Доступність посилання

ТОП новини

Камерон лякав Путіна членством України в ЄС (європейська преса)


Європейські газети вважають, що Володимир Путін у Кремлі може розцінювати заяви британського прем’єр-міністра Дейвіда Камерона в Казахстані про розширення ЄС «від Атлантики і до Уралу» як ворожі Москві. Оглядачі також вважають, що заяви ВО «Свобода» про необхідність проведення всеукраїнського референдуму щодо перетворення Кримської автономії на Таврійську область є провокаційними, і це може сприяти «дестабілізації ситуації в Україні загалом». Тим часом відомий британський інтернет-сайт знайомств «Купідон» (Cupid), як пишуть газети, вирішив поліпшити свій імідж в Києві.

Виступаючи у столиці Казахстану Астані на початку тижня перед студентами університету, британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон заявив, що, на його думку, «Європейський союз повинен простягатися від Атлантики до Уралу». Про це пише лондонська Guardian. Газета також зауважує, що «прем’єр-міністр не назвав ніяких країн» – майбутніх членів ЄС зі сходу. «Але, – як вважає видання, – висловлювання Камерона свідчать, що він має на увазі, насамперед, Україну, котру – як житницю колишнього СРСР – необхідно залучити до Євросоюзу». Британське видання нагадує також про висловлювання Володимира Путіна, який назвав розвал СРСР однією з найбільших стратегічних трагедій 20-го століття. Тому газета додає до цього, що глава Кремля може розцінити репліки Камерона про масштаб розширення ЄС як «ворожі». Guardian також зауважила, що «Росія дуже чутлива до українського членства в ЄС, бо використовує український Севастополь для бази свого військово-морського флоту на Чорному морі». Газета з Лондона також резюмує, що «Дейвід Камерон не пропонує приєднати до ЄС західну частину Росії, та й сама Росія не має ніякого інтересу до членства в ЄС, але висловлювання прем’єра Британії мають на увазі, що всі колишні радянські республіки на захід від Уралу можуть отримати шанс бути в ЄС».

Російська «Независимая газета» інформує, що «українські націоналісти з ВО «Свобода» збираються винести питання Кримської автономії на референдум». Це викликало обурення з боку нинішнього прем’єра Криму Анатолія Могильова, котрий каже, що «хтось бажає руками «Свободи» реалізувати сценарій втручання у внутрішні справи України». У Києві знову ведуть мову «про руку Москви», зауважує видання. Газета наводить думки експертів про те, що такі заклики «Свободи» можуть сприяти дестабілізації ситуації загалом по Україні, бо такі пропозиції є загрозою втрати «балансу сил і відносин» у регіонах.

Британський інтернет-сайт знайомств «Купідон» (Cupid) зі штабом в Единбурзі, як пише The Telegraph, спростував фальшиві заяви від імені деяких підроблених профілів на цьому сайті про підписку та провокаційні заклики до легковірних чоловіків. «Купідон», що заснований британським підприємцем у галузі нових технологій Біллом Доббі, заявив, що провів заміну своєї команди в Україні після того, як попередня група стала джерелом декількох заяв, що суперечать кодексові поведінки цього сайту. Лондонська газета також інформує, що «Купідон» вже був предметом розслідування з боку радіо «Бі-Бі-Сі» «5 Live» та ціллю київських газет нібито з приводу команди жіночих «менеджерів спокуси», які грали ролі користувачів сайту з метою принаджувати легковірних чоловіків у Києві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG