Доступність посилання

ТОП новини

Без хабарництва, контрабанди, з обов’язковою люстрацією – вимоги громади Львівщини


Графіті «Україно, вставай» у Львові, 26 лютого 2014 року
Графіті «Україно, вставай» у Львові, 26 лютого 2014 року
Львів – Львівські правоохоронці знову одягнули форму і патрулюють на вулицях разом з Народною Самообороною. Адже після погромів у Львові у ніч з 18 на 19 лютого міліція працювала у цивільному, побоюючись народного гніву. Водночас у Львові створили штаб оборони, до якого увійшли правоохоронці, Народна Самооборона, «Правий сектор», інші громадські організації, щоб унеможливити хаос в області, коли окремі підприємливі люди зневажають на правила навіть на українсько-польському кордоні.

Кілька днів тому приватні підприємці провезли через пункт пропуску на українсько-польському кордоні контрабандне м’ясо. На зауваження митників ще й пригрозили, що це, мовляв, на Майдан, а вони – герої революції і ще й попередили, що хлопці з Самооборони «знесуть» пункт пропуску.

Про те, що нахабні підприємці використовують хвилю народного гніву, відомо голові Народної Самооборони Львівщини Валерію Веремчуку. Він повідомив, що підприємці домовились з начальником львівської митниці про створення самоорганізованих груп, до яких входять бізнесмени і самооборонці.

«Щоб ми чітко могли фіксувати намагання провезти контрабанду. Зранку люди отримують інструктаж про правила поведінки на кордоні. Є два представники на митниці і два на виїзді. Це взаємоконтроль над роботою митників і наглих підприємців. Нечесних підприємців, які підробляють документи, провозять контрабанду, цих бізнесменів будемо вносити у список «Економічного бойкоту», – каже Валерій Веремчук.

Прозорість на кордоні

Підприємці і самооборонці домовились з митниками, що оформлення товарів буде проводитись за реальною ціною, підтвердженою документами, а не за встановленими тарифами зверху. Відтак бізнес не платитиме зайвого і відповідно не мали б стрімко зростати ціни на товари. Підприємці пообіцяли, що водії не вкладатимуть у паспорт по 100-200 гривень на кордоні. Керівник митниці пообіцяв вжити всіх адміністративних заходів, щоб припинити хабарництво.

«Для того, щоб це не залишалось на словах, на митниці встановлять відеокамери у приміщеннях, де люди віддають паспорти, документи. До монітора ми матимемо доступ, а самі будки будуть з прозори склом», – наголосив Валерій Веремчук.

Нині на Львівщині є різні групи людей, які під виглядом Самооборони, чинять злочини. Щоби унеможливити незаконні дії,які нагадують початок 90-х в Україні, ніхто не має права зупиняти транспорт, втручатися у роботу бізнес-структур без погодження зі штабом оборони, який розташований у приміщенні Львівської облради.

Люстрацію проводитимуть журналісти та громадські активісти

Громадські активісти та журналісти проводитимуть люстрацію усіх новопризначених посадовців Львівщини, чи відповідають вони визначеним критеріям – політичним економічним, кримінальним. Люстраційна рада створена Комітетом Майдану Львівщини.

«Ідеальним варіантом ми бачимо, щоб нова влада призначала посадовців на місяць-два, а вже коли буде видно, чи вони відповідають встановленим люстраційним комітетом критеріям, чи сприймає їх громада, могли б бути остаточно призначені. Але це ідеальний варіант. Призначення може відбуватись одразу і люстрація відбуватиметься вже постфактумом. Але люстрація може слугувати для відставки посадовця, корегування його роботи», – каже журналіст Данило Мокрик.

Люстраційний комітет, до якого входять журналісти і громадські активісти, матиме телевізійний майданчик на місцевому каналі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG