Доступність посилання

ТОП новини

Кавказ і Америка – теми неформальної зустрічі євродипломатів в Авіньйоні


Брюссель – Неформальна зустріч міністрів закордонних справ відбувається з огляду на серйозність подій на Кавказі й на те, що арена конфлікту якраз «під дверима» Євросоюзу.Саме так анонсували цю подію французькі лідери. Основна мета цього дводенного заходу - виробити спільну політичну лінію Європейського Союзу, щоб адекватно реагувати на події останніх тижнів.

Сьогоднішні розмови про зовнішню політику Європейського Союзу – логічне продовження позачергового брюссельського саміту та засідань Європарламенту, що були присвячені подіям на Кавказі. Об’єднана Європа посилено працює над виробленням спільної збалансованої стратегії щодо Росії, США та країн Близькосхідного регіону.

Єврокомісар з питань зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер
Єврокомісар з питань зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер наголошує, що Грузія та Росія – безумовно, дуже важливі теми. Зокрема мова йтиме про гуманітарну допомогу, реконструкцію та економічну допомогу Грузії. «Побачимо, що можна зробити для всього регіону. Тому ми працюємо над «Східним партнерством» і, безумовно, порушимо питання про енергетичну безпеку та диверсифікацію», – зазначила єврокомісар.

Зустріч «без краваток» - демонстрація єдності Європи


В Авіньойоні все головним чином стосується одного-єдиного питання: як має Європа реагувати на події в Грузії, Росії та в сепаратистських республіках. Йтиметься також про місію у складі двох сотень цивільних спостерігачів з ЄС, що контролюватимуть дотримання угоди про припинення вогню.
Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер
Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер ще раз нагадав, що ця зустріч має стати демонстрацією єдності країн спільноти щодо ситуації на Кавказі.

Важливість зустрічі полягає в тому, що вона проводиться напередодні візиту Ніколя Саркозі до Москви. Французький президент наразі є виразником загальноєвропейської позиції. Там він має провести переговори з Дмитром Медведєвим. До того ж, 14 грудня в Ніцці має відбутися саміт «Росія-ЄС», до цього часу має бути підготовлена загальна платформа політики Європейського Союзу щодо Кремля.

Згідно з європейськими дипломатичними джерелами, деякі міністри приїхали на цю зустріч, щоб «без краваток» обговорити можливі санкції проти Росії, в разі невиконання нею вимог ЄС. Проте інша частина міністрів, включно із головуючою Францією, не мали наміру дискутувати про санкції на теперішньому етапі.

Гнучко співпрацювати з Америкою

Майбутні американські вибори та розвиток відносин зі США також фігурують на зустрічі європолітиків. Політолог з французького Інституту міжнародних відносин Дідьє Шоде зазначає, що вибори у Сполучених Штатах – важлива віха в американсько-європейських стосунках. Проте Європа мусить ще й налагодити гнучку політику стримування американських інтересів щодо Кавказу: «Нині настав час для спільної праці Америки та Європи. Треба пригальмувати дещо перебільшену підтримку кавказьких країн Сполученими Штатами. Присутність американського флоту в Чорному морі – це добра справа. Проте необхідно, щоб це здійснювалося з почуттям міри і не носило провокативного характеру. І це є завданням Європейського Союзу — підтримувати американську позицію із гнучкістю, щоб запобігти зростанню напруженості», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода французький політолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG