Доступність посилання

ТОП новини

Посли не розголошують подробиць бесіди з Тимошенко


Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський та посол США Джеффрі Пайєтт, Харків, 16 жовтня 2013 року
Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський та посол США Джеффрі Пайєтт, Харків, 16 жовтня 2013 року
Голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський сказав, що побачив колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко в ментально добрій формі. Він разом із надзвичайним і повноважним послом США в Україні Джеффрі Пайєттом провів у палаті Юлії Тимошенко тригодинну зустріч. Щоправда про суть розмови посли не стали розповідати журналістам.

Посли були скупими на коментарі. З журналістами говорив лише голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський. За його словами, він разом із послом США Джеффрі Пайєттом мали тригодинну розмову з Юлією Тимошенко і розмова була, як він сказав, конструктивна. Вони обговорили місію Кокса-Квасневського та перспективи підписання угоди між Україною і ЄС.

Вже традиційно, через політиків і послів журналісти дізнаються про фізичний і моральний стан Юлії Тимошенко.

«Ми знайшли її в ментальній добрій формі, зважаючи на обставини, в яких вона є сьогодні», – заявив європосол Ян Томбінський.
Тимошенко «ментально в добрій формі» – посол ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Його коротенький меседж для преси завершився відмовою коментувати суть розмови з Юлією Тимошенко, оскільки він разом із американським колегою Джеффрі Пайєттом має спершу доповісти про зустріч своєму керівництву.

А коли журналісти спробували поставити запитання, чи буде вважатися виконаним критерій Євросоюзу стосовно вибіркового правосуддя, якщо Тимошенко випустять на лікування до Німеччини на деякий час, за умови, що їй призупинять відбування терміну покарання, то Томбінський зауважив: «Ми не будемо відповідати на спекуляції».

Попри складні і тривалі перемовини українських політиків і закордонних послів із Тимошенко, все ж, у журналістських колах все частіше обговорюється тема звільнення VIP-паціента залізничної лікарні. Колеги також згадують перші провокації і екстремальні акції, які влаштовувала міська влада навколо огорожі жіночої колонії куди 13 грудня 2011 року привезли Юлію Тимошенко.

Нелегкий журналістський хліб

Майже два роки журналісти записують, знімають все, що коїться і говориться про віце-прем’єра Юлію Тимошенко. У спеку і в мороз стоїмо, з перших місяців харківського періоду покарання Тимошенко, біля Качанівської колонії, а згодом і дотепер біля брами лікарні «Укрзалізниці». Приїжджаємо сюди при терміновій потребі о п’ятій-шостій ранку, і чергуємо тут до пізньої ночі, кажуть вони.

Журналісти можуть в очікуванні на коментар провести по 5-7-10 та більше годин, і безрезультатно. Наприклад, вони вже знають, що кортежі спецпосланців європарламенту Пата Кокса і Александра Квасневського завжди проїжджають повз пресу. При цьому варто зазначити, що у попередні приїзди до Юлії Тимошенко голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський був відкритий для преси. Вочевидь, нинішня його відмова розповідати про зміст бесіди свідчить про напружені перемовини. А для надзвичайного і повноважного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта це взагалі була перша зустріч з опозиційним лідером Тимошенко.

Прихильники Тимошенко готові їхати до Німеччини

Разом із журналістами промерзають і прихильники колишнього прем’єра. Якщо їм вірити, то Юлія Тимошенко в певний час їм подає сигнали з вікна на дев’ятому поверсі. Вона їм може помахати газетою чи рукою. А деякі із групи підтримки вже зараз говорять, що відправляться до Берлінської клініки, якщо туди на лікування поїде Юлія Тимошенко.

Прихильниця Тимошенко Олена Шестопалова, що родом з Литви, вже попередила своїх дітей про можливий від’їзд до Німеччини для підтримки колишнього прем’єра. А львів’янка Віра Курпіта, її у лавах прихильників «Батьківщини» називають бойовою і пробивною жінкою, також готова їхати до Берліна і там організовувати українську діаспору для акцій підтримки.

«Я дітям сказала, як тільки Юлію перевозять до лікарні в Берлін, я від’їжджаю в Німеччину», – каже Олена Шестопалова.

«Ось у мене є відкрита Шенгенська віза. Іноземної мови не боюся, думаю, що ми дамо ради з організацією українців у Німеччині», – зауважує Віра Курпіта, яка є лідером у групі підтримки Юлії Тимошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG