Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до «нехолодної зими» – експерти


Уряд накопичив у сховищах 17 мільярдів кубометрів газу, цього має вистачити за умови стабільного імпорту взимку

Київ – Україна накопичила майже 17 мільярдів кубів газу у сховищах і продовжує збільшувати запаси за рахунок імпорту з Росії та ЄС, стверджують в Міненерго. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин вважає ці запаси достатніми, хоча й меншими, ніж запланував уряд. Експерти ж не виключають сценаріїв, за яких Україні може забракнути коштів, щоб докуповувати блакитне паливо узимку, або ж через холоди транзит газу з Росії до ЄС опиниться під загрозою.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Україна продовжує накопичувати газ у сховищах і після початку опалювального сезону, звітує міністр енергетики Володимир Демчишин. За його словами, за рахунок відновлення імпорту з Росії Міненерго має намір накопичити у підземних сховищах 17,2 мільярда кубометрів, заявив Демчишин журналістам.

«Наразі 16,9 мільярда кубів газу в сховищах. Додатково ще надходить з Росії 110-114 мільйонів кубометрів щодня. До кінця цього місяця, протягом кількох днів ми додатково збільшимо запас, я думаю, до 17,2 мільярда чи трохи більше ми назбираємо», – анонсував Володимир Демчишин.

Уряд підвищив ціни на газ для населення на вимогу МВФ і для того, щоб мінімізувати збитки «Нафтогазу», мати кошти на імпорт палива і отримати кошти на газові субсидії для незаможних українців. Утім, в результаті відсоток сплати за газ в Україні дещо зменшився, визнав міністр.

Демчишин також повідомив, що «Нафтогаз» вносить передоплату за російський газ, і якщо сума вичерпується, автоматично робить наступний платіж. На російське блакитне паливо «Нафтогаз» вже зарезервував півмільярда доларів. Частину цих коштів Україна вже витратила: за перші два тижні дії зимової газової угоди Україна імпортувала з Росії півтора мільярда кубометрів газу із запланованих 2,2 мільярда, і планує закачати весь обсяг до кінця місяця, повідомляють в «Укртрансгазі». За його даними, Україна попри початок опалювального сезону додає до наявних запасів 75-85 мільйонів кубів газу на добу, тобто більшість того обсягу, який отримує з Росії.

Російський газ в Україні дещо здешевив європейський?

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що російський газ коштує для України з усіма надбавками за калорійність 227 доларів за тисячу кубометрів.

При цьому Коболєв зазначив на своїй сторінці у Facеbook, що «Нафтогаз» продовжує купувати і європейський енергоресурс, причому за ціною, «яка є нижчою від ціни «Газпрому» на четвертий квартал».

З такими запасами і враховуючи кредитні кошти (від західних донорів), отримані на закупівлю газу, ми можемо пройти зиму і без російського блакитного палива
Володимир Демчишин

Володимир Демчишин натомість наголошує, що саме початок закупівлі російського газу дав змогу дещо знизити вартість блакитного палива з ЄС.

«З такими запасами і враховуючи кредитні кошти (від західних донорів), отримані на закупівлю газу, ми можемо пройти зиму і без російського блакитного палива. Але його нинішня ціна дала нам змогу дещо знизити і вартість газу для нас на європейському ринку», – пояснив Демчишин.

Після ухвалення українсько-російського зимового газового пакету Україна імпортує з Росії більше газу, ніж з ЄС, хоча загалом з початку року частка європейського газу становить приблизно дві третини від імпорту. Раніше прем’єр Арсеній Яценюк заявляв, що Україна вже ніколи не купуватиме газу в Росії більше, ніж «50 на 50» відносно реверсного газу.

Опалювальний сезон: як і торік, багато залежить від погоди

Навіть якщо зима буде холодною, 19 мільярдів кубометрів Україні б вистачило, відтак з нинішніми запасами та темпами закачування Україна може пройти зиму більш-менш нормально і за потреби добрати газ, якого бракує, з реверсу, заявила Радіо Свобода енергетичний експерт Олена Павленко.

В принципі – досить оптимістична оцінка, що ми зможемо пройти опалювальний сезон
Олена Павленко

«З нинішніми темпами – хоча це складніше набагато, ніж мати 30 мільярдів ще у вересні, як це було колись давно, але, в принципі, – досить оптимістична оцінка, що ми зможемо пройти опалювальний сезон», – вважає експерт.

Підставою для цього, на її переконання, є «зимовий пакет», який вже дає певні результати з накопиченням запасів газу, і готовність європейської сторони допомагати Україні як у відносинах із Росією, яка намагатиметься зірвати стабільне газопостачання, так і з реверсом палива з Європи.

Інший експерт з питань енергетики, Юрій Корольчук, вважає результати підготовки до зими вищими за очікувані (торік Україна зустріла холоди з 16,2 мільярдами кубів газу). Однак він не виключає песимістичного сценарію.

Газ закачують досить швидко, але фактично Україна купує його за рахунок держрезервів: отримує кошти за рахунок кредиту «Ощадбанку», щоб потім перекрити його позиками від ЄБРР та інших донорів
Юрій Корольчук

«Маємо досить високий рівень запасів газу, зважаючи на фінансові проблеми держави. Двох мільярдів кубометрів не вистачає для того, щоб ЄС і Росія були впевненими у стабільному зимовому транзиті. Газ закачують досить швидко, але фактично Україна купує його за рахунок держрезервів: отримує кошти за рахунок кредиту «Ощадбанку», щоб потім перекрити його позиками від ЄБРР та інших донорів»,– деталізує експерт.

За словами Корольчука, в разі холодної зими Україна може стикнутися з дефіцитом власних коштів для закупівлі газу і з Євросоюзу, і з Росії, почне підіймати зі сховищ більше газу, ніж планувала, та поставить під загрозу стабільний транзит. Відтак, за словами експерта, попри активне накопичення газу в останні тижні, стабільний опалювальний сезон в Україні найбільше залежить від погоди та від фінансових ресурсів українського уряду.

Раніше Укргідрометцентр прогнозував, що осінні холоди настануть раніше, ніж торік, але грудень буде відносно теплим, попри короткі похолодання.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG