Доступність посилання

ТОП новини

Різдво в Італії: з дарунками і в домашньому колі


Святкова вітрина у римському магазині
Святкова вітрина у римському магазині

Рим – Різдво для італійців – свято виключно домашнє. Родиною йдуть до церкви на нічну месу, родиною збираються за столом із традиційними стравами і в сімейному колі роблять один одному подарунки. Хоча цього року свято і проходить за умов економічної скрути для багатьох, та завдяки об’єднаній родині будь-які негаразди пережити легше, вважають в Італії.

Різдво тривожне. Різдво суворих заощаджень. Нинішнє Різдво – перший екзамен стосовно того, наскільки збідніли громадяни Італії. Від таких повідомлень у пресі, де й з’явитися святковому настрою? У супермаркеті краєм вуха довелося почути, що «краще б викреслити ці дні з календаря». Протилежно інша картина, буквально яблуку ніде впасти, спостерігалася у престижному комерційному кварталі Рима біля площі Іспанії, де безліч бутиків і магазинів всесвітньовідомих брендів.
Перехожі не лише споглядали шикарні вітрини, але чимало купували, хоч і казали, що святкові закупи довелося обмежити. «Думаю, цього року криза у будь-якому разі відчувається. Я вже придбала кілька подарунків, але значно менше, ніж раніше», – сказала молода пані.
За оцінками комерційних асоціацій, італійці витратили на святкові покупки на один мільярд євро менше, порівняно з минулим роком. Бажані сезонні снижки, яких чекали цього разу раніше, із середини грудня, так і не почалися. Багато хто зупинив свій вибір на модерних технічних новинках. Для решти – переважно книжки, солодощі, парфуми і косметика.
Менеджер пані Адріана, завжди дотримується своєї традиції і попри кризу національну, її сімейний бюджет кризи не дуже відчуває. «У мене така звичка: купувати щороку на свята нові ялинкові шари, але небагато. На це грошей не шкодую», – каже вона.
Подарунок від уряду
Малозабезпечені сім’ї, а таких за період рецесії на Апеннінах з’явилося понад мільйон, отримали напередодні свята «подарунок» від уряду: соціальну картку з якою надаються знижки у супермаркетах та при оплаті комунальних послуг. Отож, заявив прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі, уряд свій обов’язок виконав. У звичному жартівливому тоні він порадив людям заспокоїтися, не зважати на повідомлення у пресі про кризу, не боятися витрачати гроші, і тоді важкі часи вдасться подолати швидше.
Турбота урядовців не заспокоїла 68-літню пенсіонерку Розалію Фонтана, поруч з якою живуть її четверо дітей та семеро онуків. Як славній куховарці, на святкову вечерю їй замовили улюблену рибну юшку. Риба на сьогодні в Італії коштує надто дорого, так що після різдвяної трапези доведеться сідати на «сухий пайок», бідкається синьйора.
«Я завжди так викручуюся, щоб зовсім не скотитися за межу бідності. Наприклад, на це Різдво для усіх моїх внуків щось сама придумаю, у саморобні мішечки кладу по шоколадці чи пару шкарпеток. Ось так і живемо, бо прибутки наші дедалі менші, і менші», – розповіла пенсіонерка Розалія.
Свято за будь-якої погоди
Різдво, на щастя, приходить до кожної оселі і не зважає на статки її господарів, бо ж первинний сенс свята полягає не в споживацьких настроях та емоціях. Про це в Італії ще пам’ятають. Кажуть, цього року, як ніколи, буде можливість глибше замислитися над справжніми цінностями і переконатися, що всі проблеми глобальної економіки, стагнації, рецесії – річ минуща.
Вуличні музики, переодягнені у Баббо Натале (італійського Діда Мороза), проходжають столичними кварталам. Усміхнені городяни виходять з дітьми на балкони, кидають музикам монети і замовляють улюблені різдвяні мелодії. Колючий вітер хапає за обличчя, але музика дарує святковий настрій і душевний спокій. Ось воно, відчуття справжнього Різдва: у домашньому колі за будь-якої фінансової погоди.
(Рим –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG