Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти концентрують сили на трьох напрямках – МВС


Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік Маріуполя. 1 квітня 2015 року
Бійці добровольчого батальйону «Донбас» під час військових навчань неподалік Маріуполя. 1 квітня 2015 року

«Ситуація в зоні АТО загострюється: бойовики застосовують важку зброю, продовжують мінувати територію та об’єкти, використовуючи дитячі іграшки»

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції загострюється: бойовики застосовують важку зброю і техніку, яку відповідно до мінських домовленостей мали б відвести від лінії зіткнення. Крім того, бойовики продовжують мінувати територію та об’єкти, використовуючи дитячі іграшки. Про це повідомив речник АТО Андрій Лисенко. Сепаратисти, навпаки, звинувачують українських військових в обстрілах своїх позицій. Водночас Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявляє, що наразі повного відведення важкого озброєння на Донбасі від лінії розмежування не відбулося. За даними прес-центру АТО, за минулу добу на Донбасі були поранені два бійці, загиблих немає. Натомість голова Луганської обласної військово-громадянської адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що в Луганській області через необережне поводження з гранатою один військовий загинув.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Бойовики продовжують порушувати Мінські домовленості і використовувати важке озброєння, інформує речник АТО Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Ситуація на сході України має тенденцію до загострення. Збройні провокації противника регулярно трапляються по всій лінії розмежування за винятком східної частини Луганщини. Учора було зафіксовано 5 епізодів застосування 120 міліметрових мінометів, три випадки обстрілів наших позицій зі ствольної артилерії, а також факти використання танків з боку бойовиків. Згадані види озброєння підлягають відведенню від лінії розмежування згідно з Мінськими домовленостями»,–сказав Лисенко.

Найбільш неспокійна ситуація залишається поблизу Донецького аеропорту та в передмістях Горлівки. На Луганському напрямку сепаратисти шукають слабкі місця української оборони поблизу Бахмутської траси, на Маріупольському напрямку – намагаються оволодіти селом Широкине. За минулу добу, за даними штабу АТО, було зафіксовано 3 безпілотних апарати в Донецькій області.

У штабі АТО підрахували, що за останню добу проросійські сепаратисти 20 разів обстріляли позиції українських військових.


Сепаратисти на своїх сайтах звинувачують українських військових у порушенні Мінських домовленостей. Зокрема, вони повідомляють, що нібито українські війська з артилерії і мінометів обстрілюють позиції так званих «ДНР» і «ЛНР».

Представник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків заявив в ефірі «Радіо вести», що на даний момент повного відводу важкого озброєння на Донбасі від лінії розмежування не відбулося і додав, що низка населених пунктів Донбасу перебувають у стані гуманітарної катастрофи.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Речник МЗС України Євген Перебийніс поінформував, як пише «ЛігаБізнесІнформ», що протягом минулого тижня місія ОБСЄ фіксувала наявність важкого озброєння на територіях, підконтрольних бойовикам, у Донецькій та Луганській областях. За його словами, представники місії відвідали місця розташування важкої техніки, відведеної українськими військами, в той же час бойовики не надають місії інформацію про місця розташування відведеного зброї. Він наголосив, що українські Збройні сили ще 7 березня завершили відведення важкого озброєння калібром 100 міліметрів і більше, під контролем місії ОБСЄ. Після чого не було зафіксовано жодного випадку застосування українською стороною артилерії. При цьому фіксуються постійні порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків.

«Відновлення бойових дій можливе у будь-який момент»

Сепаратисти зараз накопичують свої сили на трьох напрямках сходу України і в будь-який момент можуть піти в широкомасштабний наступ, тому особливу увагу потрібно приділити укріпленню оборонних рубежів, повідомив Радіо Свобода заступник начальника ГУ МВС України в Донецькій області Ілля Ківа.

Кожне прифронтове місто має стати фортецею: Артемівськ, Костянтинівка, Маріуполь
Ілля Ківа

«Противник концентрує сили на трьох напрямках: Маріуполь (район Широкина), Донецьк (район Авдіївки) і Горлівка (район Артемівська). Формуються три ударні танкові групи. Можливий у будь-який момент широкомасштабний наступ і відновлення бойових дій. Тому наше основне завдання – сконцентрувати всі свої сили для укріплення обороноздатності нашого фронту: оборонних рубежів, фортифікаційних споруд, будівництві протитанковових ровів, укріплення блокпостів. Кожне прифронтове місто має стати фортецею: Артемівськ, Костянтинівка, Маріуполь», – наголошує Ілля Ківа.

За минулу добу, за даними штабу АТО, ніхто з військових не загинув, двоє отримали поранення. Немає даних про людські втрати і в Держприкордонслужбі. Натомість голова Луганської обласної військово-громадської адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що в Луганській області у селищі Борівське поблизу Сєвєродонецька в результаті необережного поводження з гранатою «Ф-1» загинув один військовий, ще двоє отримали осколкові поранення й госпіталізовані.

Також напередодні, у понеділок ввечері, звільнили з полону бойовиків 16 українських військовослужбовців і херсонського священика.


На цю ж тему:

07.04.2015
Яке воно, Щастя на лінії фронту?

Маленьке містечко змогло пережити війну. Одні його жителі вірять Україні, інші чекають, пока їх «приймуть до Росії» далі
06.04.2015
Під Маріуполем майже тихо – сержант Нацгвардії

Тим часом «Правий сектор» й досі веде переговори із Генштабом щодо інтеграції Добровольчого українського корпусу до ЗСУ далі
06.04.2015
Імовірність наступу росіян майже 100% – експерт

«Крихка умовність мінських угод може розсипатися навесні, щойно лісові смуги зазеленіють і дадуть змогу противнику діяти менш відкрито» далі
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG