Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Путін підписує ратифікацію угоди з Абхазією про «стратегічне партнерство»


«Всенародний одобрямс» в Абхазії в день підписання договору, 24 листопада 2014 року
«Всенародний одобрямс» в Абхазії в день підписання договору, 24 листопада 2014 року

Президент Росії Володимир Путін підписав сьогодні закон про ратифікацією «договору про союзництво і стратегічне партнерство» з Абхазією, сепаратистським регіоном Грузії, який Москва визнає за «незалежну державу».

Договір передбачає, серед іншого, «спільний оборонний і безпековий простір» і створення «об’єднаних збройних сил» Росії й Абхазії.

Цей договір Росія й сепаратистське керівництво Абхазії підписали в листопаді минулого року.

Схожий договір, що передбачає ще глибшу інтеграцію, Росія готує і з іншим сепаратистським регіоном Грузії, Південною Осетією. Його сподіваються підписати цього року.

Грузія різко протестує проти цього й заявляє, що такі документи будуть рівнозначні анексії цих регіонів Росією. Росія заперечує це.

Так само засуджують укладений договір Росії й Абхазії у світі, зокрема, ЄС чи НАТО, США, Україна тощо.

Росія після війни проти Грузії 2008 року, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням, залишила свої війська на території двох сепаратистських регіонів Грузії, а потім заявила, що визнає Абхазію і Південну Осетію за «незалежні держави». Крім неї, з таким визнанням виступили з усіх держав світу тільки союзники Росії Нікарагуа й Венесуела, а також мала тихоокеанська острівна держава Науру. У Грузії ці регіони визнають за території, тимчасово окуповані Росією.

XS
SM
MD
LG