Доступність посилання

ТОП новини

«Популізм в дії»: особливості кампанії з референдуму в Нідерландах


Агітація на референдумі проти України, місто Ейндговен. Напис: «Особливо в сільському господарстві й будівництві є висока ймовірність, що підприємці використовують дитячу працю. Скажи «ні» асоціації з Україною 6 квітня»
Агітація на референдумі проти України, місто Ейндговен. Напис: «Особливо в сільському господарстві й будівництві є висока ймовірність, що підприємці використовують дитячу працю. Скажи «ні» асоціації з Україною 6 квітня»

Проєвропейська молодь не розуміє старших нідерландців, які хочуть проголосувати «ні» щодо України

Маастрихт – Не логіка, а емоції, добряче «накручені» місцевими популістами, – ось що керує більшістю громадян Нідерландів, які мають намір на референдумі у середу сказати «ні» Україні. Про те, що думки «за» і «проти» українського зближення з ЄС, здебільшого безпідставно, але схиляються на користь відкидання Угоди про асоціацію, свідчать коментарі перехожих в нідерландському містечку Маастрихт. Радіо Свобода спробувало відчути настрої громадян цієї країни напередодні референдуму.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Що вам відомо про Україну, чи підтримаєте її на референдумі у середу» – питаємо у перехожих у Маастрихті, місті південно-східних Нідерландів.

Із понад десятка місцевих жителів різного віку, до яких ми звернулися, більша половина мають тверді наміри сказати «ні» асоціації ЄС та України. Деякі з аргументів, скажімо, продавця у невеликій крамниці, що назвався Марселем такі:

«Ми чули, що фермери в Україні використовують багато хімії, шкідливих для здоров’я пестицидів. Не знаю, чи це правда, але я голосуватиму «ні», – каже він.

Пенсіонерка Франсін вказує на іншу причину: вона голосуватиме «ні», бо на її думку, в Нідерландах і без цього, багато своїх власних проблем.
«Не добре допускати ще більшої міграції. До того ж, через ЄС Нідерланди перестали бути Нідерландами, тому, спочатку маємо навести лад тут, а вже потім вирішуватимемо щодо інших людей», – зауважує маастрихтська пенсіонерка.

«Не підтримаю, бо це початок членства України в ЄС», або «проголосую проти, бо… не хочу, щоб, скажімо, місця наших водіїв вантажівок зайняли українські водії», – додає ще один опитаний.

Неоптимістична загальна статистика, але молодь – «за»

Статистичні дані свідчать про хоч і незначну, але перевагу голосів тих, що голосуватимуть проти асоціації з Україною. За 30-відсоткової явки референдум буде визнаний дійсним і урядові у цьому випадку доведеться брати до уваги рішення народу.

Місцевий Маастрихтський університет – один з найінтернаціональніших у Нідерландах. Не дивно, що за словами викладачів, понад 95 відсотків студентів-нідерландців голосуватимуть за підтримку зближення України та ЄС. Однак, застерігають місцеві експерти, громадяни старшого віку перебувають під впливом широкої кампанії популістських організацій та соціалістів, які різними способами переконують не підтримувати європейсько-української ініціативи. Це викликає нерозуміння серед молоді.

«Я налаштований песимістично, бо гадаю, «так» не переможе. Це – популізм в дії, а більшість людей навіть не усвідомлюють, про що саме йдеться, – зокрема, каже студент й активіст організації Молодих європейських федералістів Авґуст Кундерс. – Припускаю, що нам зрештою доведеться переоформляти принаймні 25 відсотків угоди, а Нідерланди опиняться у дуже незграбному становищі: 27 держав ЄС «за», а ми – «проти».

Настрої перед референдумом у Нідерландах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Референдум не щодо українців, а про внутрішні проблеми Нідерландів – співголова спілки «Десна»

Про щось схоже на сум’яття в свідомості нідерландців напередодні референдуму свідчить і те, що навіть особи тим чи іншим чином знайомі з Україною, не можуть чітко визначитися. Мішель ван дер Месен і Марк Хендрікс створили українсько-нідерландську спілку «Десна», де зокрема популяризують українську музику. Мішель висуває цілу низку причин чому не вартувало б голосувати «за», хоча каже, що таки підтримає українців.

«Ми мали б говорити з Росією щодо угоди з Україною, – вважає він. – Причому, до того, а не після. Натомість, ми знову маємо поляризацію, і я не знаю, кому вона вигідна. Однак, я буду голосувати «так».

Українці закликають нідерландців сказати їм «Так». Амстердам, 3 квітня 2016 року
Українці закликають нідерландців сказати їм «Так». Амстердам, 3 квітня 2016 року

Марк Хендрікс, працює в консалтинговій компанії, він додає: на референдумі йдеться не про українців, а насамперед щодо внутрішньополітичних проблем Нідерландів. І голосування «ні» означає невдоволення домашньою та європейською владою. «Люди сердиті, каже він, та ще й багато питань викликає сама сутність цього референдуму», тому йти голосувати Марк не має жодного наміру.

Українці закликають нідерландців сказати їм «Так». Амстердам, 3 квітня 2016 року
Українці закликають нідерландців сказати їм «Так». Амстердам, 3 квітня 2016 року

На цю ж тему:

Автор: Олексій Кустовський
Автор: Олексій Кустовський

04.04.2016
Україна і референдум у Нідерландах: останні дні перед «днем Х»

«З позиції права, на дійсність угоди про асоціацію та на відносини Україна-ЄС рішення суттєво не вплине» – експерт далі

04.04.2016
Нідерландцям у фільмі пояснюють, чому угода з Україною вигідна
далі

03.04.2016
В Амстердамі Клімкін приєднався до флешмобу на підтримку євроінтеграції України
далі

03.04.2016
«Книга Лойка «Аеропорт» – це шанс вплинути на референдум в Нідерландах»

У Нідерландах вийшов роман Сергія Лойка про війну на Донбасі напередодні референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбудеться 6 квітня далі

02.04.2016
Чи переконають українці голландців сказати «так» Україні на референдумі?

«Те, що ми робимо зараз, воно так чи інакше приведе до якогось позитивного результату» – представник МЗС далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG