Доступність посилання

ТОП новини

Без волонтерів психологічна реабілітація поки неможлива – Міністерство оборони


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Із понад сотні тисяч учасників АТО хоча б якусь реабілітацію пройшли менше третини

Деякі ветерани неохоче беруть участь у програмах класичної реабілітації – не довіряють психологам і не хочуть визнавати, що потребують психологічної допомоги. Спеціально для них в Європі напрацювали методику альтернативної реабілітації – без розділення на лікаря і пацієнта. Нині цю систему силами волонтерів запроваджують в Україні. Паралельно в Міністерстві оборони будують державну систему реабілітації, але визнають – без волонтерів вони б не впоралися.

ЗАВАНТАЖИТИ

Американський волонтер, випускник Гарварду Роман Торговицький розпочав в Україні проект психологічної реабілітації Wounded Warrior Ukraine. Протягом року участь в ньому взяли участь близько двох сотень людей. Роман говорить, що відбір на тренінги був доволі серйозним – за планом, учасники тренінгів мають самі стати тренерами за методикою «бодинаміки». Методика була напрацьована в Данії для «натівських» ветеранів, які не хотіли визнавати, що потребують допомоги.

Це буде передача знань не від спеціаліста пацієнту, а від рівного – рівному
Роман Торговицький

«Наша ідея – це створити в суспільстві мережу ветеранів і людей із емоційними травмами, які будуть допомагати іншим, використовуючи як свій досвід, так і знання з наших тренінгів. І це буде передача знань не від спеціаліста пацієнту, а від рівного – рівному. Кожен наш тренінг веде психотерапевт і ветеран, який був на тренінгах раніше», – говорить Торговицький.

Допомагати військовим боротися із емоційними травмами мають ті, хто пройшли через аналогічні обставини, додає він.

Шестеро випускників першого курсу тренінгів працюють помічниками, четверо з них вирішили отримувати психологічну освіту, щоб стати тренерами.

Донедавна проект фінансувався за рахунок приватних пожертвувань зі Сполучених Штатів, але нещодавно волонтери отримали грант від National endowment of democracy. Збирати кошти допомагали і акції Романа Торговицького в Нью-Йорку. Під час концертів російських митців, які підтримали анексію Криму, він виходив на сцену із антипутінськими промовами і плакатами. Також проекту допомагає Психологічна кризова служба.

В «Межигір’ї» можуть зробити центр психологічної допомоги – Міноборони

Помічник міністра оборони з питань медичного забезпечення і ветеран АТО Всеволод Стеблюк говорить, що без волонтерів система реабілітації працювати б не змогла. Державна система працює за двома напрямками: психологічна реабілітація поранених і створення центрів соціально-психологічної реабілітації на базі санаторіїв та інших закладів. Крім того, на баланс Міністерства оборони обіцяють передати «Межигір’я», каже Стеблюк.

«Розпорядженням міністра введено посаду психолога в військово-медичних клінічних центрах із розрахунку один психолог на сто ліжок. Частково туди переходять працівники психологічної кризової служби. Також для стаціонарної психологічно-психіатричної допомоги був відкритий спеціалізований госпіталь в Старокостянтинові. Вже понад 500 бійців пройшли лікування в цьому центрі», – розповідає помічник міністра.

В позаминулому році офіційну реабілітацію пройшло всього 150 людей, але вже минулого року їх було 2800. Ще близько 4 тисяч були в санаторіях за квотою державної служби у справах ветеранів. Проте багатьом з них психологічну реабілітацію не надали – тендери виграли заклади без відповідних фахівців.

На цей рік ми плануємо не повторити помилок служби в справі ветеранів, коли гроші виділялися на заклади, які не мали підготовлених фахівців
Всеволод Стеблюк

«Ми створили міжвідомчу комісію по розробці єдиного стандарту медично-психологічної реабілітації. І якраз на цей рік ми плануємо не повторити помилок служби в справі ветеранів, коли гроші виділялися на заклади, які не мали підготовлених фахівців», – обіцяє військовий.

Ще близько 8 тисяч бійців пройшли первинну психологічну реабілітацію в державних медичних закладах. Також за інформацією Стеблюка, волонтери з Психологічної кризової служби провели реабілітацію близько 20 тисяч людей. При цьому всього в військових діях на східному фронті взяло участь більше сотні тисяч солдат.

Такої реабілітації більше не хочу – ветеран АТО

Капітан запасу Віталій Яцик служив в батальйоні «Донбас» і потрапив в полон під час бойових дій в Іловайську в серпні 2014 року. В грудні того ж року його обміняли, а через кілька місяців запросили пройти реабілітацію в одному з санаторіїв на заході України. Втім рівень психологів його не задовольнив.

Мені б не завадив візит до психолога, але я не хочу більше таких зустрічей і реабілітації, які були в мене в Трускавці
Віталій Яцик

«Дуже багато людей відмовляються від реабілітації, вони вважають, що їм не потрібно. Я, наприклад, знаю, що мені б не завадив візит до психолога, але я не хочу більше таких зустрічей і реабілітації, які були в мене в Трускавці», – наголосив Яцик.

Він пригадує, що психологи від ветеранів вимагали розповісти, від чого ті страждають, що переживають, як вони змінилися на війні. Такий підхід психологів не може допомогти, впевнений колишній боєць «Донбасу».

Ніхто не розуміє, що з нами там було – військовослужбовець, який вийшов з полону

За словами доктора психологічних наук Ярослава Багрія, бійцям АТО потрібна комплексна допомога. Він готовий реабілітувати їх в Польщі, але центр в нього приватний, отже за послуги доведеться платити.

Практикуємо інтеграційну медицину, інтеграційну психотерапію. Тобто, щоб там не було відчуття лікарні, бар’єру і різниці між психологом і пацієнтом
Ярослава Багрій

«Ми там практикуємо інтеграційну медицину, інтеграційну психотерапію. Тобто, щоб там не було відчуття лікарні, бар’єру і різниці між психологом і пацієнтом. Ми враховуємо так званий духовний компонент, щоб там були культурні заняття, просвітницькі заняття і виховні», – говорить Багрій.

Курс лікування в його центрі коштує близько 65 доларів на добу і триває зазвичай 4 тижні.

Як розповів Радіо Свобода демобілізований військовослужбовець Микола Войновський, найкращою психологічною допомогою для нього стала підтримка волонтерів. Боєць також провів кілька місяців у полоні, звільнили його у лютому минулого року. Після обміну їх відвезли до волонтерського центру в Харків.

«Відносини були, як на Майдані, коли кожен допомагає. Нагодували нас, одразу речей нам дали, щоб ми могли в нормальних речах додому поїхати, квитки нам придбали і таке інше. Дякували, що ми країну захищали», – говорить Войновський.

На думку Миколи Войновського, такі вчинки співвітчизників мають сильніший реабілітаційний ефект, ніж робота психологів, які не розуміють суті проблем ветеранів АТО.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG