Доступність посилання

ТОП новини

У Європарламенті можуть з’явитися «Друзі України»


Київ – У Європейському парламенті заявляють про намір створити міжфракційне об’єднання депутатів під назвою «Друзі України», заявив у п’ятницю на брифінгу в Києві депутат Європарламенту Павел Залевський. За словами польського політика, вже незабаром ініціатива євродепутатів отримає формальне втілення. Залевський зазначає, що об’єднання матиме на меті підтримку України на шляху до євроінтеграції. Водночас у Європейській асоціації українців кажуть, що заохочують Європарламент до створення такої групи вже кілька років.

Депутат Європейського парламенту Павел Залевський розповів, що серед його колег-парламентарів є багато таких, які підтримують прагнення України вступити до Європейського Союзу. Вони і міркують нині над тим, щоб створити міжфракційне об’єднання, яке поки має робочу назву «Друзі України».

«Сподіваюсь, під час наступного мого візиту до Києва зможу поінформувати про конкретні кроки. Загалом, згідно з правилами і регламентом Європарламенту, ми можемо створити таке об’єднання. Щонайменше конкретну мету ми вже маємо – підтримати Україну на її шляху до євроінтеграції», – додав Павел Залевський.

За словами польського політика, до об’єднання увійдуть представники різних фракцій Європарламенту. Радіо Свобода поцікавилося у Залевського, чи імовірний вступ до групи «Друзі України» колишнього голови комітету співробітництва Україна – ЄС, депутата Європарламенту Адріана Северіна. Нині румунський політик – один із трьох євродепутатів, які опинилися у центрі скандалу: їх підозрюють у хабарництві. Адріана Северіна виключили з фракції соціалістів, однак, на відміну від двох інших колег-парламентарів, здати свій мандат депутат відмовився.

Павел Залевський наголосив, що нині Северін зупинив своє членство у Європарламенті, тож поки його участь не обговорюється.

До групи може увійти 25 депутатів?

У Європейській асоціації українців розповідають, що агітують європарламентарів за створення групи дружніх до України депутатів із 2007 року.

«Наша організація зверталася до депутатів із пропозицією створити міжфракційну парламентську групу «Друзі України», яка була б коментатором подій і лобістом українських інтересів у Європі. Звісно, основою такої групи мали б стати депутати від Польщі. Тоді ми ще спілкувалися щодо цього з Єжи Бузеком: він, по суті, був провідником цієї ідеї ще до того, як став президентом Європарламенту. Також важливу роль відігравав британський парламентар Чарльз Таннок», – розповів у коментарі для Радіо Свобода президент асоціації Олексій Толкачов.

За його словами, остаточне формування такої міжфракційної депутатської групи не залежить від формального схвалення більшістю Європарламенту, достатньо кількох депутатів для підписання меморандуму. Загалом Олексій Толкачов прогнозує, що група «Друзі України» може об’єднати близько 25 із 736 членів Європарламенту.

Керівництву України не можна втратити таку можливість – політолог


Директор Школи політичної аналітики Ростислав Павленко у коментарі для Радіо Свобода зазначив, що якщо євродепутатам вдасться об’єднатися, це буде доброю нагодою для України у найближчі терміни суттєво наблизитися до Євросоюзу. Однак першочергово все залежатиме від керівництва української держави, яке, за словами Павленка, поки не продемонструвало вміння належно використовувати подібну співпрацю.

«До України є щирий інтерес, але для того, щоб цей інтерес вкотре не втратити, зараз є дуже амбітне завдання і для зовнішньополітичного відомства, і для уряду України, і для депутатів, які мають зв’язки з європейськими колегами, щоб максимально використати цю можливість», – зауважив Ростислав Павленко.

У березні у Верховній Раді України оголосили про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір». Його співголова, регіонал Анатолій Кінах вже повідомив, що депутатська група готова у майбутньому співпрацювати з «Друзями України».

Про амбітні плани прискорити євроінтеграцію України неодноразово заявляли представники українського уряду. Так, напередодні Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна стане членом Євросоюзу «менше ніж за 10 років».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG