як пояснюють польські служби, військовими діями охоплений тільки схід України, тож утікачі від війни можуть знайти прихисток в інших частинах своєї держави.

В управлінні з питань іноземців створили, так би мовити, колективний портрет українця, який хоче отримати в Польщі статус біженця. Як випливає з дослідження, більшість представників цієї групи – це українці за національністю, християни за віросповіданням. Приблизно 70% справ про надання статусу біженця, які роглядалися у Польщі в січні-лютому – це справи переселенців із Луганської та Донецької областей. Переважна більшість цих людей – чоловіки (63%).

Клікніть, щоб переглянути звіт
Клікніть, щоб переглянути звіт

У найновішому звіті польського Управління у справах іноземців, що стосується громадян України, згадано групу чоловіків, яка хоче отримати статус біженця, аби уникнути мобілізації до українського війська. «Особи з цієї групи говорили про побоювання мобілізації до війська як про один із приводів виїзду з країни. Це група, яка вирізняється на тлі осіб, які звертаються з проханням про надання статусу біженця. Це чоловіки віком від 20 до 45 років, вони становлять 12 відсотків від загальної кількості фокусної групи», – зазначено в документі.

У цьому ж звіті вказано загальну кількість громадян України, які легально мешкають у Польщі на підставі дозволів на проживання. Таких громадян 46 тисяч. 24 тисячі із них отримали дозволи на постійне проживання в польській державі. У документі наголошується, що в 2014 році порівняно з попереднім кількість українців, які звернулися до польської влади з проханням надати їм право на постійне проживання, зросла удвічі.

Петро Тима
Петро Тима

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі, каже Радіо Свобода, що така тенденція буде продовжуватись. Починаючи з минулого року до керованої Тимою організації дедалі частіше звертаються громадяни України, які хочуть дізнатися, як працевлаштуватися або навчатися в Польщі. Тима пояснює це економічними негараздами та війною на сході України. «Люди шукають кращих заробітків та стабільнішого життя», – говорить він. Проте, за словами Тими, здебільшого громадяни України приїжджають до Польщі з надією на швидке повернення додому. «Я часто спілкуюся з цими людьми, і в мене склалося враження, що вони не спалюють за собою всіх мостів до України», – поділився своїми спостереженнями голова Об’єднання українців Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG