Доступність посилання

ТОП новини

Черговий транш від МВФ відтермінували на кілька місяців – Ослунд


Київ – Україна не виконала умови Міжнародного валютного фонду, а тому найближчими місцями черговий транш кредиту не надійде. Про це заявляють закордонні і українські експерти. Найбільшою перепоною вони називають обіцяну владою пенсійну реформу. Водночас у владі запевняють, що реформування пенсійної системи вже розпочалося, і чергову позику Україна отримає найближчим часом.

В останній заяві МВФ щодо України йшлося про те, що вже у березні набуде чинності закон про реформування пенсійної системи. Але українській
Андерс Ослунд
владі не вдалося виконати цю домовленість із МВФ.

Відтак чергового траншу кредиту принаймні до літа не буде, зазначає Радіо Свобода експерт Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд.

«Точно написано, що потрібно робити, щоб Україна отримала кошти. Україна практично нічого з цього не зробила. Головна умова: ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи. Це, зрозуміло, не відбудеться впродовж нинішнього місця. І цього достатньо, щоб нічого не відбувалося. Не буде грошей до кінця червня», – каже Ослунд.

Реформи розпочалися і МВФ про це знає – Плотніков

Представники ж української влади переконують, що пенсійна реформа розпочалася. Але, каже Радіо Свобода голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики, депутат від
Олексій Плотніков
Партії регонів Олексій Плотніков, цей процес не може завершитися швидко.

До того ж, за його словами, черговий транш кредиту Україна отримає не пізніше як у травні.

«Факт обговорення, факт презентації цієї реформи можна трактувати як початок. В цілому це не є визначальним чинником, через який не будуть виконані меморандуми з Міжнародним валютним фондом. Враховуючи, що в усьому іншому різночитань із МВФ немає, Україна витримує параметри і з дефіциту державного бюджету, і з інших показників. Черговий транш буде наданий», – вважає Плотніков.

Нинішні реформатори недостатньо кваліфіковані – Пасхавер

Міжнародному валютному фондові потрібні конкретні результати, а не наміри, зазначає президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

Олександр Пасхавер
«Може, там вони недооцінюють те, що компетентність реформаторів недостатня? Сказати, що вони (українська влада) нічого не роблять, я не можу. Такий рівень інтенсивності, наголошую, не результатів, а саме інтенсивності робіт, і інтенсивності пропаганди щодо реформ, був лише у Кучми у 1994–98 роках», – каже Пасхавер.

Раніше Прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна може відмовитися від наступного траншу МВФ. Натомість віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко відзначив, що цього не слід робити, оскільки це буде негативним сигналом для потенційних інвесторів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG