Доступність посилання

ТОП новини

Переговори в Женеві: Росія піде на деескалацію чи продовжить розвалювати Україну?


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (праворуч) і президент Володимир Путін
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (праворуч) і президент Володимир Путін
Брюссель – У четвер у Женеві знайти спільну мову щодо посягань Кремля на українську суверенність та цілісність спробує четвірка лідерів дипломатії ЄС, США, Росії та України. Чого чекати від зустрічі? Можливих відповідей – три. Женевські переговори можуть стати черговою демонстративною «грою дипломатичних м’язів Кремля». Або виявиться поворот до спроб знайти компроміс. Або станеться перехід до повномасштабного протистояння Заходу та Москви.

Європейський союз, США, НАТО та інші міжнародні організації та структури вже неодноразово закликали Москву до політичного й дипломатичного розв’язання конфлікту, розгорнутого на сході та півдні України. Тому нині в Женеві, як пояснює голова французького зовнішньополітичного відомства Лорен Фабіус, буде вирішальна зустріч, на якій «об’єднана Європа, Україна, Росія та Сполучені Штати візьмуть участь».

«Ми дуже хочемо, щоб там були порушені фундаментальні питання, – сподівається французький дипломат. – Але, якщо буде необхідність, то наступного тижня відбудеться саміт голів держав та урядів ЄС, які можуть ухвалити нові санкції (щодо Росії)».
Якщо буде необхідність, то наступного тижня відбудеться саміт голів держав та урядів ЄС, які можуть ухвалити нові санкції щодо Росії
Лорен Фабіус

Впливовий європейський дипломат припускає, що ця чотиристороння зустріч може закінчитися нічим. Зі свого боку, єврокомісар із питань розширення та сусідства Штефан Фюле каже, що «дії з боку Росії протягом наступних днів визначать, яким є її вибір, але це також вимагатиме недвозначного вибору з боку ЄС».

«Будь-яке рішення по Україні повинне бути мирним, має залучати Україну та ґрунтуватися на повній повазі до суверенітету України і її територіальної цілісності, – каже єврокомісар. – Воно має врахувати право України вирішувати зміст власної Конституції та вибір політичного майбутнього».
Дії з боку Росії протягом наступних днів визначать, яким є її вибір
Штефан Фюле

Російське МЗС хоче припинити насилля?

Тим часом голова російського МЗС Сергій Лавров переконує, що зустріч у Женеві покликана припинити насилля.

«Ми будемо домагатися заспокоєння ситуації, щоб київські керівники із повагою ставилися до думки та вимог мешканців південного сходу, громадян, які там мешкають. Щоб вони негайно вступили до переговорного процесу, для розрядження ситуації, а не намагатися її нагнітати використанням силових установ і тим більше, за рахунок використання армії», – сказав Сергій Лавров.
Ми будемо домагатися заспокоєння ситуації, щоб київські керівники із повагою ставилися до думки та вимог мешканців південного сходу
Сергій Лавров

Напередодні на засіданні уряду прем’єр України Арсеній Яценюк заявив, що «директива на чотиристоронні переговори в Женеві для виконувача обов’язків глави МЗС України Андрія Дещиці одна: російський уряд повинен негайно відкликати свої розвідувально-диверсійні групи, засудити терористів і вимагати від них звільнення приміщень і адміністрацій».

Прориву не буде, але світло в кінці тунелю може з’явитися – експерт

На великі результати женевської чотиристоронньої зустрічі експерти-політологи не сподіваються. З огляду ситуацію протягом останніх днів та нинішній перебіг подій на сході України, прориву в Женеві чекати не варто, – каже Радіо Свобода аналітик з брюссельського Центру європейської політики Аманда Пол.
Було б надто оптимістично чекати від нинішньої зустрічі дипломатичного прориву
Аманда Пол

«Було б надто оптимістично чекати від нинішньої зустрічі дипломатичного прориву, – каже вона. – Водночас, початком нової Холодної війни ці переговори теж не стануть, бо жоден з учасників у цьому не зацікавлений. Також було б небезпечно просто зібратися лише для порожніх дипломачтиних балачок. Гадаю, після зустрічі таки з’явиться якесь світло в кінці тунелю. Однак, справжнього прориву в переговорах не станеться».

Брюссельський експерт додає, що про такий імовірний результат свідчить те, в яких обставинах нині перебувають українці, і той факт, що Кремль не готовий до деескалації напруження і не відступить від своїх цілей нейтралізувати та федералізувати Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG