Доступність посилання

ТОП новини

«Фаїна»: новий етап


Команда судна «Фаїна» захопленого піратами у водах поблизу Сомалі, 3 жовтня 2008 р.
Команда судна «Фаїна» захопленого піратами у водах поблизу Сомалі, 3 жовтня 2008 р.

Київ – Досягнуто реального прогресу в справі визволення з піратського полону судна «Фаїна». Нарешті знайдено судновласника, а технічний менеджер «Фаїни» – компанія «Томекс Тім», за допомогою МЗС України, вже підійшла до можливості завершення переговорів. Експерти переконані, що якби не зброя на борту корабля, моряки вже б повернулися додому. Але випадок із «Фаїною» є безпрецедентним у новітній історії, й ажіотаж, що виник навколо захоплення судна, певною мірою ускладнив ситуацію.

Більше місяця у полоні сомалійських піратів перебуває екіпаж судна «Фаїна». Сімнадцять українців, один латвієць та двоє громадян Росії (ще один росіянин, капітан корабля, помер від інфаркту) – у скрутних умовах чекають на порятунок. Їхні захопники — в основному, це молоді хлопці, які ніколи не вчилися, зате з дитинства уміють користуватися зброєю і вживати наркотичні засоби.

Разом із судном та бранцями-моряками до рук піратів потрапили 33 танки Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів.

Саме ця зброя ускладнила й уповільнила процес звільнення заручників, вважає Михайло Войтенко, головний редактор видання «Морський бюлетень», що належить незалежній Групі транспортних компаній, котрі здійснюють перевезення вантажів «Совфрахт». Через «Морський бюлетень» технічний менеджер «Фаїни» – компанія «Томекс Тім» оприлюднює інформацію щодо переговорів з піратами.

Є підстави вважати, що все завершиться добре


Михайло Войтенко стверджує, що пірати зацікавлені не так у викупі за екіпаж і корабель, як за вантаж. «Поки судновласник був сам і на нього усі шишки сипалися, він просто не знав, що йому робити. А тепер, коли йому надали підтримку і знайшли джерела фінансування з тим, щоб відповідальність розділили й інші сторони – наприклад, продавець, який зобов'язаний був забезпечити охорону судна, переговори вийшли на новий рівень. Їх централізували. Вони ведуться досвідченою британською компанією. Так що є багато підстав вважати, що ця історія завершиться і благополучно і швидко», – каже Михайло Войтенко.

Він також підтвердив, що саме Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Ніна Карпачова вийшла на справжнього судновласника «Фаїни» – громадянина Ізраїлю Альперина і що він наразі має достатню суму для викупу «Фаїни».

Перемови з піратами потребують навичок і збереження таємниці

Вести переговори з піратами завжди надзвичайно складно. Ці люди перебувають за межею закону, вони небезпечні. Необхідно дотримуватися певних правил та уникати зайвого розголосу й ажіотажу. Якщо пірати виходять з кимось на контакт, то має зберігатися певна процедура спілкування з ними, наполягає голова українського представництва міжнародної організації «Місія-мореплавцям», капітан далекого плавання Олександр Сорокін.

Іншими словами, якщо пірати вийшли на судновласника, а судновласники випросили право знайти посередника для ведення переговорів, то всі останні, «усі посадові особи, які приєднуються до перемов, мають діяти через судновласника». «Нехай вони задіють усю свою владу і можливості, але щоб пірати про це не знали. Щоб на це спиралися судновласники, а не пірати», – наголошує Олександр Сорокін.

Омбудсмен Ніна Карпачова відкидає звинувачення в тому, що вона порушила правила ведення перемов із піратами. В ефірі Радіо Свобода Уповноважена з прав людини Верховної Ради заявила, що «усі перемови торкалися виключно звільнення екіпажу, без будь-яких обтяжуючих обставин. А питання викупу – це сфера відповідальності судновласника і тієї посередницької компанії, яку він безпосередньо найняв для цього процесу. В їхні переговори ніхто жодним чином не втручався».

Чим ближче до завершення переговорів, тим більше заяв


Рада Національної безпеки та оборони України заявила у вівторок, що «заручники живі і здорові, їжа, вода, пальне є в необхідній кількості, хоча постійно існує загроза шантажу в цьому плані з боку піратів».

У повідомленні наголошується, що втручання політиків та деяких високопосадовців «вже шкодить успішному вирішенню ситуації з судном «Фаїна» та його екіпажем». РНБО просить припинити «будь-який піар навколо звільнення екіпажу «Фаїни», зайняти єдину позицію щодо способів та форми завершення переговорів та підтримати політику Президента щодо визволення заручників за планом судновласника та інших учасників цього морського фрахту».

Поки ж реальну єдність демонструють тільки ті, хто вже не може говорити і робити заяв. Просто немає сили. Це рідні та близькі заручників. Олена Присуха, дружина 2-го помічника капітана «Фаїни», від імені усіх постраждалих просить зробити усе можливе, щоб їхні рідні повернулися додому.

Від української влади вимагається те, що вона ніяк не може продемонструвати, а саме – здатність до пошуку компромісів та об'єднання зусиль.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG