Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари шоковані новим міністром внутрішніх справ


Новий міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов
Новий міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов

Сімферополь – Призначення міністром внутрішніх справ України колишнього керівника макіївської і кримської міліції Анатолія Могильова «дуже небезпечне» для Криму і всієї країни – так вважає лідер Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілев. Він заявив, що кримські татари домагатимуться порушення проти нового міністра кримінальної справи за «фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі», а також скаржитимуться до міжнародних організацій. Непокояться через нове призначення і в кримській міліції.

Джерела Радіо Свобода повідомляють, що в кримській міліції у ці дні спостерігається легка паніка. Уже кілька заступників начальника главку написали рапорти на звільнення, очікуються й інші відставки, особливо на рівні керівників міськрайонних структур міліції.

Тут пам’ятають, як за короткий час свого перебування на посаді начальника Головного управління МВС України в Криму Анатолій Могильов замінив значну частину міліцейських високопосадовців вихідцями з Донеччини.

Тепер же, як очікується, прем’єр-міністром автономії стане теж «донецький», вірніше, як і Могильов, «макіївський» – Василь Джарти, за яким прийде ціла когорта вихідців із Макіївки, у тому числі і в силові структури.

Слід додати, що сам Василь Джарти підтвердив журналістам, що мав бесіду з Президентом Віктором Януковичем, який начебто дав свою згоду на його призначення головою кримського уряду.

Тим часом попередній керівник кримської міліції, народний депутат України Геннадій Москаль заявив, як повідомляє сайт «Народної самооборони», що Анатолія Москаля міліцейська «система не підтримає, його вона не прийме».

Дії Могильова вже викликали скандали

Член фракції Партії регіонів Макіївської міськради, нинішній очільник МВС України генерал-майор (тоді ще полковник) Анатолій Могильов почав виконувати обов’язки начальника міліції Криму у лютому 2007 року.

Тут він пропрацював ледве 10 місяців і запам’ятався кримчанам кількома скандалами – силовим розгоном кримськотатарських підприємців на плато Ай-Петрі (тоді четверо репатріантів потрапили до лікарні, а один отримав вогнепальне поранення), спробою приватизації міліцейської автобази липовою профспілкою атестованих працівників міліції, історією з розслідуванням серійних убивств жінок у Євпаторії та знущаннями над підозрюваним у цих злочинах із боку одного з підлеглих генерала Могильова, а також – із плівками «прослушки» про узгодження кадрових змін в кримській міліції з кримінальним авторитетом.

Втім, найбільше обурення у кримчан викликали його публікації у пресі. На шпальтах однієї з кримських газет Анатолій Могильов фактично виправдовував сталінську депортацію кримських татар і всіх їх гуртом назвав «поплічниками Гітлера».

Кримські татари протестують

Голова Меджлісу Мустафа Джемілев
В інтерв’ю Радіо Свобода голова Меджлісу Мустафа Джемілев сказав, що вже звернувся до Генпрокуратури з вимогою розслідувати ксенофобські заяви нового міністра, попри те, що вони були зроблені кілька років тому. За його словами, неприпустимо, щоб «людина з такими фашистськими поглядами, заявами і діями обіймала посаду керівника силового відомства держави».

Сам Анатолій Могильов на звинувачення Меджлісу і правозахисників у татарофобії, а також перевищенні службових повноважень і неадекватних діях проти кримськотатарських підприємців на Ай-Петрі, тоді заявляв, що діяв «за законом» і «як велить міліцейська совість».

Подібні виправдання кримських татар, як виглядає, не влаштовують, і Мустафа Джемілев повідомив Радіо Свобода, що говоритиме про своє занепокоєння присутністю ксенофобів в українському уряді на засіданні Європарламенту 17 березня, де він матиме 45-хвилинний виступ.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG