Доступність посилання

ТОП новини

М’ясисті ціни на м’ясо


Ціни на м'ясо в Україні зросли у вересні на три-п’ять гривень за кілограм, залежно від регіону. Гуртова ціна на яловичину підвищилася за перший місяць осені в середньому на п’ять гривень - до 47-ми гривень за кілограм. Вартість свинини піднялася менш різко, на оптовому ринку вона йде у середньому по 33 гривні за кілограм.

Загалом вартість м’яса є найвищою за останні 10 років, повідомив Український клуб аграрного бізнесу. Що може бути далі із цінами на м'ясо в Україні та чи може вплинути на них держава?

Ціни ростуть

Загалом в Україні найбільше піднялися ціни на яловичину. Причина цього – зменшилося поголів'я худоби та пропозиції її на забій. Водночас худобу годують фуражним зерном, ціна на яке теж зростає. Загальмувати ціну допомогли імпортери, говорить Єлизавета Святківська, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу. «Якщо говорити про ринок свинини, то в нас є конкуренція з боку європейських постачальників, які завозять в Україну різної якості сировину, в тому числі і охолоджену, високоякісну свинину, яка може конкурувати з вітчизняними виробниками. А по ціні вона буває на 1-2 гривні за кілограм дешевша. Тому такого маневру по зростанню цін виробники свинини вчинити не можуть. А виробники яловичини, зважаючи на те, що більш-менш сталий попит на цей вид м’яса, а його пропозиція скорочується (через те, що зменшується поголів’я худоби) якраз мають можливість переглянути ціни».

Однак, на ринку ковбас ціни піднімати складніше, продовжує експерт. «Не так легко змінити ціну виробникам м’ясо-ковбасних виробів, за перше півріччя ціни на ковбаси практично не переглядалися. Бо там необхідна попередня декларація на регіональному рівні і потрібно мотивувати ті зміни, які виробник хоче внести в свої відпускні ціни. Тож насправді не так просто їм ці ціни підняти».

Осінні ціни на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині все літо м'ясо дешевшало, свідчить офіційна статистика. Щоправда, літнє зниження, порівняно з весняними, було мінімальним – менше відсотка. А восени свинина та яловичина для дніпропетровців знову подорожчали, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у цьому регіоні.

Упродовж кількох місяців ціни на м'ясо на Дніпропетровщині залишалися стабільними – давались взнаки дефляційні процеси, які спостерігались в області упродовж цілого літа, кажуть в Головному управлінні статистки в Дніпропетровській області.

Сезонне зниження цін на тваринні жири склало 5,4%, м’ясо та м’ясопродукти подешевшали у межах 0,6%. На літні ціни на м'ясо не вплинуло навіть значне скорочення імпорту свинини. Цього року обсяги іноземної свинини, ввезеної на територію Дніпропетровщини, скоротились удвічі, інформують на дніпропетровській митниці. Сталося це через ускладнення митних процедур і боротьбу з контрабандою. У відповідь на це зросло виробництво м’яса місцевими аграрниками.

Хоча з початком осені ціни на м’ясо поповзли вгору (на гривню-дві подорожчала свинина та яловичина), однак споживацький попит на м’ясну продукцію не зменшується. Пенсіонерка Ольга Іванівна з доходом у трохи більше тисячі гривень на місяць купує м'ясо раз на тиждень: кілограм вирізки по 45-50 гривень для себе і кілька кілограмів кісток по 2,5 гривень для своїх собак. «І собі, і тваринам купуємо. Так, буває, що ціна б’є по кишені. Але якщо мені продукт подобається – все-таки беру. Якщо хороша вирізка – купую, і про собачок своїх не забуваю. Ну а ціни? Хочеш-не хочеш, подобається чи не подобається - куди зараз без цін? Так – піднялися в останній тиждень! А що робити?» - бідкається пенсіонерка.

Причини подорожчання

Зараз люди мають мало коштів для купівлі м’яса (у них, як полюбляють казати експерти, слабка «купівельна спроможність»). А який попит – така і пропозиція на ринку м’яса, зазначає заступник аграрного міністра України Іван Демчак. Це один із чинників впливу на ціни. А у держави таких важелів немає. Хоча кілька років тому вони були. «За кожен зданий кілограм м’яса переробні підприємства отримувала дотації. А зараз дотацій нема», - констатує Іван Демчак. Експерти також говорять, що в умовах вільного ринку і значної кількості виробників держава не може суттєво вплинути на ціну м’яса.

Ціни на м'ясо піднімаються, бо зменшилося поголів'я худоби та пропозиції її на забій. До коливань цін на м'ясо призводить ще одна причина. Вирощування худоби для подальшого забою – важчий бізнес, ніж вирощування птиці, каже експерт Олександр Жолудь. «Ці інвестиції не можуть миттєво відбитися, як, наприклад, у випадку птиці, де цикл – півтора місяця, і вже можна новий цикл починати».

Виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська також прогнозує, що до кінця цього року значні зміни ціни м’яса є малоймовірними. Одна з причин цього, зростання ціни кормів, уже відбилася на вартості м’яса.

Цікаво, що українці споживають в середньому менше м’яса, ніж мешканці інших країн. Зокрема, один українець споживає за рік близько 40 кілограмів м`яса. У Сполучених Штатах люди вживають 94 кілограми, у Франції та Німеччині – близько 80, а в Польщі – 68.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG