Доступність посилання

ТОП новини

Уряд запровадив обов’язкове маркування вмісту ГМО в продуктах


Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження обов’язкового маркування вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) під час виробництва вітчизняних продуктів харчування.

Про ухвалення такого рішення, яке набирає чинності з моменту публікації відповідної постанови, повідомив перший заступник міністра економіки Сергій Романюк.

«Ми (Мінекономіки) пропонували запровадити маркування продовольчих товарів, в яких є ГМО більше 0,9%, – оскільки це існує в Європейському Союзі, але за пропозицією міністра юстиції було ухвалене рішення, щоб не встановлювати це рішенням Кабінету Міністрів, а виходити з технічних можливостей лабораторій, які є сьогодні в Держспоживстандарті. Таким чином, будь-яка наявність ГМО в продукті обов’язково має бути позначена на етикетках будь-якого продовольчого товару вітчизняного виробництва», – сказав Романюк.

За його словами, вартість маркування і послуг аналізу буде розрахована Держспоживстандартом. Перший заступник міністра зазначив, що під час аналізу для лабораторій прибуток передбачений не буде.

Відповідаючи на запитання, чи достатньо лабораторій для проведення аналізів на вміст ГМО, Романюк сказав: «Сьогодні в нас є такі лабораторії, я не можу сказати точну цифру, але такі лабораторії є».

Запровадження маркування продукції, яка виготовлена з використанням генетично модифікованої сировини, відкладається з кінця 2007 року, зокрема через відсутність лабораторій для дослідження продукції.

У листопаді 2008 року в Україні був схвалений державний стандарт, відповідно до якого всі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми, потрібно маркувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG