Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики в Луганську захоплюють нові адмінбудівлі


Військова частина №3035 в Луганську
Військова частина №3035 в Луганську
Луганськ – Стрілянина на вулицях міста, викрадення людей, численні пограбування, введення комендантської години – усе це на собі відчули жителі Луганська. Фактично владу у місті захопили озброєні люди, які називають себе «Об’єднаною армією Південного Сходу». Минулого тижня вони зайняли низку важливих у місті адмінбудівель. На травневі свята бойовики не відпочивали, а й надалі демонстрували свою силу, намагалися захоплювати нові об’єкти.

Зараз у Луганську тихо, не стріляють. Стріляли у суботу, коли захоплювали новий об’єкт – військкомат. У середині перебували бійці Національної гвардії, здебільшого хлопці, яким по 18-19 років. Під час штурму застосовувалися автомати, гранати та «коктейлі» Молотова. У бетонному паркані біля будівлі військкомати видно отвори від куль. За офіційною інформацією, під час штурму поранено одного солдата Національної гвардії.

«Гвардійцям» довелося покинути будівлю військомату. Зараз на КПП перебувають озброєні люди з георгіївським стрічками.

Ще один об’єкт, який штурмували, але не захопили сепаратисти – військова частина №3035. Там перебувають бійці луганського полку Національної гвардії.
Сліди від куль на КПП військової частини №3035 в Луганську
Сліди від куль на КПП військової частини №3035 в Луганську

Ворота, двері КПП, табличка на вході вся у кульових отворах. Бойовики застосовували автомати і світлошумові гранати. У руку поранено одного солдата Національної гвардії, але частину не захоплено.

Командиру вдалося домовитися із бойовиками – солдати поки що не покидатимуть частину, а повстанці відступлять.

Надзвичайний стан від «народного губернатора»

Лідер сепаратистів – так званий «народний губернатор» Валерій Болотов виступив із заявою, в якій оголосив в Луганській області надзвичайний стан. Він включає у себе кілька пунктів, зокрема повна мобілізація чоловічого населення. Щоправда луганці не поспішають вступати в лави «Об’єднаної армії Південного Сходу».

Всім командирам силових органів було наказано перейти на бік повстанців. Поки що невідомо, щоб хтось із силовиків зрадив присязі.

На території області оголошено комендантську годину з 23:00 до 6:00. Луганці, які про це знають, намагаються не з’являтися у центрі міста в зазначений час, або мати при собі паспорт.

Також «народний губернатор» та його поплічники заборонили діяльність на території області всіх політичних партій та громадських організацій. «Правий сектор» та «Ультрас» оголошено поза законом.

Оголошено про закриття всіх «профашистських» телеканалів. Які саме потрібно закривати телеканали, не уточнюється, але в Луганську вже вимкнули три українські канали – «Перший національний», «1+1» та « 5 канал». До речі, обласний телецентр продовжують контролювати сепаратисти. Там постійно чергують щонайменше два бійця з автоматами.

У кого зброя, той і сильніший

Загалом Луганськ живе звичним життя: ходить громадський транспорт, працюють магазини. Але дуже багато розмов про військові дії.

Зросла кількість повідомлення про пограбування та викрадення автомобілів. Таки повідомлення просто рясніє сайт обласного управління МВС. Люди зі зброєю викрали автомобіль ДАІ, після цього зупинили інкасаторську машину із мільйоном гривень.

Викрадають не лише автівки, а й людей. У захопленій будівлі СБУ утримували двох громадських активістів, на кордоні викрали п’ятьох прикордонників. Щоправда, вже зараз усіх відпустили.

Звична справа побачити на вулицях міста людей, озброєних автоматами Калашникова. І видно, що не всі знають як поводитися із нею. Бойовики розмахують зброєю, направляють на людей, у багатьох автомати не стоять на запобіжниках.

Звичні луганці бояться, але чимало людей «Правого сектору» боїться більше, а бойовиків називає захисниками. Влади у місті не видно. Вихідними не пролунало жодної заяви від голови обласної адміністрації чи його заступника. Незрозуміла позиція і мерії. Серед проукраїнських сил, серед тих, хто за єдину Україну, все частіше звучить запитання – «Донбас зливають»?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG