Доступність посилання

ТОП новини

Прогноз на опалювальний сезон досить оптимістичний – експерт


(@Shutterstock)
(@Shutterstock)

Але щоб наступну зиму пережити вже без російського газу, уряду потрібно придумати нові стимули для енергоощадності

Російський газ потік в українські сховища: о 10-й ранку 12 жовтня «Нафтогаз» почав закачувати паливо відповідно до нового «зимового пакету», схваленого між Україною, Росією та Євросоюзом наприкінці вересня. «Нафтогаз» зробив заявку на постачання 114 мільйонів кубічних метрів палива на добу, з таким розрахунком, щоб протягом жовтня в газосховищах набралась необхідна для зимівлі кількість палива.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На сьогодні у підземних газових сховищах України (ПГС) є 15,8 мільярда кубометрів газу, в жовтні до цього обсягу має додатися 2,2 мільярда газу російського: за нього вже внесений аванс. Відтак об’єми палива у ПГС мають зрости до 18 мільярдів кубометрів.

Міністр енергетики Володимир Демчишин каже, що за вересень спалювання українцями газу зросло із 40 до 65 мільйонів кубометрів на добу, і це лише перші холоди.

На жаль, враховуючи об’єми, які ми споживаємо на даний момент, без російського газу пройти опалювальний сезон майже неможливо

«Ми закачуємо газ, який нам потрібен для сталого проходження опалювального сезону. На жаль, враховуючи об’єми, які ми споживаємо на даний момент, без російського газу пройти опалювальний сезон майже неможливо», – заявив він, додавши, що це реально лише за окремих сценаріїв, коли в Україні або буде дуже тепла зима, або суттєво знизиться споживання через енергоощадні заходи чи падіння промислового виробництва.

Демчишин: Протягом місяця Україна закупить 2 мільярда кубів російського газу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00


18 мільярдів кубів: це багато чи мало?

Минулий опалювальний сезон Україна починала, маючи у сховищах з 16,7 мільярда кубів газу – тоді зима видалась нетрадиційно теплою, і питання газу у той сезон більше не поставало.

Цього ж року загальний обсяг споживання газу в країні скоротився ще більше. Що дає підстави експертам говорити: країна цієї зими не замерзне.

В уряді раніше заявляли, що для оптимального проведення опалювального сезону і підтримки транзиту газу до країн ЄС Україні потрібно мати у підземних сховищах щонайменше 19 мільярдів кубометрів газу.

Енергетичний експерт Олена Павленко каже: навіть якщо зима буде холодною, 19 мільярдів кубів цілком вистачить – тому, якщо Україна вийде на показник у 18 мільярдів кубометрів до початку грудня, добрати ще мільярд із Росії або європейського реверсу буде можливо.

«З нинішніми темпами – хоча це складніше набагато, ніж мати 30 мільярдів ще у вересні, як це було давно, коли газ був набагато дешевший, – це складніший виклик, але, в принципі, досить оптимістична оцінка, що ми зможемо пройти опалювальний сезон», – вважає експерт.

Підстави для цього, на її переконання, дає «зимовий пакет» і готовність європейської сторони допомагати Україні як у відносинах із Росією, яка намагатиметься зірвати стабільне газопостачання, так і з реверсом палива з Європи.

Демчишин: 2016-й без російського газу – це реально

Якщо обійтись без купівлі газу в Росії у 2015 році не вийде, то у 2016-му, вважає міністр Демчишин, такі шанси у держави є. «Ми надіємось, що на наступний рік нам буде набагато легше проходити зиму, і ми будемо, можливо, навіть спроможні пройти її без російського газу», – прогнозує він.

Чи це реально – наступного року перезимувати без газу – залежить від того, чи вдасться уряду впровадити енергоощадні технології й ще більше скоротити споживання ресурсу.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Михайло Гончар, президент центру глобалістики «Стратегія 21», вважає, що нинішня економія більшою мірою є результатом падіння промислового виробництва, а не спеціальних заходів Кабміну.

Говорити, що скорочення енергоспоживання є результатом системної політики уряду не доводиться
Михайло Гончар

«Не можна говорити, що нічого не робилось, але говорити, що скорочення енергоспоживання є результатом системної політики уряду, не доводиться», ­– переконаний він.

Власне, стимулював Кабмін споживачів до економії переважно лише підвищенням тарифів, і ще – відшкодуванням частини тіла кредиту на заміну газових котлів твердопаливними.

На думку ж Олени Павленко, заходи уряду у 2015-му показали непогане зменшення енергоспоживання. Щоправда, для того, щоб говорити про повну відмову від російського газу взимку 2016-2017, темпи цих заходів потрібно пришвидшити – придумати додаткові стимули для населення і підприємств запроваджувати енергоощадні технології.

Після того, як показати людям палицю у вигляді ціни, треба давати моркву – кредити на енергоефективні технології мають бути ще більше здешевлені
Олена Павленко

«Після того, як показати людям палицю у вигляді ціни, треба давати моркву, – говорить Павленко, кредити, які надаються на енергоефективні технології, мають бути ще більше здешевлені, тобто для пересічного громадянина можливість утеплити свій будинок, поміняти вікна, змінити котел має бути ще більше спрощена і здешевлена, ніж це є зараз».

За словами Олени Павленко, Україна за грамотної енергоощадної політики спроможна протягом 3-5 років скоротити енергоспоживання у півтора-два рази.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG