Доступність посилання

ТОП новини

УЄФА: Приймати Євро-2012 в Україні готовий тільки Київ


Європейський союз футбольних асоціацій підтвердив участь тільки столиці України, разом із чотирма містами Польщі, як міст, що прийматимуть фінальну частину Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

При цьому Виконавча рада УЄФА не затвердила проведення в Києві фіналу Чемпіонату. Українська столиця мусить засвідчити значні поліпшення в підготовці до 30 листопада, щоб отримати це право.

Натомість Києву гарантовані тільки групові матчі й частина матчів чвертьфіналу й півфіналу.

Так само ще три українські міста: Львів, Донецьк і Харків – мусять до 30 листопада виконати умови УЄФА, щоб здобути можливість прийняти матчі Євро-2012.

При цьому УЄФА застерегла, що з цих загалом чотирьох українських міст можуть обрати тільки два – Київ і ще одне.

Дніпропетровськ та Одесу, яка разом із Харковом була серед резервних міст з українського боку, остаточно зняли з розгляду, бо вони не виконали вимог УЄФА.

В УЄФА заявили, що всі українські міста за результатами перегляду засвідчили значні недоліки щодо інфраструктури, і для того, щоб виконати хоча б мінімальні вимоги, необхідна значна робота.

Президент УЄФА Мішель Платіні після засідання Виконавчої ради європейського футбольного союзу, що відбувається в Бухаресті в Румунії, наголосив, що хотів би участі в Чемпіонаті рівної кількості міст від Польщі й України, але, якщо українські міста не підтвердять готовність до 30 листопада, право прийняти Євро-2012 отримають тільки два найкращі з них.

У Польщі УЄФА обрав для Євро-2012 Варшаву, Ґданськ, Вроцлав і Познань.

Резервні міста Краків і Хожув зняли з розгляду.

********
Бондар: У рішенні УЄФА «чимало політики»

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Віктор Бондар назвав політичним рішення УЄФА щодо виключення Дніпропетровська зі списку міст-господарів Євро-2012.

«Поки в інших регіонах лише планували роботу, ми будували нові об’єкти, тому давайте говорити відверто – у прийнятому рішенні чимало політики», – заявив голова облдержадміністрації.

Посадовець упевнений, що підготовка до Євро-2012 була проведена на належному рівні: «За два роки підготовки до Євро-2012 Дніпропетровщина зробила найбільше реальних кроків на цьому шляху». Зокрема, як зазначив Бондар, збудували сучасний європейський стадіон, 12 нових готелів, дороги на Київ та Харків, відкрили чотири нові лікарні.

Віктор Бондар також сказав, що він із повагою ставиться до міст, які за результатами розгляду прийматимуть Чемпіонат з футболу у 2012 році: кожне з цих міст має своє обличчя і може бути цікавим гостям з різних куточків світу.

Водночас він повідомив, що після рішення УЄФА регіон не буде призупиняти вже розпочаті проекти.

«Ми не будемо зупинятись – продовжимо роботу на запланованих об’єктах не менш інтенсивними темпами. У будь-якому випадку від продовження розпочатих проектів і від їх завершення до 2012 року Дніпропетровщина тільки виграє», – сказав Віктор Бондар.

Сьогодні УЄФА остаточно відмовила українським Дніпропетровську та Одесі в праві приймати матчі Євро-2012, мотивуючи це невиконанням необхідних вимог з боку цих міст.

********
У Польщі неоднозначно зустріли рішення УЄФА

У Польщі після рішення Європейського союзу футбольних асоціацій щодо міст, які прийматимуть матчі Євро-2012, панують радість і розчарування, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

У Ґданську, Вроцлаві, Познані та столичній Варшаві рішенням задоволені, бо ж Мішель Платіні назвав ці польські міста серед господарів Чемпіонату.

Натомість влада й жителі Кракова та Хожува, які опинилися на позиціях аутсайдерів у перегонах до фінішу Євро-2012, не приховують розчарування.

«Мені це рішення зовсім не зрозуміле»,– так прокоментував результати наради УЄФА міський голова Кракова.

Водночас рішення Європейського союзу футбольних асоціацій не припинили спекуляцій щодо України в Польщі.

«Українські міста отримали нині від УЄФА жовту картку», – заявив голова Польської футбольної федерації Ґжеґож Лято.

Міністр спорту і туризму Польщі Мірослав Джевєцький сказав з цього приводу таке: «Я тримаю кулаки за українців». Однак відразу багатозначно додав: «Сподіваюся, що сонце зійде, можливо, також над Краковом та Хожувом».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG