Доступність посилання

ТОП новини

Недомовки влади підіграють ворогу – публіцист


Люди вшановують пам’ять загиблих на Майдані Незалежності у Києві, 24 січня 2015 року
Люди вшановують пам’ять загиблих на Майдані Незалежності у Києві, 24 січня 2015 року

«Щоб не було повторення помилок, треба так само контролювати цю владу, як ми це робили за часів режиму Януковича» – Слабоспинський

Київ – Середмістя Києва вкрите квітами, пантеон героїв Небесної сотні – одне з найбільш людних місць Києва у ці дні. Люди, які йдуть сюди вшанувати героїв Революції гідності, запитують: чому не лише винні в цьому злочині досі не покарані, а й сам злочин – не розкритий? А про те, що до розстрілів беззбройних протестувальників причетний Кремль, громадськість дізналася лише напередодні відзначення роковин. Чому влада не розповідає українцям ні про хід слідства щодо розстрілів на Майдані, ні про обіцяні реформи, ні про реальний стан справ на сході країни? Аналізуючи ситуацію, незалежні експерти нагадують: брак спілкування між владою і суспільством – одна з причин, яка вивела людей на Майдан.

В час, коли іде війна, повідомлення про загиблих стають буденністю, але смерть Кузьми, Андрія Кузьменка, фронтмена групи «Скрябін», вразила українців. І не лише тому, що вони втратили улюбленого співака, але і тому, що це була людина, яка прямо і народною мовою висловлювала їхні почуття, їхні жалі, їхні претензії до влади.

Вони мене не вважають за якусь небезпеку, вони мене мають за таку саму міль, яку можна витерти і роздавити. Вони собі живуть на інакшій планеті
Андрій Кузьменко

«Ні один з усіх президентів України і ні один з депутатів, які там були, які просиджували штани і крали у нас бабки, – ніхто не зробив нічого, ні грама, аби тої війни не було. Вони мене не рахують за якусь небезпеку, вони мене мають за таку саму моль, яку можна витерти і роздавити. Вони собі живуть на інакшій планеті», – спересердя говорив Кузьма на своїй останній прес-конференції.

Нинішня влада повторює помилку попередників, демонструючи небажання (або і відсутність волі) спілкуватися з громадою і пояснювати, що відбувається у державі і до чого пересічні українці мають готуватись. І цей інформаційний вакуум використовує Кремль, попереджають оглядачі і громадські активісти.

Лише через рік після кривавих лютневих подій українці почули від свого президента про російський слід у розстрілі Майдану. Звинувачень нікому не пред’явлено, нікого не затримано.

Слідство отримало доступ до записів телефонних розмов Януковича з представниками російських силових структур. Вони разом заздалегідь готувалися до розстрілу
Петро Порошенко

«Генеральна прокуратура та СБУ встановили чіткий російський слід у розстрілі Майдану. Слідство, нарешті, отримало доступ до записів приватних телефонних розмов Януковича з представниками російських силових структур. Вони разом – уявіть собі, разом! – заздалегідь готувалися до розстрілу», – заявив Петро Порошенко напередодні роковин розстрілів на Майдані.

«Приховане непокаране зло зростає» – Ігор Луценко

Але громадськості мало політичних заяв. Влада не виявляє бажання публічно притягнути до відповідальності ані тих, хто стріляв у майданівців, ані тих, хто несе провину за розпалювання сепаратистських настроїв на Донбасі, не поспішає доповісти українцям про реформи і боротьбу з корупцією. А заховане і непокаране зло зростає, говорить Ігор Луценко.

Громадський активіст, учасник Революції гідності, а нині народний депутат України, який у січні 2014 року був викрадений і жорстоко побитий невідомими, Луценко на прикладі власної справи стверджує у розмові з Радіо Свобода, що не бачить у чинної влади, включно з прокуратурою і міліцією, ані політичної волі, ані бажання інформувати українців про розслідування порушень прав людини з боку силовиків під час Революції гідності.

Насправді, все почалось з побиття студентів. Ми ж досі не маємо правдивої інформації про тих, хто наказав їх розганяти силою
Ігор Луценко

«Насправді, все почалось з 30 листопада 2013 року, з побиття студентів, ми ж досі не маємо правдивої інформації про тих, хто наказав їх розганяти силою. І я вважаю збитий ІЛ-76, Іловайськ і подібні факти ланками цієї сумної історії. Відсутність у держави як політичної, так і кримінальної відповідальності призводить до повторення, реплікації нових і нових трагедій», – додав Луценко.

Публіцист Сергій Грабовський вважає, що в українській владі відбуваються зараз різні процеси, провідниками яких є різні групи людей. Адже нині влада в Україні – неоднорідна, не кожен з її представників здатен зрозуміти важливість спілкування з українською громадою, наголосив експерт.

Частина посадовців воліє продовжувати ще радянську практику начебто спілкування з народом, а у той же час його ігнорування
Сергій Грабовський

«Частина їх воліє продовжувати ще радянську практику начебто спілкування з народом, а у той же час його ігнорування. Є і такі, хто не вміє спілкуватися з людьми, або ж не бачать у цьому потреби. А третя група – це ті, хто намагається спілкуватись з людьми, із суспільством, і то з різних причин. Хтось робить із цього собі пі-ар, хтось щиро намагається налагодити комунікацію. Але наразі немає загальної сентенції всієї владної конструкції, яка мусить працювати як єдиний організм», – зазначив Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

У результаті, від різних представників й органів влади суспільство часто чує повідомлення протилежного характеру, і тому звинувачує владу у нехтуванні інтересами і позицією громади, зауважив експерт.

Інформаційний вакуум загрожує безпеці держави

Відсутність діалогу влади із суспільством, брак правдивої інформації і щодо ситуації у зоні воєнних дій, і щодо впровадження реформ якраз і підіграють Росії. Адже неінформованість населення сприяє, серед іншого, панічним настроям у суспільстві і розповсюдженню різноманітних чуток. Так вважає громадський активіст, майданівець Олег Слабоспинський.

Щоб не було повторення помилок 2005 року, треба так само працювати і контролювати цю владу, як ми це робили за часів режиму Януковича
Олег Слабоспинський

«Щоб не було повторення помилок 2005 року, треба так само працювати і контролювати цю владу, як ми це робили за часів режиму Януковича», – зазначив Слабоспинський.

На думку деяких експертів, інформаційний вакуум мало би заповнити новостворене міністерство інформаційної політики, яке отримало для цього відповідний мандат. Але міністр інформаційної політики Юрій Стець головним завданням цієї інституції назвав боротьбу з інформаційною агресією Росії. Для цього найближчим часом Київ запустить телеканал іномовлення, який доноситиме світові позицію української влади, повідомив Стець.

«У нас за більш як 20 років незалежності взагалі не існувало такого поняття, як інформаційна політика або стратегія інформаційної політики, а тим більше – стратегічних напрацювань щодо інформаційної безпеки. Але у нас мало часу, щоб це змінити. У нас немає інших варіантів, окрім як змінити ситуацію. Ми маємо швидко побудувати концепцію інформаційної безпеки і маємо швидко забезпечити стратегію інформаційної безпеки. Ми не маємо права програти інформаційну війну», – заявив Стець в ефірі Радіо Свобода.

Проте, намагатися змагатися з Росією в пропаганді більшість експертів вважають заздалегідь програною битвою. Адже, переймаючи практику тотальної брехні, українська влада позбавляється головної своєї переваги у цій війні – моральної висоти і підтримки людей, як в самій Україні, так і за кордоном.

«Хіба в адміністрації президента не розуміють, що унаслідок недомовок, а іноді відвертої брехні створюються умови для реалізації головного плану Путіна – дестабілізації у Києві як центрі влади і в усій Україні?» – з жалем запитує на своїй сторінці у Facebook Публіцист і блогер Станіслав Речинський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG